... / Story's / Festivals / 30 jaar JERA ON AIR: de beste hardcore, punkrock én metalcore in de breedste zin
Festivals

30 jaar JERA ON AIR: de beste hardcore, punkrock én metalcore in de breedste zin

JERA ON AIR blaast dit jaar 30 kaarsjes uit en om dat te vieren heeft de organisatie van het toonaangevende metalcore-, hardcore- en punkrockfestival een vierde dag aan het programma toegevoegd. We zouden Rock Tribune niet zijn als we je niet zouden voorzien van alle informatie die je nodig hebt om een topweekend in Ysselsteyn te beleven. Zo hebben we een tiplijst met ‘must-sees’ samengesteld die je hieronder aantreft, evenals een playlist om alvast in de juiste sfeer te komen. Treffen we jou dit jaar op één van de leukste festivals van de Benelux?

Thursday

Band om je emo-nostalgie mee te voeden: THURSDAY.

Haal je eyeliner maar uit de kast en shop nog even snel je outfit bijeen bij Hot Topic, want Thursday komt langs op Jera On Air. En daar zijn we maar wát blij mee, want de met posthardcore doordrenkte emo barst van de kwaliteit en hun eerste nieuwe track in dertien jaar tijd is een prachtsong geworden. Zorg dus dat je op de juiste dag aanwezig bent, want wij vinden het ook mega-verwarrend dat Thursday op Saturday staat geprogrammeerd.

Dying Wish

Band die menig macho zal doen twijfelen over z’n mannelijkheid: DYING WISH.

De voorbije jaren zagen we een toename aan sterke frontvrouwen in de core scene. Ze zijn nog steeds in de minderheid, maar degenen die er zijn, weten verdomd van aanpakken. Emma Boster van Dying Wish toont dat je ook met roze nagels en een rok loeiharde muzikale meppen kan uitdelen. Als Emma om spin-kicks in de pit vraagt, durf je geen nee te zeggen.

Frank Carter The Rattlesnakes

Band om total loss bij te gaan, want de frontman is toch nog gekker: FRANK CARTER & THE RATTLESNAKES.

Wil je eens compleet gek doen in het publiek, maar heb je te veel angst voor de reactie van anderen? Doe maar gerust zot bij Frank Carter. Hij zal zelf toch alle aandacht naar zich toetrekken. Hij staat bekend om zijn energieke liveoptredens, waarbij hij zelden op het podium blijft of z’n kleren aanhoudt. Reken op opzwepende punkrock die naar alle kanten knalt, net als de band zelf.

Better Lovers

Band waarbij je elkaar het ja-woord kunt geven: BETTER LOVERS.

Na de breuk tussen Keith Buckley en de rest van Every Time I Die, ontstond dit huwelijk tussen leden van The Dillinger Escape Plan, Fit For An Autopsy en natuurlijk ETID: Better Lovers, een ware supergroep! Wanneer iemand tijdens het optreden van deze band voor jou op zijn knieën gaat en je mee de pit in vraagt, is het enig mogelijke antwoord: ‘JA, IK WIL!’

Amenra

Band die je best de rug mag toekeren: AMENRA.

Zo’n band die je misschien niet direct zou verwachten op Jera, maar wel degelijk over hardcore roots beschikt. Frontman Colin H. van Eeckhout, intussen ook acteur, is een bijzondere persoonlijkheid die eens zijn tepels liet verwijderen om er een relikwie van te maken. Daarnaast zingt hij met zijn rug naar het publiek, dus zie dat vooral niet als teken van ongenoegen. Ga dat zien, want optredens van Amenra staan bekend als spirituele ervaringen.

Mindforce

Band voor wie hardcore wil en de Beastie Boys mist: MINDFORCE.

Dit is een band met een lekkere old school vibe die ongefilterde hardcore brengt. Hun frontman doet vocaal meteen denken aan de Beastie Boys en heeft eenzelfde swag live. Als je hem ‘Where are all my kickboxers at?!’ hoort roepen tijdens ‘Destroyer’ of ‘Nightmare’, heb je meteen het gevoel dat ‘Fight For Your Right (To Party)’ wordt ingezet.

Bongloard

Band om je kapot bij te zweten: BONGLOARD.

Let op, verwar dit gezelschap niet met de stonergroep Bonglord, want het draait hier om de Utrechtse garageband. Met een sound die zo explosief is dat je simpelweg niet stil kunt staan, voorspellen wij alvast dat de tent uit zijn voegen gaat barsten. Neem dus vooral een busje deo mee uit respect voor je omgeving. Dit optreden gaan mensen later benoemen als de plek waar ze de band ontdekten.

Delinquent Habits

Band om een dikke joint bij op te steken: DELINQUENT HABITS.

Jera On Air is de laatste jaren aan het verbreden en met Delinquent Habits – dat met wat hulp van Cypress Hill in de jaren negentig een hit scoorde met ‘Tres Delinquentes’ – staat er een onvervalste hiphop-act op de planken. Wij diggen die shit wel. Wil je echt in hogere sferen komen? Rook er dan een dikke joint bij en get funky!

Tthy Art Is Murder

Band die je wel al eens stiekem zou durven vervangen: THY ART IS MURDER.

Het was een grote schok toen deze deathcore band plots aankondigde dat ze waren gesplit met hun frontman CJ McMahon. Zelfs McMahon zelf wist het niet. Interne ruzie en anti-trans commentaar van hem op social media lagen aan de basis van de breuk. Gelukkig is er een nieuwe brulboei, die op het nieuwe album ‘Godlike’ lekker pissed off klinkt. Pas wel op dat ze je live niet achter je rug stiekem inwisselen voor een ander publiek.

Brutus

Band om kippenvel bij te krijgen: BRUTUS.

Het gaat hard met het succes van deze Belgische band. Weer zo’n vreemde eend in de bijt op dit overwegend hardcore- en punkfestival. De post-metal van dit gezelschap raakt zonder moeite ieders gevoelige snaar. Het is verbluffend hoe drummer/zangeres Stefanie Mannaerts strakke drums weet te combineren met emotionele zangpartijen die door merg en been gaan … Op de goede manier! Kippenvel en traantjes in de ogen gegarandeerd.

Ice Nine Kills

Band die je onbedoeld de stuipen op het lijf jaagt: ICE NINE KILLS.

Welkom in Horrorwood, dat zich voor heel even naar Ysselsteyn verplaatst, wanneer Ice Nine Kills het Jera-podium betreedt. De band put al een paar albums lang inspiratie uit horrorfilms en ontsteeg daarmee én met de energieke liveoptredens (compleet met kettingzagen en meerstemmige zang) de subtop. Voor dit optreden geldt dan ook zeker: grab the drill, grab the axe, the fun has just begun!

Architects

Band die meesterlijke muzikale kastelen opbouwt: ARCHITECTS.

De headliner van zaterdag zit in de vorm van z’n leven. Op hun laatste twee albums brachten de Britten metalcore van het allerhoogste niveau. Champions League. Haute cuisine. Met de nieuwe singles ‘Seeing Red’ en ‘Curse’ tonen ze aan dat ze nog héél wat meer in hun mars hebben. Deze architecten bouwen muzikale kastelen, maar halen live graag de sloophamer boven.

Conservative Militairy Image

Band die zichzelf tegenspreekt: CONSERVATIVE MILITARY IMAGE.

Zo conservatief en militant is deze band uit Chicago gelukkig niet. Sterker nog, dit is blue collar en anti-autoritaire hardcore met een fikse injectie Oi!. Het enige dat ze met de strijdmachten gemeen hebben is dus dat ze legerkistjes dragen. Laat iedereen zien dat je de gewone man ondersteunt en die juiste punkidealen een warm hart toedraagt. Zie het als een alternatieve dienstplicht. Haal dus die kistjes uit het vet en ga los in de pit!

Scowl

Band waar je niet op teenslippers naar toe moet: SCOWL.

Wat waren wij onder de indruk van ‘Psychic Dance Routine’, de laatste EP van het Amerikaanse Scowl. De hardcore van het vijftal rockt, niet in de laatste plaats dankzij de vocalen van de charismatische Kat Moss. Laat je teenslippers thuis, tenzij je heel graag de rest van het festival vanuit de EHBO wilt meemaken. Scowl helpt je graag een handje met wat ongetwijfeld een onstuimige pit gaat worden.

Annisokay

Band om alles eens goed eruit te huilen: ANNISOKAY.

Voor metalcore met een meer persoonlijke en diepere toets zit je goed bij dit Duitse gezelschap. Met twee zangers is er plaats om al je woede eruit te schreeuwen, maar evengoed ook je tristesse een plaats te geven. ‘Calamity’ raakt op een aandoenlijke manier onder je huid en ook ‘Unaware’ en ‘Ultraviolet’ snijden diep. Smijt jezelf even open en laat het allemaal vrij. Dikke knuffel van ons.

Gel

Band die je ook in de supermarkt tegenkomt: GEL.

Ja, dat was een flauwe woordgrap. Maar deze band verdient het om even uitgelicht te worden. Deze gel komt niet uit een potje maar uit de speaker. Samen met Scowl voert deze band uit New Jersey de nieuwe stroming hardcore aan waar vrouwen de plek achter de microfoon hebben geclaimd. Elk optreden van deze band staat garant voor ruige pits. Een ware wisselwerking van energie tussen het podium en de vloer.

Ho99o9

Band die een nieuwe definitie van hard neerzet: Ho99o9.

Het is misschien best verrassend dat Jera On Air dit jaar ook uitpakt met de nodige hiphop. Die van Ho99o9 is dan wel weer dusdanig duister, zwartgallig, industrieel, punkrock én compromisloos, dat hier simpelweg een nieuwe definitie van ‘hard’ neer wordt gezet. Waar je bij Delinquent Habits lekker relaxt kunt smoken, worden bij Ho99o9 je trommelvliesjes vakkundig uit je oren geblazen. Dat wordt een bezoekje aan de afdeling ‘gevonden voorwerpen’!

Me First

Band om bij mee te zingen: ME FIRST AND THE GIMME GIMMES.

Het mag heel lekker zijn je frustraties van je af te gooien in de moshpit bij wat ‘boze mannen muziek’, maar soms wil je gewoon feestvieren. Dit is dé band daarvoor. Wie zanger Spike Slawson deze keer flankeren is nog onbekend, maar het zouden zomaar Joey Cape (Lagwagon) of Jake Kiley (Strung Out) kunnen zijn. Met verve spelen ze covers van musical- en popsongs die iedereen uit volle borst kan meezingen.

Orgel Joke

Band waar iedereen het over gaat hebben: ORGEL JOKE.

Nou ja, band … Eénvrouwsformatie. Tussen al het snoeiharde gitaargeweld treffen we deze dame aan. Dit optreden zal nog verrassender zijn dan het enorm succesvolle optreden van Henk Wijngaard vorig jaar. Jera’s favoriete oma werd bekend nadat haar zoon een nummer van haar op Instagram knalde tijdens de pandemie. Een internetsensatie was geboren. Ze zette de Zwarte Cross op zijn kop en staat binnenkort zelfs in het Gelredome. De opzwepende orgelklanken van Joke en haar innemende persoonlijkheid zullen voor een geweldige sfeer zorgen.

The Prodigy

Band die Jera On Air in vuur en vlam zet: THE PRODIGY.

De firestarters van deze Engelse danceact moeten het sinds 2019 zonder de helaas overleden Keith Flint doen, maar klinken nog steeds from outer space. Wij hebben het omen voor Jera On Air 2024 al gezien: deze voodoo people smacken je bitch up, waarna je enkel nog ‘take me to the hospital’ kunt uitkramen. Dit is de poison én de remedy in één!

Harms Way

Band die je eraan herinnert om na dit fantastische weekend weer naar de gym te gaan: HARMS WAY. Als je frontman James Pligge op het podium ziet, heb je meteen zin om je volgende workout te doen. Hij ziet eruit alsof hij slaapt in de gym en opstaat met halters. Hij klinkt bovendien vaak alsof hij midden in een gruwelijk zware sessie bankdrukken zit en ook muzikaal is deze band een zwaargewicht. Je zal je spieren kunnen gebruiken in de pit.

 Met deze waanzinnige tips (ook zonder, trouwens) gaat jouw bezoek aan dit onwijs toffe festival ongetwijfeld een grandioos succes worden. We zien je heel graag daar!

Tickets vind je HIER.

PLAYLIST

Check ook onze playlist op Apple Music: https://tinyurl.com/Jeraonair24

Praktische info JERA 2024

  • Data: donderdag 27, vrijdag 28, zaterdag 29 én zondag 30 juni 2024
  • Met: Alpha Wolf, Amenra, Andy and the Antichrist, Annisokay, Another Now, Architects, As Everything Unfolds, Atreyu, Authority Zero, Bad Religion, Bane, Better Lovers, Biohazard, Bleed From Within, Bob Vylan, Body Count ft Ice-T, Bongloard, Boston Manor, Brand Of Sacrifice, Brutus, Bury Tomorrow, Burnout Boys, Campus, City Morgue, Comeback Kid, Conservative Militairy Image, Counterparts, Death Before Dishonor, Dead By April, De Rooie Jager, Deez Nuts, Delinquent Habits, Dune Rats, Dropout Kings, Dying Wish, Electric Callboy, End It, Enter Shikari, Escape The Fate, Fit For A King, For I Am King, Frank Carter & The Rattlesnakes, Gel, George Baker, Get The Shot, Grade 2, Guilt Trip, HANABIE., Hang Youth, Harms Way, Heriot, Ho99o9, Holding Absence, Hot Mulligan, Ice Nine Kills, Imminence, Incendiary, Jaya The Cat, Jivebomb, Knosis, Lionheart, Madball, Make Them Suffer, Makewar, Me First and the Gimme Gimmes, Mindforce, Mindwar, Movements, Nephylim, Neck Deep, NEUFX, No Way, Of Mice & Men, Orgel Joke, P.O. Box, Ploegendienst, Pressure Pact, Psychonaut, Ronker, Scowl, Secondhand Saints, Shadow of Intent, Sha La Lees, Show Me The Body, Silverstein, Snuff, Slapshot, Spanish Love Songs, Suicidal Tendencies, Sum 41, Talco, Temptations For The Weak, Tesseract, The Acacia Strain, The Black Dahlia Murder, The Broken Horizon, The Chisel, The Locos, The Prodigy, The Rumjacks, The Young Ones, Thursday, Thy Art is Murder, Tusky, Wargasm, While She Sleeps, Wortelstemp en Zulu.
  • Locatie: Zeilbergseweg, Ysselsteyn (grofweg gelegen tussen Eindhoven en Venlo), Nederland
ROCKTRIBUNE JOA24 Poster April 1080X1080