... / Story's / Actueel / AVATARIUM brengt met 'Death, Where Is Your Sting' een nieuwe cd uit
Actueel

AVATARIUM brengt met 'Death, Where Is Your Sting' een nieuwe cd uit

Bijna tien jaar geleden maakte Candlemass-legende Leif Edling de doom metalwereld een donkerdere en uiteindelijk interessantere plek met zijn nieuwe band AVATARIUM. In de loop van de volgende acht jaar bracht de band twee EP's, vier albums en een live-dvd, 'An Evening With Avatarium – Live in Stockholm' uit. Edling verliet uiteindelijk AVATARIUM's gelederen vanwege gezondheidsproblemen, maar de band ging verder en in 2022 sluiten ze een vruchtbaar decennium af met het epische nieuwe album en AFM Records-debuut, 'Death, Where Is Your Sting'.

Avatarium01 - Foto: Niklas Palmklint

Foto: Niklas Palmklint

AVATARIUM is enigszins uniek binnen doom metal omdat ze een zangeres hebben, Jennie-Ann Smith, die onbedoeld genregrenzen doorbreekt. Ze heeft veel geleerd van het werken met Leif Edling, die ze liefkozend ‘The Master Of Doom’ noemt. Op 'Death, Where Is Your Sting' is het de eerste keer dat Smith alle teksten zelf heeft geschreven. Dit is belangrijk omdat de teksten altijd de songarrangementen binnen AVATARIUM hebben geïnspireerd.

Een heel lang proces

Avatarium Death, Where Is Your Sting cover

'Death, Where Is Your Sting' is geschreven over een periode van twee jaar, tijdens de wereldwijde pandemie. AVATARIUM werd gedwongen zich aan te passen aan de routine van bandleden en mensen om hen heen die COVID kregen, waardoor schrijf- en opnamesessies indien nodig werden uitgesteld en opnieuw gepland. Zowel Marcus als Jennie-Ann zijn van mening dat dit het album uiteindelijk ten goede is gekomen, ook al was het een heel lang proces om het voor elkaar te krijgen. "We vragen ons vaak af wanneer we schrijven: 'Is het te veel van dit of dat?', zegt Marcus. "We hebben het gevoel dat mensen die  AVATARIUM leuk vinden - onze fans en volgers - er meer van genieten als we grenzen verleggen en in het diepe water stappen in plaats van steeds dezelfde dingen te herhalen. Elk nummer heeft zijn eigen leven, maar het is de bedoeling dat het als een album wordt beluisterd. Het is belangrijk voor ons om te proberen de luisteraar mee op reis te nemen."

Korinthische brieven

Avatarium06 - Foto: Niklas Palmklint

Het nieuwe album 'Death, Where Is Your Sting' noemen, was ook geïnspireerd door de pandemie. "Het is een verwijzing naar de Korinthische brieven uit de Bijbel, met de gedachte dat mensen zich zeker zullen herkennen in de liedjes op deze plaat."

"Het gezegde 'Dood, waar is je angel?' is alsof je zegt: 'Ik heb de dood deze keer overleefd, maar ik weet dat ik op de kalender sta'," legt Jennie-Ann uit. "Velen van ons hebben mensen verloren waar we om geven als gevolg van de pandemie, we hebben het allemaal meegemaakt, dus de albumtitel wil zeggen: 'Dood, ik voelde je aanwezigheid, maar ik ga nu nog niet mee.'"

'Death, Where Is Your Sting' verschijnt op 21 oktober 2022.