... / Story's / Festivals / Belgische bands maken het mooie weer op ROCK AFFLIGEM
Festivals

Belgische bands maken het mooie weer op ROCK AFFLIGEM

Bizkit Park, Psychonaut, Black Mirrors, Belgian Asociality, Ronker - 10 mei 2024 - Terrein Bellekoutercomplex, Affligem

Het openluchtfestival Rock Affligem ontstond in 1988, stopte ermee in 2009 om dan in 2021 een doorstart te maken. Vorig jaar was de vrijdag van het festival voorbehouden voor metalbands en dat was dit jaar niet anders. Vanaf 18u30 maakten vijf bands het mooie weer (wat ook overeenstemde met de realiteit) en daarvoor daagden zo’n 2.000 toeschouwers op die bij elk concert genoten van een uitstekend geluid. Ook Rock Tribune was erbij.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Rudy De Doncker

7 Rockaffligem2024 Ronker 100524 Rudy De Doncker 23

Het Denderleeuwse viertal van RONKER (8) mocht de aftrap geven en gaf stevig van jetje. De schizofrene gitaarrock wist de vroege vogels te bekoren en zanger/gitarist Jasper De Petter met zijn lange regenjas bleek gelukkig geen potloodventer. Het debuutalbum ‘FIAFTNSLABB’, wat staat voor ‘Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy’, kwam zopas uit en daaruit werd gretig geplukt.

1 Rockaffligem2024 Belgianasociality 100524 Rudy De Doncker 4

Twintig jaar geleden trad de punkband BELGIAN ASOCIALITY (7) ook aan op Rock Affligem en blijkbaar was er toen een legendarisch moddergevecht. Nu niet aan de orde, maar ambiance was er wel. Even charmant chaotisch als altijd gingen frontman Mark Vosté en zijn drie kornuiten te keer. Een passerende luchtballon zorgde voor animo, maar klassiekers zoals bijvoorbeeld ‘Bompa Punk’, ‘Boerderie’, ‘Keerbergen’ en ‘Morregen’ werden nog enthousiaster onthaald. Maar het wordt nu echt wel eens tijd dat Belgian Asociality er werk van maakt om voor het eerst in meer dan tien jaar tijd nieuw materiaal uit te brengen.

3 Rockaffligem2024 Blackmirrors 100524 Rudy De Doncker 17

Met hun eerste optreden in meer dan zes maanden tijd verwelkomden we BLACK MIRRORS (8) terug on stage. Verklaring voor die afwezigheid was het feit dat de charmante zangeres Marcella in de maand maart mama werd van zoontje Milo. Het Waals-Brabantse vijftal had er zin in en bracht hun retrorock met veel aplomb. De groep die dit jaar hun tienjarig bestaan viert, kwam in het avondschemer uitstekend voor de dag.

5 Rockaffligem2024 Psychonaut 100524 Rudy De Doncker 2

Jammer genoeg konden we van co-headliner PSYCHONAUT (7) vaststellen dat openluchtoptredens de band minder tot hun recht doet komen. De Mechelaars gedijen nu eenmaal beter in de beslotenheid van een zaal of tent. Maar met de populariteit van Thomas, Stefan en Harm zit het wel snor, want voor het eerst tijdens deze festivaldag kwam de moshpit op gang. Setafsluiter ‘The Fall Of Consciousness’ was uitermate bezwerend.

2 Rockaffligem2024 Bizkitpark 100524 Rudy De Doncker 10

Hoofdact BIZKIT PARK (9) blijft in 2024 hun 10 Years of Nu Metal Mayhem voortvieren en had het effect van een pletwals. Ook het jonge volkje dat de rest van de nacht in de dance hall (ook een onderdeel van Rock Affligem) ging doorbrengen kwam al inpilsen bij de springerige muziek die zijn hoogtepunt vooral rond de eeuwwisseling had. Ondanks de povere belichting werd er een feestje gebouwd en de vele crowdsurfers waren daar de illustratie van.

We zijn nu reeds benieuwd wat Rock Affligem in 2025 te bieden zal hebben voor de metal-liefhebber.

Sfeerbeelden

Belgian Asociality 1 Belgian Asociality 2 Belgian Asociality 3 Bizkit Park 1 Bizkit Park 2 Bizkit Park 3 Black Mirrors Black Mirrors 2 Black Mirrors 3 Black Mirrors 4 Psychonaut 1 Psychonaut 2 Psychonaut 3 Ronker 1 Ronker 2 Ronker 3 Ronker 4