... / Story's / Concerten / RT in the USA : CAVALERA en de 'Morbid Devastiation Tour' in The Wiltern (LA)
Concerten

RT in the USA : CAVALERA en de 'Morbid Devastiation Tour' in The Wiltern (LA)

Max en Iggor CAVALERA + INCITE + EXHUMED - 18 oktober 2023, The Wiltern (LA)

Onze fotograaf Rudy De Doncker nam het vliegtuig naar de VS om er van een paar weken vakantie te genieten en tegelijk een aantal opmerkelijke concerten mee te pikken. Voor de gelegenheid zet Rudy ook zijn journalistenpetje op om ons op de hoogte te houden van zijn wedervaren overzee. Het eerste event: CAVALERA en de Morbid Devastiation Tour in The Wiltern in LA.

Tekst en foto’s: Rudy De Doncker

Cavalera 181023 Rudydedoncker 1

Travis Stone, Max, Iggor en Igor Amadeus Cavalera backstage in The Wiltern

Met de Morbid Devastiation Tour keren Max en Iggor ver terug in de tijd. De setlist bestaat immers uit songs van Sepultura’s debuut-EP ‘Bestial Devastation’ (1985) en debuutalbum ‘Morbid Visions’ (1986). Beide zijn door de broers opnieuw opgenomen en werden eerder dit jaar uitgebracht. De Cavalera's namen death/grind-pioniers Exhumed en Incite, de band met Max’ zoon Richie als zanger, mee op hun tocht door Amerika.

Incite 181023 Rudydedoncker 4

INCITE met Richie Cavalera 

Niemand zat er echt op te wachten, maar vooraleer INCITE de feesttaart – het was de laatste show van de tour – mocht aansnijden, kregen de 3.000 bezoekers twee lokale bands in de maag gesplitst. Fijn voor die jongens en hun naaste familie, de rest gaf hier geen moer om. Dat veranderde snel toen Richie Cavalera en zijn maten hun groovy thrash ten berde brachten. De set bracht een handvol nummers van jongste album ‘Wake Up Dead’, waaronder ‘Mental Destruction’ en ‘War Soup’, maar oogstte vooral open doekjes bij afsluiter ‘WTF’ van ‘Up In Hell’ uit 2014.

Exhumed 181023 Rudydedoncker 1

Death/grind/gore-pioniers EXHUMED

EXHUMED speelt verschroeiend harde death/gore/grind en daarmee hebben we zowat alles gezegd. Wat een lawine was me dat! Onder leiding van zanger Matt Harvey doken ze net als de hoofdact in hun vunzige kelder om hun eerste plaat ‘Gore Metal’ uit 1998 van onder de opgestapelde lijken te halen. Dat combineerden ze met songs (voor zover je nummers herkent in deze helse storm) van het onlangs verschenen ‘To The Dead’. Een vriendelijke Amerikaan fluisterde ons in het oor dat onder meer ‘Drained Of Color’, ‘Rank And Defiled’ en ‘Dysmorphic’ de set haalden. De obligate kettingzaag mocht natuurlijk niet ontbreken en we zagen bandmascotte Dr. Philthy zelfs met een afgehakte arm zwaaien. Met ‘Utter Mutilation Of Your Corpse’ sloot de band dit ultra heavy ‘feestje’ af.

Cavalera 181023 Rudydedoncker 6 (1)

De broers CAVALERA lieten zich vergezellen door een andere telg uit Max zijn kroost: Igor Amadeus Cavalera omgordde de basgitaar, zijn maatje van bij Long Kong Travis Stone nam de lead gitaar voor zijn rekening. De set was zoals verwacht snoeihard en verwoestend (de tour heet niet voor niets morbid devastiation) maar verzorgd, al begint vader Max zijn stem trekjes van een oude knarsende kastdeur te vertonen. Na de aftrap met ‘Bestial Deviation’, ‘Antichrist’, ‘Necromancer’ en ‘Warriors Of Death’ van de EP had Cavalera het pleit al voor driekwart gewonnen.

Cavalera 181023 Rudydedoncker 9 (1)

Daarna was ‘Morbid Visions’ aan de beurt met de titeltrack, ‘Mayhem’, ‘War’, ‘Crucifixion’, ‘Show Me The Wrath’, ‘Funeral Rites’ en ‘Empire Of The Damned’. ‘Troops Of Doom’ werd achter de hand gehouden om samen met ‘Refuse/Resist’ (de vreemde eend in de bijt, maar daar maalde niemand om) deze heerlijk brutale ‘oldies’ show af te sluiten, maar niet voor alle bands samen op het podium een ode aan Lemmy hadden gebracht met hun versie van ‘Ace Of Spades’. Het publiek bleek een delirium nabij, The Wiltern veranderde in eem mum van tijd in een gigantische moshpit. Dat belooft voor de shows in Tilburg (15/11) en Gent (Vooruit 16/11).

Sfeer in LA

Brothers in arms ... Cavalera - Travis Stone Cavalera triomfeert in de VS Max Cavalera Igor Amadeus Cavalera Exhumed 1 Exhumed 2 Incite 1 Incite 2 Incite 3 Incite 4 Lokale band Thrown Into Exile Thrown Into Exile 2