... / Story's / Concerten / EXECRATION + GHASTLY in Metal Café HELL
Concerten

Updated 31/05/2023

Concerten

EXECRATION + GHASTLY in Metal Café HELL

26 mei 2023 - Rock / Metal Cafe Hell, Diest

We hoorden doorheen onze carrière als journalist al veel bands beweren dat ze zich even hard geven voor 10 mensen als voor 1.000 mensen, maar meestal is dat toch vooral een stoere bewering die weinigen ook hard zouden maken. Zeker anno 2023 zijn gecancelde shows omwille van een tegenvallende voorverkoop schering en inslag. Gelukkig zijn er af en toe toch bands die het wél waarmaken en voor een handvol mensen toch compleet loos gaan. Wij maakten het mee op de doortocht van Execration en Ghastly, twee behoorlijk sterke death metalbands die op hun doortocht richting Graveland Festival halt hielden in België en het beste van zichzelf gaven in Café Hell in Diest.

Tekst: Morbid Geert

D80 8802 Verbeterd NR

Het Finse GHASTLY (8) bracht tot nog toe drie albums uit die hier ten kantore heel goed onthaald werden: ‘Carrion Of Time’ (2015), ‘Death Velour’ (2018) en ‘Mercurial Passages’ (2021). Ze hebben een erg goede balans gevonden in het gebruik van erg brute stukken met ziekelijk aandoende, kronkelige passages die doen denken aan de oude Tribulation en Morbus Chron. Geen misse referenties dus, zodat we erg benieuwd waren hoe ze het er live vanaf zouden brengen. Als band voor slechts tien mensen staan … dat is toch even slikken, denken we zo, maar het kwartet liet het duidelijk niet aan zijn hart komen. Gedreven baanden ze zich een weg doorheen hun set, die zowel ouder als nieuw werk omvatte. Opvallend was wel dat de songs live een deel van hun nuances en details verloren, maar in de plaats daarvan wel een extra portie brutaliteit toebedeeld kregen. Hoogtepunten waren wat ons betreft ‘Out Of The Psychic Blue’ en afsluiter ‘Mirror Horizon’, al was er van mindere momenten eigenlijk geen sprake. Hopelijk trekken ze bij hun volgende doortocht meer volk, want dat was Ghastly zeker waard.

Fr (1)

Noorwegen is natuurlijk vooral bekend om zijn black metal, terwijl death metal wat ondervertegenwoordigd is. Maar als ze dan toch death metal maken, dan hakken ze er wel met de botte bijl in. Kijk maar naar EXECRATION (8.5), een kwartet dat altijd een beetje onder de radar bleef, maar verdomd goede death metal voortbrengt. Ze hebben vier straffe platen op hun naam staan, waarvan het meest recente ‘Return To The Void’ toch weer zes jaar oud is en schreeuwt om opvolging. Nu was het ook al vijf jaar geleden dat ze ons land aandeden, dus keken we toch serieus uit naar deze show. Binnen de vijf minuten was al duidelijk waarom Execration met recht de headliner van deze tournee was. Nu was Ghastly al goed, maar de Noren gingen er losjes overheen. Zeer strak uitgevoerde death metal, met een heel goed wisselspel tussen lompe, trage stukken die eerder aan Asphyx of Autopsy deden denken, waarna het gas dan weer helemaal werd ingestampt en je tegen de zetel geplakt zat. Ook hier werd de set mooi uitgebalanceerd en wisselden oud en nieuw mekaar af, al moeten we toch zeggen dat het werk van voornoemde ‘Return To The Void’ toch het sterkst uit de hoek kwam. Het vocale wisselspel tussen gitaristen Chris en Jørgen was eveneens een pluspunt, zowel auditief als visueel, en zorgde er tevens voor dat ze ook om beurten meer aandacht aan hun leads konden geven.

FR2

Kort samengevat: een dikke ‘up the irons’ voor Ghastly en Execration, dat ze zich zo helemaal smeten voor de handvol enthousiastelingen die er waren en ondanks alles toch een heerlijk avondje death metal op hun bordje kregen. Café Hell in Diest is overigens een zeer aardige stek om een avondje door te brengen: een goed geluid, mooi aangekleed en voorzien van een parking waar zelfs Trix in Antwerpen een heel grote punt aan kan zuigen.

Execration 1 Execration 2 Execration 3 Execration 4 Ghastly 1 Ghastly 2 Ghastly 3 Ghastly 4