... / Story's / Actueel / BARONESS keert terug met ‘STONE’
Actueel

BARONESS keert terug met ‘STONE’

BARONESS keert terug met hun langverwachte zesde album ‘STONE' dat op 15 september 2023 verschijnt via Abraxan Hymns.

Baroness - Foto: Ebru Yildiz

Foto: Ebru Yildiz

"Een belangrijke doorgaande lijn bij BARONESS is dat we onszelf niet graag herhalen", legt John Baizley uit. "Het draait allemaal om de bereidheid om risico's te nemen. Toen ik jonger was, was het hele punt van muziek om anders te zijn, niet hetzelfde te doen en niet naar je ouders luisteren of het volgens de regels spelen. Dat is een beetje gek, maar in de praktijk werkt het. Het is echt angstaanjagend om aan de vooravond van je zesde album in je carrière te staan en te denken dat je je geschiedenis moet bijhouden in plaats van voortdurend uit te vinden. Dus verdubbelden we onze inspanningen om continu dingen uit te vinden vinden om te zien waar het ons naartoe brengt. Ik denk dat deze plaat daar een goede afspiegeling van is. ‘STONE’ is veel levendiger en directer.”

Die vrijwillige evolutie bracht de uit Philadelphia en Brooklyn afkomstige band naar de grensstad Barryville, N.Y. BARONESS koos ervoor om zelf ‘STONE’ te produceren en bracht een maand door tussen de dennenbomen, verscholen in een vakantiewoning die een geïmproviseerde opnameruimte werd vol met grote, gewelfde plafonds, hardhouten vloeren en muren van baksteen/glas. Terwijl ze ‘STONE' schreven, nam Baizley het in realtime op en maakte een ‘premix’ , waardoor elk nummer op ‘STONE’ zijn eigen sonische behandeling kreeg. Nadat de groep klaar was met de opnames van drums, gitaren en bas, brachten ze alles terug naar Baizley's kelderstudio om de zang op te nemen voordat ze het album overhandigden aan mixmaster Joe Barresi (Kyuss, Tool) en masteringgoeroe Bob Ludwig (Led Zeppelin, Nirvana).

"Het opnameproces was volledig op zichzelf staand", voegt Sebastian Thomsen toe. “Omdat we een maand met z’n vieren in een huurhuis in de bergen zaten, zorgde dit niet alleen voor een hecht en authentiek geluid, maar ook voor een intense collectieve mentaliteit.”

"Ik denk dat we al het voor ons overtollige op deze plaat hebben kunnen verwijderen", deelt Gina Gleason. “Daar waren we eensgezind in. Dus we zijn er gewoon ingesprongen en hebben ons best gedaan. Dat voelde heel goed. Het was echt een coole, krachtige, creatieve ervaring.”

Baroness Stone cover - Original Painting By John Baizley

Original Painting By John Baizley

‘STONE’ is nu reeds beschikbaar HIER. Het album is verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder een indie exclusieve LP en tien aangepaste vinylvarianten in beperkte oplage met een thema na elk nummer op het album en ontworpen door Baizley zelf, evenals een cd, een luxe cd in beperkte oplage met een bonusschijf met live tracks die zijn opgenomen tijdens de ‘Your Baroness’ -tournee, en een gelimiteerde blauwe cassette.