... / Story's / Concerten / METALLICA imponeert met M72, NO REPEAT WEEKEND TOUR in Amsterdam
Concerten

Updated 28/04/2023

Concerten

METALLICA imponeert met M72, NO REPEAT WEEKEND TOUR in Amsterdam

27 april 2023 - Johan Cruijf Arena, Amsterdam

Nadat men eerder deze maand de meest besproken release van 2023 op de wereld losliet, schakelde METALLICA nu over naar de volgende belangrijkste gebeurtenis van dit jaar namelijk de lancering van hun M72, NO REPEAT WEEKEND TOUR. Een band van hun kaliber trekt dan natuurlijk alles uit de kast en zelfs dat bleek een understatement te zijn. Heel Amsterdam ademde The Four Horsemen’s aanwezigheid uit. Van het imposante nieuwe podium tot de kraampjes rond het stadion en een heuse pop-up store in het hartje van de binnenstad: METALLICA is terug en dat zullen we geweten hebben.

Tekst: Stef Maes - Foto’s: Andreas Terlaak

Wanneer de grootste metalband op deze aardbodem iets plant, of dat nu een album uitbrengen is of een tournee starten, dan is daar altijd veel over te doen. De trouwe aanhang is door het dolle heen, de tegenstanders spuwen hun gal rijkelijk. Niets nieuws onder de zon. Toch mogen we als voorvechters van harde muziek niet helemaal blind zijn voor opmerkingen. Daar waar je in het verleden snel moest zijn om tickets te scoren hing nu, net als op alle andere data van de M72-Tour, niet het bordje uitverkocht. Daar zullen sommige exuberante prijzen allicht voor iets tussen zitten. Meer dan 3.000 euro voor een VIP-zitje onder een lichtoren, gekker moet het niet worden. Laten we daar onze slaap niet voor laten want het zou een dolle rit worden.

Metallica 2023 01 Andreas Terlaak

Wolfie

Zoals steeds staan de acts die willen openen in de rij als Metallica op tournee gaat. Voor de huidige trek krijgen enkelen die kans op een schoteltje aangeboden en dat zijn niet de minste namen. Een cadeau is het echter niet. Zo heeft MAMMOTH WVH (7) de eer om als allereerste het gigantisch nieuwe ovale podium met ruime snakepit in het midden in te wijden. De zoon van de legendarische Eddie Van Halen is ondertussen wel al het een en ander gewoon, maar dit is toch andere koek. Muzikaal doet Wolfgang, zonder echt hard op te vallen, fantastische dingen. Binnen dit en een paar jaar kan het een hele grote worden, dan voel je aan alles. Alleen is het voor hem en zijn jonge bandmakkers allesbehalve een makkie om hier een strakke set neer te zetten. Het geluid zit mee. Je hebt alleen nooit echt door of er iemand aan het spelen is. De muzikanten zijn her en der verspreid over de gigantische bühne. Wij in de tribune hebben moeite om te zien wie waar geposteerd is, laat staan de mensen op de vloer die geen overzicht hebben. Gelukkig zijn er de acht mega videotorens die alsnog voor een beetje beeld bij de klank zorgen. Een slechte beurt maken Wolgang en zijn vrienden niet, maar of het hen zieltjes zal opleveren durven we te betwijfelen en daar treft verder niemand schuld aan.

Verloren in de woestijn

Na een korte pauze is het tijd voor het Britse ARCHITECTS (6). Deze heren hebben er al een mooie carrière opzitten en vullen ondertussen op eigen kracht al grotere arena’s. Jammer genoeg is ook voor deze klasbakken het immense strijdtoneel een moeilijk te omzeilen klip. Andermaal speelt het geluid wel in hun voordeel en ook het rustig aangroeiende publiek krijgt men op de voorste rijen wel een beetje op de hand. Helaas is het gebrek aan interactie andermaal een euvel dat hen parten speelt. Niet dat frontman Sam Carter zijn best niet doet, verre van. De scene waarop ze staan, doet hen gewoon in het niets opgaan. Alsof men verloren loopt in een woestijn op zoek naar een oase. Best jammer, want voor een act als Architects zou dit nogmaals een opstapje kunnen zijn. Langs de andere kant, al doende leert men en allicht spelen ze binnen enkel shows een iets straffere set omdat ze de uithoeken van hun nieuwe speeltuin dan veel beter kennen. Wij gunnen het hun in elk geval want dit soort groepen zijn de toekomst.

Fris vakmanschap

Tegen dat het tijd was voor de hoofdmoot vroegen we ons toch wel af hoe de gastheren van vanavond zich hun grote speeltje eigen zouden maken. Wanneer METALLICA (9) uit de startblokken schiet, valt alles helemaal in de plooi en blinkt die mastodont in het midden van de zaal uit in grootse soberheid. Eigenlijk mogen we best fier zijn want dit is spitstechnologie van Belgische makelij. Een week geleden nog werd dit alles uitgetest op een weide ergens in de buurt van Haacht, de thuishaven van Stageco. Maar genoeg over dat stukje spitstechnologie. Wij waren vooral geïnteresseerd in hoe Metallica de setlist zou aanpakken. Aftrappen deden ze al met een verrassing van formaat door te kiezen voor ‘Orion’, het instrumentale epos van ‘Master Of Puppets’. Wederom met een prima sound.

Metallica 2023 05 Andreas Terlaak

Belangrijker nog was de goesting die van de vier hoofdrolspelers afdroop. Die gasten hebben er zin in. Ze nemen de 50.000 aanwezigen bij de hand en loodsen hen door hun rijke oeuvre. Zowel voor de jonge garde als oude knarren zoals wij is het genieten. Tijdens een avond als deze besef je pas wat een straf parcours deze heersers er opzitten hebben. Gelijk welke song ze inzetten, het is een hit en dan te bedenken dat deze er op de volgende show niet zullen bij zijn. Waanzin! Aangezien dit de wereldprimeur van de nieuwe tournee is, wordt er ook Metallica-geschiedenis geschreven. Zo krijgen nieuwe stukken als ‘Sleepwalk My Life Away’ en ‘Screaming Suicide’ hun live debuut, toch altijd wel iets waar je van Metallica-fan van droomt om dat te mogen beleven. De nieuwe songs werken ook vooral dankzij de tonnen inzet en enthousiasme waarmee deze bijna bejaarde bende ze brengen.

Metallica 2023 10 Andreas Terlaak

Neen, dit is geen band die klinkt alsof ze in een caravan op het Zilvermeer in Mol zitten zoals sommige kenners beweerden toen de nieuwe plaat uitkwam. Dit is en blijft topentertainment van de bovenste plank van een merk dat al 42 jaar garant staat voor oerdegelijke metal. Dit zijn vakmannen die een geheel neerzetten dat van begin tot einde een perfecte regie kent. De keuze om elke avond iets totaal anders te brengen is medeverantwoordelijk dat dit de meest frisse set in jaren werd. Metallica is nog lang niet toe aan hun zwanenzang. Op naar de volgende show(s).

Metallica 2023 11 Andreas Terlaak

Setlist

1. Orion
2. For Whom The Bell Tolls
3. Holier Than Thou
4. King Nothing
5. Lux Aeterna
6. Screaming Suicide
7. Fade To Black
8. Sleepwalk My Life Away
9. Nothing Else Matters
10. Sad But True
11. The Day That Never Comes
12. Ride The Lightning
13. Battery
14. Fuel
15. Seek & Destroy
16. Master Of Puppets

Metallica 1 Metallica 2 Metallica 3 Metallica 4 Metallica 5 Metallica 6 Metallica 7 Metallica 8 Metallica 9