... / Story's / Concerten / Voorproefje op GMM: DEF LEPPARD en MÖTLEY CRÜE in Mönchengladbach
Concerten

Voorproefje op GMM: DEF LEPPARD en MÖTLEY CRÜE in Mönchengladbach

25 mei 2023 - Sparkassenpark, Mönchengladbach (Duitsland)

Voor het alom bekende coronatijdperk werd een grootse stadiumtour aangekondigd in Amerika met als podiumbezetting niemand minder dan Joan Jett, Poison, Def Leppard en Mötley Crüe. Een heus rock-‘n-roll-circus waar menig muziekliefhebber reikhalzend naar uitkeek. Het duurde echter tot 2022 voor dat allemaal van start kon gaan. Door het grote succes in Amerika werd er ook een Zuid-Amerikaans en Europees luikje aan gebreid … Het enige minpunt is dat we het zonder Joan Jett en Poison moeten stellen.

When two worlds collide … zo zouden we het dus kunnen stellen als we het onder de noemer when New Wave Of British Heavy Metal meets Hair Metal plaatsen. Rock Tribune trok een versleten mouwloos bandshirt, een strakke gescheurde jeans en oude hoge vintage sneakers aan om vervolgens richting Mönchengladbach te tuffen en dit spektakel al eens te checken vooraleer het neerstrijkt op de weide van Graspop in Dessel.

Tekst: Gino Van Lancker – Foto’s Def Leppard: Gino Van Lancker / Ryan Sebastyan – Foto’s Mötley Crüe: Gino Van Lancker

Een goede 12.000 aanwezigen vulden het Sparkassenpark in de Duitse stad en dan kunnen we ons toch even de vraag stellen of ze dit niet beter in een zaal hadden kunnen laten doorgaan … Alhoewel, de zon scheen volop en je zag niks anders dan blije gezichten in het publiek dat rijk gevuld was met alle lagen van de leeftijdsbevolking. Het deed dan ook deugd om te zien dat deze glam metalscene toch navolging krijgt bij de jongeren van vandaag.

Def & Mötley Mönchengladbach Gino Van Lancker 2023 (7 Van 31) Min

We zetten ons schrap wanneer een grote aftelklok op de video schermen verschijnt en we zo richting countdown gaan voor DEF LEPPARD (8). Om stipt 18u30 zet zanger Joe Elliot zijn stembanden luidkeels aan het werk met de woorden: ‘Mönchengladbach, do you wanna get rocked ?’ en zo zijn we als een ‘rocket’ gelanceerd om er een waar feest van te maken. Met ‘Let’s Get Rocked’, ‘Animal’, ‘Foolin’, ‘Armageddon It’ en het recentere ‘Kick’ slaan ze ons meteen om de oren met verbluffend goede strakke versies en worden we het eerste half uur meegezogen in een dansende, feestende massa. Daarna schakelt de groep even een vitesse lager om ons te laten genieten van ‘Love Bites’ en ‘Promises’.

DSC02272 Min

Op het podium wordt dan even plaats gemaakt voor een akoestisch setje met ‘This Guitar’ en ‘When Love And Hate Collide’ en stelt Joe zijn band even aan ons voor. Uiteraard gaan de handen op mekaar, want een band die na meer dan 40 jaar nog steeds door één deur kan, is uitzonderlijk en verdient meer dan respect. Tijd om terug het gaspedaal in te duwen en met ‘Rocket’, ‘Switch 625’ en een flitsende drumsolo van éénarmige drummer Rick Allen gaan we naar een spetterende finale. Het publiek doet dan ook zijn uiterste best om tijdens ‘Poor Some Sugar On Me’ het geluid van de band te overstijgen. Vervolgens telt Rick Allen af met ‘Gunter gleiben glauchen globen’ naar ‘Rock of Ages’ en afsluiten doen ze in stijl met ‘Photograph’. Een zeer geslaagd concert met een perfect geluid en een band in goede vorm, dat is wat we zeker kunnen stellen.

Front Mc Dl Min (1)

Alhoewel de affiche een ‘co-headliner concert’ is, zien we in het publiek toch dat de meerderheid naar hier is afgezakt voor MÖTLEY CRÜE (8,5). Iets na 20u30 betreden de Bad Boys of Hollywood de bühne om ons te trakteren op een vliegende start met ‘Wild Side’, ‘Shout At The Devil’ en ‘Too Fast For Love’. Met ‘Don’t Go Away Mad’ en ‘Saints of Los Angeles’ gaat het tempo er een klein beetje uit, maar Vince Neil en co geven daarna flink wat gas bij met ‘Live Wire’ en ‘Looks That kill’. Nikki Sixx neemt hierna even de tijd om ons voor te stellen aan de nieuwste telg in de groep: John5. Die laat op zich jong en oud dan even kennismaken met zijn talent op de gitaar en brengt dan samen met de rest een medley van o.a. ‘Smokin’ In The Boys Room’, ‘Helter Skelter’, ‘Anarchy In The U.K. en ‘Blitzkrieg Bop’.

Def & Mötley Mönchengladbach Gino Van Lancker 2023 (13 Van 31) Min

Het publiek geniet met volle teugen en wordt alleen nog gekker wanneer Tommy Lee naar voor komt gewandeld. Die vraagt zich dan weer af waar alle bier, sigaretten en tieten in het publiek zijn, want hij heeft nog niet veel rock-‘n-roll gezien … Hij krijgt direct antwoord, want menig glas bier en bh gaan de hoogte in, waarna hij het zeemzoete ‘Home Sweet Home’ inzet dat luidkeels wordt meegezongen. Als bisronde krijgen we o.a. ‘Dr. Feelgood’, ‘Girls, Girls, Girls’ en ‘Kickstart My Heart’ voorgeschoteld dat met een luide knal eindigt. We hebben met volle teugen genoten van deze beide kleppers in goeden doen, maar een beetje pyro en bommetjes hadden bij deze puike prestatie niet mistaan.

Def & Mötley Mönchengladbach Gino Van Lancker 2023 (31 Van 31) Min

Setlist Def Leppard

 1. Take What You Want
 2. Let's Get Rocked
 3. Animal
 4. Foolin'
 5. Armageddon It
 6. Kick
 7. Love Bites
 8. Promises
 9. This Guitar
 10. When Love and Hate Collide
 11. Rocket
 12. Bringin' On the Heartbreak
 13. Switch 625
 14. Hysteria
 15. Pour Some Sugar on Me
 16. Rock of Ages
 17. Photograph
Def & Mötley Mönchengladbach Gino Van Lancker 2023 (2 Van 31) Min

Setlist Mötley Crüe

 1. Wild Side
 2. Shout at the Devil
 3. Too Fast for Love
 4. Don't Go Away Mad (Just Go Away)
 5. Saints of Los Angeles
 6. Live Wire
 7. Looks That Kill
 8. The Dirt (Est. 1981)
 9. Guitar Solo
 10. Rock and Roll, Part 2 / Smokin' in the Boys Room / Helter Skelter / Anarchy in the U.K. / Blitzkrieg Bop
 11. Home Sweet Home
 12. Dr. Feelgood
 13. Same Ol' Situation (S.O.S.)
 14. Girls, Girls, Girls
 15. Primal Scream
 16. Kickstart My Heart
Def & Mötley Mönchengladbach Gino Van Lancker 2023 (30 Van 31) Min

Enkele sfeerbeelden

Bevallige backings ... Nikki Sixx Vince Neil Tommy Wil Tieten Zien Def Leppard kan het nog steeds! Phil Collen Rick Allen Rick Savage