... / Story's / Concerten / Toto live in Middelkerke
Concerten

Erik Spruyt

25/07/2022

Updated 25/07/2022

Updated 25/07/2022

Concerten

Toto live in Middelkerke

21 juli 2022 – Proximus Pop-Up Arena, Middelkerke

Een kat met negen levens, zo kan je Toto bestempelen. Want de Amerikaanse arenavullende rockband, die wereldwijd meer dan 40 miljoen albums verkocht en meerdere Grammy-awards op de schouw heeft staan, bestaat ondertussen 45 jaar en reist vandaag met de Dogz Of Oz Tour de wereld rond in een zoveelste incarnatie.

Tekst: Erik Spruyt - Foto's: Rik Bauters

Toto 5

Gitarist Steve Lukather is na het afhaken van toetsenist David Paich (wegens gezondheidsredenen) en toetsenist Steve Porcaro (wegens legal issues) nog het enige overblijvende originele lid. Zanger Joseph Williams kennen we al een tijdje als kernlid, terwijl we voorts drummer Robert Sput Searight, bassist John Pierce (gekend van Huey Lewis And The News), multi-instrumentalist Warren Ham (ooit actief bij Kansas en Ringo Starr) en de toetsenisten Dominique Xavier Taplin (vroeger bij Prince) en Steve Maggiora (zie ook Robert Jon & The Wreck) aantreffen in de huidige line-up. Op de Belgische nationale feestdag, 21 juli 2022, liep de Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke zo goed als vol -capaciteit 5.000 personen- voor de passage van dit zevental tijdens hun 33 data tellende Europese tour.

Toto

Geen support act en dus was iedereen op tijd gekomen om klokslag 20.00 u TOTO (9) de aftrap te zien geven middels ‘Orphan’, een boeiende track uit het album ‘Toto XIV’ dat van 2015 dateert. Onmiddellijk viel in deze leuke setting van de Proximus Pop-Up Arena op dat het genieten was van een uitstekende geluidsbalans. En het verscheiden publiek, van alle leeftijden en met opvallend veel vrouwen, liet zich een eerste keer massaal horen toen even later de hits ‘Hold The Line’ en ‘I’ll Be Over You’ weerklonken. Meesterlijk gitarist Steve Lukather liet geregeld bewonderen dat hij geen onverdienstelijke zanger is en hij sprak mooie woorden over de broers Jeff en Mike Porcaro, oerleden van Toto die helaas al ettelijke jaren overleden zijn. 

Toto 4

De oudjes ‘Georgy Porgy’ en ‘You Are The Flower’(uit het debuutalbum de dato 1978) deden de old school fans veel plezier, terwijl de ruige rockers hun hart ophaalden met ‘Kingdom Of Desire’ en ‘Home Of The Brave’. De grote massa zwijmelde dan weer bij de hits ‘Pamela’, ‘I Won’t Hold You Back’ (met vele oplichtende smartphones in het publiek), ‘Rosanna’, een uitbundig onthaald ‘Africa’ en het enige bisnummer ‘Stop Loving You’. Enig minpunt tijdens deze twee uren durende set waren de overbodige, langdradige keyboardsolo en drumsolo. Misschien interessant voor de muzikanten tussen de toeschouwers en voor de andere bandleden om even op adem te komen, maar ik zag er geen meerwaarde in.

Toto 7

Dankzij de talentrijke nieuwe groepsleden kan deze incarnatie van Toto, met als voornaamste leden Steve Lukather en Joseph Williams, waardige optredens blijven geven, want nieuw studiomateriaal moet men onder de naam Toto niet meer verwachten. Mogelijk worden de plooien met dat andere stichtend lid Steve Porcaro ooit gladgestreken en we hopen stilletjes dat bij een volgende Belgische passage David Paich (net zoals hij op 15 juli jongstleden in Amsterdam deed) enkele songs mee komt spelen.

Toto 3 Toto 6 Toto 8