... / Story's / Festivals / METALLICA op Rock Werchter
Festivals

METALLICA op Rock Werchter

1 juli 2022 - Festival Park, Werchter

Nadat op dag één van het festival het vooral de lagere temperaturen en regenbuien waren die de aandacht opeisten, kwam op dag twee de zon op een heel aangename manier de aandacht opeisen. Geen loden versie, maar een heel aangename vuurbol boven de hoofden van 88.000 duizend bezoekers. Dat zorgde voor een heel uitgelaten sfeer, want hoeft het nog gezegd: de mensen hadden er zin in.

Tekst: Stef Maes - Foto’s: Gino Van Lancker

Rock Tribune had niet veel overtuiging nodig om op de tweede dag af te zakken naar lands grootste festivalweide. Metallica speelde ten dans en dan is de keuze snel gemaakt. Organisator Live Nation weet ook dat als The Four Horsemen geprogrammeerd worden al de rest bijzaak is. Het legioen Metallicafans overspoelde het Vlaams-Brabantse dorpje en zoals dat bij metalliefhebbers hoort, is de dresscode dan zwart. Ze komen ook vroeg, maar in tegenstelling tot vorige passages was het programma minder aantrekkelijk voor de harde muziekfanaat. Sum 41 kon in extremis openen nadat ze van dag waren geswitcht om logistieke reden. Voor ons kwam dat echter net iets te vroeg. De eerste tonen die we opvingen waren die van het Britse IDLES (5). Deze post-punkrockers slepen een reputatie mee. Heel wat collega’s trekken blikken superlatieven tegelijk open als het over deze bende gaat. We werden echter op geen moment warm van dit schouwspel. In plat Engels sprak frontman Joe Talbot de menigte aan. Als er na een ‘come on Belgium’ wat te weinig respons kwam sneerde hij ‘do you love your country’ richting het publiek. Kortom, punk attitude anno 2022.

Daarna was het de beurt aan Bazart, de chouchous van Vlaanderen. Muzikaal glijdt wat ze doen van ons af. Je gaat ons echter niet horen zeggen dat dit slecht was. Meer nog, de heren, met onder meer Mario Goossens op drums, palmde, die weide in alsof ze dit wekelijks doen. Het zorgde voor een uitzinnige massa, glunderende muzikanten en een prima gastoptreden van Stijn Meuris die zijn ‘Van God Los’ mee kracht kwam bijzetten.

Goe Vur In Den Otto Werchter 1 Juli 2022 1

Wij waren ondertussen richting The Brewery verkast. Een soort van Jupiler blokhut waar GOE VUR IN DEN OTTO (9) een dj-set kwam weggeven. Doldwaze taferelen kregen we er te zien. Serpentine kanonnen die werden afgevuurd door Johnny Jailbait en een Pete Da Bomber die de massa opzweepte alsof hij een incarnatie van Axl Rose, Dave Grohl en James Hetfield in één was. Geflankeerd door danseressen deden ze hun ding terwijl een vol plein zich richting delirium feestte. Waanzin!

Na twee jaar geen festivals kan en mag het nu allemaal weer, maar het Covid-spook is zeker nog niet weg. Enkele dagen voor deze heuglijke dag werden we immers allemaal in spanning gehouden omdat er in het Metallicakamp een besmetting was opgedoken die tot een afzegging in Zwitserland leidde. Gelukkig kreeg Werchter wel groen licht. Minder fortuinlijk verging het de fans van Greta Van Fleet. De Amerikaanse rockers, die de komende maanden vaste support act zijn van Lars Ulrich en co, stelden last minute een positieve test vast waardoor hun set geschrapt diende te worden. Dat zijn van die momenten waaruit blijkt dat de ene zijn dood de andere zijn brood is. Na LEWIS CAPALDI (8), die de hele wei met zijn intimistische muziek stil kreeg, mocht TURNSTILE (9) plots het hoofdpodium op in plaats van de Barn in vuur en vlam te zetten waar ze normaal stonden geprogrammeerd. Het moment grijpen heet zoiets. Hallo kroket. Nog geen twee weken eerder speelden ze voor 900 fans in Hasselt en vandaag een volgepakte weide. Het merendeel van de toeschouwers verwachte hen daar niet, maar dat hield hen niet tegen. Ze pakten die meute in alsof het niets was. Vele roepen al een tijdje dat dit de band van de toekomst is en het was net dat wat ze hier bevestigden. Als er een act een goede zaak heeft gedaan dan is het dus Turnstile wel.

Metallica Werchter 1 Juli 2022 9

Er was echter maar één reden waarvoor iedereen er was. METALLICA (8). Na de zucht van verlichting dat ze toch zouden komen was het wachten op de helden. Na 41 jaar heeft Metallica er nog steeds zin in. Alleen al de setlist zegt genoeg. Openen met ‘Whiplash’, daarna direct ‘Creeping Death’ en ‘Enter Sandman’. Dat zijn dikke hits en allemaal in het begin van de show. Holy shit. Het nadeel is de locatie. Wie geen Snakepit-pas heeft of uren op voorhand in het eerste compartiment geraakt, is er aan voor de moeite. Dat is het jammere aan Werchter. Veiligheid boven alles natuurlijk, maar die rode kruisen die je de toegang ontzeggen werkt toch een beetje frustrerend. Anyway, James Hetfield deed dapper verder. Je ziet echter dat de jaren vat op hem krijgen. Hij noemde zichzelf ‘an old man’ en dat meende hij ook. Daarnaast was hij oprecht dankbaar hier weer te mogen staan. Het heilige vuur brandt wel nog. Voor sommige blijft ‘St-Anger’ een schandvlek, maar wat glunderde de frontman bij ‘Dirty Window’ en wij met hem. Na lange tijd stond ‘Welcome Home (Sanitarium)’ ook nog eens op de setlist en we kregen een spetterende bisronde met ‘Damage Inc’, ‘One’ en ‘Master Of Puppets’ dat het signaal was voor een knallend vuurwerk. Metallica anno 2022 heerst dus nog, al zijn er ouderdomsverschijnselen merkbaar.

Metallica Werchter 1 Juli 2022 5 Metallica Werchter 1 Juli 2022 3 Metallica Werchter 1 Juli 2022 6