... / Story's / Concerten / THE OFFSPRING in Vorst Nationaal: de ene knaller na de andere
Concerten

Updated 23/05/2023

Concerten

THE OFFSPRING in Vorst Nationaal: de ene knaller na de andere

19 mei 2023 - Vorst Nationaal, Brussel

Flashback naar september 1994: THE OFFSPRING onderneemt een Europese tour ter ondersteuning van hun album ‘Smash’ en doet daarbij in aanwezigheid van ondergetekende kleine zaaltjes aan zoals de Lintfabriek in Kontich en Zaal Floreal in Tessenderlo. Korte tijd nadien brak de band wereldwijd door en maakte samen met Green Day punkrock populair bij een mainstream publiek. De rest is geschiedenis. Anno 2023 hebben de Californiërs niets aan populariteit moeten inboeten, want lang op voorhand waren alle tickets voor de show in Vorst Nationaal, naar aanleiding van de meest recente plaat ‘Let The Bad Times Roll’, uitverkocht. Zestigers, vijftigers, veertigers, dertigers, twintigers en tieners kwamen zich laven aan de energieke muziek van THE OFFSPRING.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Rudy De Doncker

De vijf jonge snaken van TRASH BOAT (8) uit het Britse St Albans namen hun taak om het nog niet zo talrijk aanwezig zijnde publiek op te warmen heel au sérieux. De sympathie droop van zanger Tobi en zijn kornuiten af en enthousiast werd de op Linkin Park geïnspireerde sound, getuige ook de cover van ‘Given Up’, de zaal ingeslingerd. Gezien de niet aflatende faam van Linkin Park durven we te denken dat we van Trash Boat nog zullen horen in de toekomst. De vier muzikanten van FOUR YEAR STRONG (6) uit Massachusetts vormen een leuke band in het genre van hardcore pop-punk (zie ook New Found Glory), maar kwamen vandaag niet goed uit de verf. Het soms rommelige geluid speelde hen parten, maar aangezien men in tegenstelling tot Trash Boat niet veel publieksinteractie onderhield stond de ondertussen aardig volgelopen bunker die Vorst Nationaal heet er maar wat bij voor spek en bonen. Zelfs de cover van Green Day ‘Brainstew/Jaded’ kreeg maar een lauwe reactie. Enkel op het einde van de set, toen het kalf al verdronken was, kwam er alsnog een beetje actie in de keet met bescheiden geklap, gespring en een circlepit.

O3

Als er eerder op de avond, voorafgaand aan de pauze tussen Four Year Strong en The Offspring, verschrikkelijke muziek uit de speakers klonk, dan was het des te aangenamer om vast te stellen hoe sfeervol en gepast de muziekkeuze was tijdens de pauze vooraleer The Offspring aanvatte. En dan werd daar nog eens op verschillende manieren een flinke schep entertainment aan toegevoegd. Zo zagen we een zeppelin die, voorzien van het Offspring-logo, door de zaal zweefde, met bier werd bekogeld en geregeld een cadeautje dropte. Er was ook de als gorilla verklede persoon die cadeau’s in de rijen toeschouwers katapulteerde en nadien op de zittribunes opdook om te poseren met wie dat wou. En alsof dat nog niet genoeg was, deed ook de zogeheten kiss cam zijn intrede waarna de in beeld gebrachte koppels onder luid gejoel met mekaar kusten.

O1 (1)

Door dit alles steeg de temperatuur nog een paar graden en de sfeer zat helemaal goed toen net voor aanvangstijd ‘Take On Me’ van a-ha luidkeels werd meegebruld. Zulk entertainment zouden meer bands mee mogen nemen op tour. Voor THE OFFSPRING (9) was het na dit uitgebreide voorspel dan ook een makkie om de boel te doen ontploffen of zo u wil het publiek tot een spontaan orgasme van vreugde te brengen. De setlist, die men als een veredelde ‘best of’ kon beschouwen, bevatte de ene knaller na de andere en gaf amper ruimte voor een adempauze. Onophoudelijk bleef de massa op het middenplein in beweging en op de zittribunes stond er meer volk recht dan dat er neerzat. Ook de cover ‘Blitzkrieg Bop’ van Ramones en de bekende gitaarintro’s van Black Sabbath, Iron Maiden en Guns N’ Roses bleven het enthousiasme van de toeschouwers de hoogte injagen.

O2

Met deze arenashow maakten zanger Dexter Holland en gitarist Noodles duidelijk dat THE OFFSPRING in deze tijden nog niet aan relevantie in het punkrockgenre heeft ingeboet en dat men er beter dan op festivals in slaagt om het meerdere generaties overspannende publiek te entertainen. Volgende keer in een nog grotere arena, bijvoorbeeld het Sportpaleis …?

Setlist The Offspring

Come Out And Play

All I Want

Want You Bad

Let The Bad Times Roll

Staring At The Sun

Original Prankster

Genocide

Hit That

Hammerhead

Bad Habit

Guitar snippets by Noodles (Iron Man, The Trooper, Sweet Child O' Mine)

In The Hall Of The Mountain King

Blitzkrieg Bop

Gotta Get Away

Gone Away

Why Don't You Get A Job?

(Can't Get My) Head Around You

Pretty Fly (For A White Guy)

The Kids Aren't Alright

Encore

You're Gonna Go Far, Kid

Self Esteem

Meer beelden ...

The Offspring 1 (2) The Offspring 2 (1) The Offspring 3 The Offspring 4 The Offspring 5 The Offspring 6