... / Story's / Markant / DYNAZTY overstijgt zichzelf
Markant

Updated 29/08/2022

Markant

DYNAZTY overstijgt zichzelf

Het Zweedse Dynazty timmert ongeveer even lang aan de weg als H.E.A.T en even zag het ernaar uit dat de band in de schaduw van hun landgenoten zou blijven staan. Sinds hun vorige release ‘The Dark Delight’ is daar geen sprake meer van. Met ‘Final Advent’ maakt men opnieuw progressie en levert de band een album af dat vol sterke, opgewekte en melodieuze songs staat. Dynazty is één brok positiviteit. Zanger Nils Molin is bovendien een aangename gesprekspartner.

Wanneer een plaat is opgenomen, gemixt en geproducet - kortom wanneer het eindresultaat een feit is - welk gevoel bekruipt je dan?

‘Je kampt met een zekere leegte, zeker wanneer je een lang proces hebt doorgemaakt. We hebben echt lang gewerkt aan ‘Final Advent’ omwille van de pandemie. Ik ervaarde achteraf dus een wee gevoel en vroeg me af wat de volgende stap is. Maar gelukkig overheerst dat gevoel niet te lang. Je mag niet te lang blijven stilstaan bij het eindresultaat of je begint te piekeren over wat beter had gekund. Je moet gewoon verder en de leegte maakt dan plaats voor appreciatie omdat het toch allemaal wel goed is gegaan. Ik probeer na de opnames een keer objectief te luisteren naar het resultaat en het dan los te laten. Die objectiviteit raak je gaandeweg weer kwijt naarmate je na verloop van tijd terug begint te luisteren en je begint te focussen op alle details.’

Dynazty

Positiviteit overheerst. Opener ‘Power Of Will’ benadrukt dit.

‘Het was een van de eerste songs die tot stand kwam en het zette de standaard voor de andere tracks. De pandemie was het uitgangspunt voor dit nummer. Welke tegenslag er ook op je pad komt, je probeert er het beste van te maken en er op een goede manier uit te geraken. Er zijn zaken die buiten je wil om gebeuren en negatief zijn, zoals COVID, daar kan je niets aan veranderen. Ik vind dat er niets mis is met een positieve mindset om met problemen om te gaan. De hele opzet was om een positieve sfeer te creëren. Het opnameproces startte bij het begin van de corona-epidemie. Door die pandemie ervaarde ik heel wat negativiteit rondom mij. Het laatste wat we toen nodig hadden was om nummers te schrijven die die negativiteit nog zouden versterken. Opgewekte vibes had ik nodig en die wou ik ook overbrengen naar onze fans en andere luisteraars. We hopen dat mensen energie kunnen putten uit onze muziek.’

Als ik jullie vijftienjarige carrière tot dusver overschouw, stel ik vast dat ‘Renatus’ uit 2014 een sleutelalbum is geweest. Hier werden de standaarden gelegd waarvoor Dynazty vandaag staat.

‘Het is zeker een bepaald watermerk geworden dat album. Op ‘Renatus’ zijn we drastisch een andere weg ingeslagen. Toen dachten we: ofwel doen we het nu of we doen het nooit meer. Die periode was het belangrijkste jaar in de geschiedenis van Dynazty tot dusver. Sinds ‘Renatus’ voelen we ons een andere band, meer bevrijd, een band die nu meetelt. Voor ‘Renatus’ waren we een soort retrohardrockband die te veel de geijkte paden bewandelde en niet boven de middenmoot uitstak. Ondanks die ommezwaai wil ik toch benadrukken dat op alles wat we maakten vanaf ‘Titanic Mass’ er nog invloeden aanwezig zijn vanuit onze beginperiode. Onze sound van de begindagen zal er nog wel een beetje insluipen, maar dan op een bevrijdende manier. We zijn nu een band die echt een eigen sound heeft, zijn eigen bakens verzet en al eens origineel uit de hoek komt’.

Een meer uitgebreide versie van dit artikel lees je in RT 209.