... / Story's / Festivals / Belgische topklasse op Pluto Fest 2023
Festivals

Belgische topklasse op Pluto Fest 2023

Een vaste waarde op de festivalkalender is wel het minste wat je van Pluto Fest kunt zeggen. In goede en kwade tijden blijft New Pluto vzw het ondertussen welbekende eendaagse festival in goede banen leiden. Op 18 november 2023 kiest de organisatie traditioneel voor een line-up met bands van eigen bodem. Plaats van gebeuren: Zaal Amb8 in Oosterzele. We vernamen uit goede bron dat de ticketverkoop prima loopt, wacht dus niet te lang om jouw inkomkaartje binnen te halen.

Line-up

Cobracide

Om 16.00 u krijgt COBRACIDE (foto © Cobracide) de eer de feestelijkheden op gang te trappen. De jonge Brugse band speelt een eigen interpretatie van moderne thrash/death en oogstte eerder dit jaar open doekjes met hun eerste full album ‘Unholy’.

Tweede naam op de affiche is SHOCKER, ontstaan eind 2018 nadat zanger Sammy Peleman (ex-After All) en bassist Koen Vanassche (ex-Gae Bolga) hun krachten bundelden. Door de verschillende muzikale achtergronden van de bandleden laat Shocker een mix van heavy stijlen horen. Op 6 oktober 2023 verschijnt hun eerste volwaardige plaat ‘Fractured Visions Of The Mind’.

Aeveris002

Ook AEVERIS (foto © Aeveris) komt hun debuut ‘White Elephant’ live voorstellen. De vijfkoppige Belgische metalband ontstond in 2021 en bestaat uit leden van Fields Of Troy, Thorium, Lethal Injury, Always Fallen en Horizons. Muzikaal bundelen ze melodieuze riffs, technische drumbeats en diverse zangtechnieken tot een beukend en heavy, maar toch catchy geheel.

Een beetje vreemde eend in de Pluto-bijt, maar daarom niet minder goed, is AKTARUM, een vijfkoppig combo uit het Brusselse dat zich al sinds 2005 onderscheidt met hun ‘Troll Metal’, waarbij heavy riffs gepaard gaan met epische melodieën en fantasy verhalen. Vorig jaar verscheen hun derde album ‘Trollvengers’. Eén ding staat live altijd voorop: feesten met iedereen.

IMG 3511

Wie bij THORIUM (foto © Thorium) speelt, moet wel een harde werker zijn. De band is in amper vijf jaar tijd al aan het derde album toe. ‘Extraordinary Journeys Part I’ ligt op 16 november 2023 in de winkel en wordt twee dagen later in première voorgesteld op Pluto Fest. De nieuwe plaat getuigt andermaal van een doordacht en inventief samengaan van elementen van alle klassieke metalstijlen uit de afgelopen vier decennia. Denk aan NWOBHM, power metal, progressive metal, speed metal, bay area thrash en natuurlijk klassieke heavy metal.

Topact op Pluto Fest 2023 is ANCIENT RITES, de ondertussen legendarische black/thrash band rond spilfiguur Gunther Theys die in de jaren negentig quasi eigenhandig de Vlaamse variant van black metal op de wereldkaart zette. Elke rechtgeaarde black fan herinnert zich ongetwijfeld het debuutalbum ‘The Diabolic Serenades’ uit 1994, opvolger ‘Blasfemia Eternal’ en vooral ‘Fatherland’ dat een iets melodieuzer koers liet horen en door de pers het predikaat ‘outstanding’ kreeg opgekleefd. Door de jaren heen verschenen nog enkele gesmaakte platen en wisselde de line-up regelmatig met binnen- en buitenlandse muzikanten, maar Ancient Rites is en blijft een parel aan de Belgische (black) metalkroon.

Pluto Fest praktisch

18 november 2023

Zaal Amb8, Lange Ambachtstraat 42, Oosterzele

Deuren open om 15.00 u

Begin om 16.00 u

Inkom: 23 euro (vvk), 28 euro (add)

Tickets vind je HIER.

Plutofest