... / Story's / Actueel / BEAR vecht tegen pijn, doodsangst en vrees – Nieuw album ‘VANTA’ uit op 29 september
Actueel

Updated 13/06/2023

Actueel

BEAR vecht tegen pijn, doodsangst en vrees – Nieuw album ‘VANTA’ uit op 29 september

De Antwerpse progressieve hardcoreband BEAR brengt op 29 september 2023 hun nieuwe album ‘VANTA’ uit. De smeltkroes van persoonlijke beproevingen - kanker, een wereldwijde pandemie, verbroken relaties en diepgaand verlies - heeft geleid tot een album dat resoneert met de pijn, angst en vrees die onze menselijke ervaring definiëren.

Bear

‘VANTA’, vernoemd naar de donkerste stof die we kennen, vertegenwoordigt de reis van de band door hun meest uitdagende tijden. Het is een bewijs van hun veerkracht, een niet aflatende auditieve reis die onbevreesd door de storm van tegenspoed navigeert. Maar onder de woeste buitenkant onthult het album ook de schoonheid die in het lijden schuilt, en onderstreept het de diepe waarheid dat er geen licht bestaat zonder duisternis.

Achtbaan van emoties

Pel239 Cover Digital Medium

“Met elf nummers staat ‘VANTA’ als een baken van doorzettingsvermogen en standvastigheid tegenover de tumult van het leven”, klinkt het bij platenlabel Pelagic records. “Het album opent met 'Atone' en sluit af met 'Andram’ en neemt de luisteraars mee door een achtbaan van emoties, elk nummer een hoofdstuk in hun persoonlijke saga. Tracks als 'Cisplatin' en 'Defeatist' laten het gevecht tegen kanker horen, terwijl 'Earthgrinder' en 'Cells' de mentale strijd blootleggen die het isolement van de pandemie met zich meebrengt.”

In 'Piece', dat vandaag als single (+video) verschijnt, maakt BEAR gebruik van de rauwe intensiteit van hardcore uit de jaren 90, waarbij meedogenloze schreeuwen samensmelten met brute downtuned riffs. Het is een desoriënterend, maar verleidelijk bewijs van hun reputatie als een van de strafste live-acts uit de scene. “‘VANTA’ is niet zomaar een album. Het is de belichaming van BEAR's reis door persoonlijke en wereldwijde onrust, hun transformatie van slachtoffers van omstandigheden naar voorbodes van hoop. Het is een klaroengeschal voor iedereen die het hoort: in de donkerste duisternis kan er nog steeds licht zijn.”