... / Story's / Festivals / ALL STAR FEST 2022 - Dag 3
Festivals

Updated 30/11/2022

Festivals

ALL STAR FEST 2022 - Dag 3

Dag 3 - Zondag 27 november 2022 – Kavka Zappa, Antwerpen

Op de derde dag kwamen vooral artiesten met een NWOBHM-voorgeschiedenis aan bod. Dat NWOBHM eerder een tijds- dan genregerelateerd gegeven is, bleek wel uit de muzikale diversiteit die we te horen kregen.

Tekst en foto’s: Rudi Claeys

20221127 Weapon UK

Geen idee of het effectief de eerste act die dag was (de Antwerpse Ring is zelfs op zondag een ramp) maar Weapon UK was de eerste welke we in actie zagen. Britse act die middels zijn hier ook gespeelde ‘Set The Stage Alight’ enige inspiratie voor Metallica’s (latere) ‘Hit The Lights’ opeist, aan u om even te checken. Verdienstelijke melodieuze set, zonder echt pakkend te zijn en we kregen er Lizzy’s ‘The Rocker’ als cover bovenop.

 

20221127 Tytan (2)

Tytan, ook al uit Londen, was al een ander paar mouwen. Erg professioneel qua geluid met nummers die aan een kapstok hingen. In de personen van oude strijder Kevin Riddles op bas en de prima zingende Tony Coldham (krachtig met hier en daar wat Gillanesque uithalen) waren er zomaar twee Titanische frontmannen (in lengte en breedte) die tussen jaren 80-nummers als ‘Blind Men & Fools’, ‘Women On The Frontline’ en de zelfverklaarde ‘arenasong’ ‘Far Side Of Destiny’ zorgden voor een aantal humoristische intermezzo’s in hun erg sappige Cockney dialect.

20221127 Witch Cross

Bij het Deense Witch Cross waren er nog twee overlevenden die in 1984 het album ‘Fit For Fight’ mee hadden ingespeeld. Er waren lange, instrumentale passages met twin gitaren en klassieke hardrockzang. Zanger Kevin Moore heeft een zeker Biff Byford-timbe en de riff van ‘Are You Ready’ leek geleend van ‘Dallas 1PM’. Moore werkte zo’n 20 jaar terug samen met Graham Oliver (ex-Saxon), dus vreemd is dit allemaal niet. Het strakke ‘Face Of A Clown’ kon imponeren, de rest net iets minder.

20221127 Sortilège

Een klein Frans legioen was komen opdagen om de landgenoten van Sortilège een hart onder de riem te steken. De versie van de band met Christian’Zouill’ Augustin weliswaar, intussen een frisse 65 jaar oud. Het was er niet aan te zien. Met een nieuwe line-up was er vorig jaar ‘Phoenix’ opgenomen, met de beste nummers van ‘Métamorphosis’ (1983) en ‘Larmes Des Héros’ (1985). Al toen het kwintet opkwam, strak in het zwart, met Doc Martens, was het duidelijk: hier wordt er niet gelachen maar zal bloedernstige heavy metal gebracht worden. Wat resulteerde in een uitstekende set met lekker dubbele basdrums, wiedeldiedelsolo’s, zelfs een paar thrashriffs en straffe zang, met Halfordachtige uithalen van Augustin. Diens enige valse noot bestond uit de vraag hoe de Rode Duivels het net gedaan hadden. Beste act van de dag, zonder meer.

20221127 Praying Mantis

Vervolgens gingen we terug het Kanaal over met Praying Mantis, een erg melodieuze act uit het NWOBHM-tijdperk met nog steeds de broertjes Troy in de gelederen. Vinnige hardrock, met een zekere AOR-insteek. In de persoon van Nederlandse zanger John ‘Jaycee’ Cuijpers heeft men een vocalist wiens klanken probleemloos de zaal vulden.

20221127 Killer (2)

Killer kwam voor deze thuiswedstijd aanzetten met een solide ritmesectie die de lange solo's/instrumentale passages van Shorty ondersteunde. We kregen nog niks te horen van de te verschijnen plaat ‘Hellfire’, maar wel een medley met oldies en Shorty en Jakke die de zaal rondtrokken met hun instrument. ‘Monsters Of Rock’ (2015) gaf aan dat Killer het eenvoudig blijft houden, maar met minder Motörhead-trekjes.

20221127 Demon (5)

In de persoon van Dave Hill (75 lentes) van Demon hadden we wellicht de ouderdomsdeken van de dag/het weekend. Ook deze vocalist kan best nog een paar jaartjes liegen en qua zang klinkt hij nog steeds als op debuutplaat ‘Night Of The Demon’ (1981). Het kwintet bracht vooral songs van die plaat en opvolger ‘The Unexpected Guest’, plus het strijdlied van Sweden Rock Festival, ‘Fill Your Head With Rock’. De band had er duidelijk zin in en met de lang uitgesponnen versie van ‘Life On The Wire’ kreeg men het publiek helemaal op de hand, zeker toen Hill met zijn vintage duivelsmasker kwam aanzetten en er het publiek selfies mee liet maken.

We hebben ons goed geamuseerd en hopen dat dit evenement volgend jaar terug is met opnieuw een paar oude helden op de affiche.

Lees ook: All Star Fest - Dag 1All Star Fest - Dag 2