... / Story's / Re-releases / BLACK SABBATH – ‘Live Evil - 40th Anniversary Super Deluxe Edition’
Re-releases

Updated 02/06/2023

Re-releases

BLACK SABBATH – ‘Live Evil - 40th Anniversary Super Deluxe Edition’

Het eerste officiële live-album van Black Sabbath ‘Live Evil’ viert dit jaar zijn 40e verjaardag met een nieuwe Super Deluxe Edition. De 4-CD en 4-LP sets bevatten het originele, geremasterde album en daarnaast een hele nieuwe mix van deze legendarische release.

De schitterend vormgegeven collectie bevat twee versies van het legendarische album: een onlangs geremasterde versie door Andy Pearce en een nieuwe mix gemaakt van de originele analoge multi-tracks door oude bandmedewerker Wyn Davis. De fysieke versies bevatten een geïllustreerd, gebonden boek met nieuwe liner notes en replica's van het concertboek en de poster van de Mob Rules-tour. De geremasterde versie van ‘The Mob Rules’ is inmiddels digitaal beschikbaar.

Nieuwe incarnatie

RJD

Een nieuw tijdperk van Black Sabbath begon in 1979 toen zanger Ronnie James Dio zich bij de band (bestaande uit oprichters Tony Iommi, Geezer Butler en Bill Ward) voegde om een ​​nieuwe incarnatie van de iconische heavy metal band te lanceren. Het nieuw geformeerde kwartet debuteerde in 1980 met ‘Heaven and Hell’ dat de platina status behaalde en, mede dankzij de puntgave prestatie van Ronnie James, de harten won van de fans van de originele line-up. Halverwege de tournee van het album vertrok Ward en werd vervangen door Vinny Appice. Toen de tour in 1981 eindigde vertrok de groep naar Los Angeles en nam in recordtempo het 10e studioalbum ‘Mob Rules’ op. Het album werd uitgebracht in november 1981 en haalde de gouden status. Tijdens de tour voor dit album kondigde de band aan om verschillende shows op te nemen voor wat hun eerste officiële concertalbum zou worden.

Commerciële hit

In de uitgebreide liner notes die bij ‘Live Evil - 40th Anniversary Super Deluxe Edition’ zitten, schrijft Hugh Gilmour: “De tien maanden durende Mob Rules tour was zeker zeer succesvol en deed hun reputatie herleven als een band die niet alleen grote zalen kon vullen, maar ook veel vinyl platen en cassettes kon verkopen. Black Sabbath Mk 2 had hun platenlabel twee van de best verkopende LP's gegeven en stond op het punt een derde te presenteren."

LE

Toen ‘Live Evil’ in 1983 uitkwam, was het dubbelalbum een ​​commerciële hit, maar ook de recensies waren zeer positief. Het album bereikte # 13 in de UK en # 37 in de Billboard Top 200. Een van de goede recensies was van het invloedrijke heavy metal-tijdschrift Kerrang! die het prees als "one of the greatest live albums of all time".

De opnames lieten de geweldige chemie en duistere magie horen die deze incarnatie van Black Sabbath kenmerkte door middel van opwindende live versies van recente nummers als 'Neon Knights', 'The Sign Of The Southern Cross', 'Voodoo' en 'Children Of The Sea'. Het album eerde ook de originele line-up van de band met door Dio gezongen versies van Sabbath-klassiekers als 'Paranoid', 'War Pigs', 'Iron Man' en 'NIB'.

Heaven and Hell

HH

Helaas viel de line-up uit elkaar nog voordat het album werd uitgebracht. Iommi en Butler gingen verder als Black Sabbath, terwijl Dio en Appice vertrokken om Dio's solodebuut ‘Holy Diver’ op te nemen. Toch was het niet het laatste hoofdstuk voor de band. Het verhaal ging meer dan tien jaar later verder toen Dio en Appice zich weer bij Iommi en Butler voegden om ‘Dehumanizer’ uit 1992 op te nemen. Ze gingen daarna weer hun eigen weg, maar kwamen in 2006 nog een keer bij elkaar - onder de naam Heaven and Hell - om drie nieuwe nummers op te nemen. Na een enorm succesvolle wereldtournee bracht het kwartet ‘The Devil You Know’ uit, wat hun laatste studioalbum zou worden. Kort na het debuut van het album werd bij Dio maagkanker geconstateerd, de ziekte die leidde tot zijn overlijden in 2010.

Tracklist 40th Anniversary

BS LE 1

CD / LP 1

 1. E5150
 2. Neon Knights
 3. N.I.B.
 4. Children of the Sea
 5. Voodoo
 6. Black Sabbath
 7. War Pigs
 8. Iron Man

CD / LP 2

 1. The Mob Rules
 2. Heaven and Hell
 3. The Sign of the Southern Cross
 4. Heaven and Hell (Reprise)
 5. Paranoid
 6. Children of the Grave
 7. Fluff