... / Story's / Markant / SKID ROW: Terug springlevend
Markant

Updated 24/10/2022

Markant

SKID ROW: Terug springlevend

De Amerikaanse band Skid Row maakte eind jaren 80 furore. De platen ‘Skid Row’ en ‘Slave To The Grind’ zijn regelrechte klassiekers. Maar het sprookje bleef niet duren. Men bracht nog enkele cd’s uit, maar kon het grote succes van de beginperiode niet meer evenaren. Het nieuwe album ‘The Gang’s All Here’, met nieuwe frontman Erik Grönwall, is hun eerste plaat in zestien jaar tijd en moet de band terug op de kaart zetten. We praten met gitarist Dave ‘Snake’ Sabo over de nieuwe Skid Row.

Zestien jaar is behoorlijk lang. Voelt dit aan als een nieuwe start?

‘We zijn dan ook heel blij dat dit album er eindelijk is gekomen, al hebben we de voorbije jaren ook wel twee EP’s uitgebracht. Maar nu met onze nieuwe zanger Erik Grönwall erbij is het heel opwindend voor ons. Zijn positieve mentaliteit heeft iedereen in de band heel wat energie gegeven. En nee, dit voelt niet aan als een nieuwe start, maar het is wel anders dan vroeger. Hoe voelt gewoon goed dat alles uiteindelijk in zijn plooi is gevallen. Ik heb nu de indruk dat deze bezetting de perfecte combinatie is met de muziek die op ‘The Gang’s All Here’ staat. We merken trouwens dat er terug veel fans interesse krijgen in ons. Fans die ons eigenlijk al vergeten waren, ook al hebben we de laatste jaren veel getourd en sporadisch iets uitgebracht. Zonder nieuwe cd geraak je blijkbaar vlug in de vergeetput. Maar wat mij betreft is de cirkel nu rond.’

SKID ROW 2022

Hoe kwam je uiteindelijk bij Erik Grönwall terecht? Ik had toch ook de indruk dat zanger ZP Theart zich best goed voelde bij jullie?

‘Erik stond al sinds 2009 op ons lijstje. Dat jaar nam hij deel aan ‘Swedish Idol’ en bracht hij ons nummer ’18 And Life’. Iemand had ons daar attent op gemaakt en ik ben hem sinds dan blijven volgen. Ik had hem toen zelfs al een bericht gestuurd en gefeliciteerd met wat hij tijdens die show had gepresteerd. En enkele jaren terug was de band H.E.A.T, waar hij toen zanger bij was, ons voorprogramma tijdens een tour. Dan heb ik hem elke avond zien optreden en was ik nog meer overtuigd van zijn talent. Maar dan hebben we eigenlijk niet zoveel contact gehad met hem, omdat we wel tevreden waren met ZP Theart op dat moment. Maar door muzikale verschillen verwaterde de samenwerking en kreeg ik de raad van iemand binnen onze entourage om toch maar eens te polsen bij Erik. En die was meteen akkoord om het avontuur aan te gaan.

De tekst van ‘Not Dead Yet’ zal wel op de band slaan?

‘Onder andere, want wij waren al door velen gewoon afgeschreven. Wij zijn altijd al een soort van underdog geweest binnen de metal. Vanaf het begin hebben we haters gehad die ons op elk mogelijk moment de grond in boorden. En deze tekst is een soort van middelvinger naar hen toe. Dit is onze manier om te zeggen dat we na 35 jaar nog springlevend zijn en meetellen in de metal. De tekst van ‘Resurrected’ handelt daar ook over trouwens. Maar eigenlijk gaat ‘Not Dead Yet’ ook over Erik. Zoals je misschien weet, heeft hij leukemie en met deze song willen we hem ook steunen. Al gaat het nu wel de goede kant uit en mogen we heel hoopvol zijn. Wist je dat toen we in maart de eerste show speelden, het net een jaar geleden was dat hij de diagnose van leukemie kreeg? Als je bekijkt dat hij een jaar later al met ons op het podium staat, dan kan ik enkel maar respect hebben voor die jongen.’

Een meer uitgebreide versie van dit artikel lees je in RT 210.