... / Story's / Concerten / STEEL PANTHER in Londen: één groot feest
Concerten

Updated 26/05/2023

Concerten

STEEL PANTHER in Londen: één groot feest

20 mei 2023 - O2 Kentish Town Forum, London

Enkele maanden geleden bracht STEEL PANTHER met ‘On The Prowl’ hun zesde studio album uit. Om de release van het album te promoten is de band momenteel bezig aan een (weliswaar korte) Europese tour. Aangezien er geen Belgische of Nederlandse show op het tourschema staat, nemen wij een kijkje in Londen waar de band samen met WINGER in een uitverkocht 02 Forum Kentish Town speelt.

Tekst en foto’s: Rudy De Doncker

Winger (3)

Opener voor de zes shows in het Verenigd Koninkrijk is WINGER (8), een van de bekendste hairmetal bands uit de jaren 80. Naast zanger/bassist Kip Winger is gitarist Reb Beach het meest bekende groepslid aangezien hij nog bij Whitesnake en Alice Cooper heeft gespeeld. De zaal is al behoorlijk gevuld wanneer de band aan zijn set begint. De nadruk ligt hoofdzakelijk op het oude werk aangezien meer dan de helft van de gespeelde songs afkomstig zijn uit de eerste twee platen die ondertussen ook al meer dan dertig jaar oud zijn. Uit het eerder deze maand uitgekomen album 'Seven' wordt enkel 'Proud Desperado' gespeeld. Bij de klassieker ‘Headed For A Heartbraek’ mag Steel Panther-zanger Michael Starr mee het podium op om de guestvocals te verzorgen.

Steel Panther (8) Min

Na een korte pauze is het tijd voor de band waar iedereen is voor gekomen (doordenkertje). STEEL PANTHER (9) zet de zaal met ‘Eyes Of A Panther’ onmiddellijk in lichterlaaie. De ruim 2.500 aanwezigen gaan meteen massaal uit de bol. Nieuwe bassist Spyder, die vorig jaar Lexxi Foxx verving, kwijt zich goed van zijn taak maar moet volgens mijn bescheiden mening nog groeien in zijn rol. Hij krijgt wel onmiddellijke de handen op mekaar wanneer hij cocaïnesnoepjes in het publiek gooit. ‘He’s got big gay shoos to fill in’, zegt gitarist Satchel wanneer hij de bandleden voorstelt.

Steel Panther (9) Min

Bij ‘Asian Hooker’ krijgen we niet één maar twee Aziatische meisjes te zien op het podium, eentje daarvan was trouwens dezelfde die afgelopen jaar op Graspop haar kunstjes mocht vertonen. De band kreeg in het verleden weleens het verwijt van niet origineel te zijn en dat hun grappen afgezaagd worden, maar daar is vandaag niet van te merken. Geen Ozzy imitatie en andere dubbelzinnige woordspelingen meer, de constante in de show blijft wel het woord “boobies”. Ik hoor sommigen denken: “Kan dit nog in 2023?” Het antwoord is ja. Iedereen die naar een show van Steel Panther gaat, weet op voorhand wat er zich in de zaal en op het podium afspeelt. 

Steel Panther (2) Min

Na de obligate solo van gitarist Satchel en publiekslieveling ‘Death To All But Metal’ krijgen we de live premiere van de nieuwe single ‘1987’ te horen met tal van verwijzingen naar hoe goed de jaren 80 wel waren, iets waar ik volledig akkoord kan mee gaan. Bij het enige rustmoment in de set wordt er een meisje op het podium uitgenodigd dat door elk bandlid met een korte song (NSFW) wordt aanbeden. Hierna worden traditiegetrouw een aantal meisjes op het podium geroepen en breekt het feest helemaal los. 

Steel Panther (13) Min

Afsluiter van de reguliere set is ‘Party All Day’, het nummer dat een Steel Panther-show het beste kan omschrijven: één groot feest. Het uitzinnige publiek wil natuurlijk meer en dat krijgt het ook. Na het bisnummer ‘Gloryhole’ gaan de zaallichten weer aan en is het alweer uit met de pret. Na de shows op Rock Am Ring en Rock Am Park keert de band huiswaarts voor hun grote US tour. Hopelijk moeten we niet te lang wachten alvorens we de band weer in onze contreien mogen verwelkomen.

Steel Panther (7) Min

Setlist STEEL PANTHER

 1. Eyes Of A Panther
 2. Let Me Cum In
 3. Asian Hooker
 4. All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight)
 5. The Burden Of Being Wonderful
 6. Friends With Benefits
 7. Guitar Solo
 8. Death To All But Metal
 9. 1987
 10. Ain't Dead Yet
 11. Impromptu Song For A Girl
 12. Girl From Oklahoma
 13. Community Property
 14. Party All Day (Fuck All Night)
 15. Gloryhole
Steel Panther 1 Steel Panther 2 Steel Panther 3 Steel Panther 4 Steel Panther 5 Steel Panther 6 Steel Panther 7 Steel Panther 8 (1) Winger 1 Winger 2 Winger 3