... / Story's / Markant / Stream hier het nieuwe album 'van BEAR: “Dit is hoe we altijd hebben willen klinken"
Markant

Updated 29/09/2023

Markant

Stream hier het nieuwe album 'van BEAR: “Dit is hoe we altijd hebben willen klinken"

Het Antwerpse post-hardcore viertal BEAR heeft vandaag hun vijfde studioplaat uitgebracht via het Berlijnse Pelagic Records. Het volledige album kan nu gestreamd worden. 'Vanta' staat stil bij de broosheid van hun eigen bestaan en reflecteert over de oorsprong van de woede die hen blijft drijven.

Vernietiging is altijd al een integraal onderdeel geweest van de live-ethos van de band, van de ‘sonische’ vernietiging van elke zaal waar ze spelen tot het fysiek kapot slaan van hun instrumenten op het podium. Op 'Vanta' krijgen we meer te horen over het waarom van die woede.

221221 VLADVDK BEAR PROPAGANDA PORTRAITS 0031

BEAR - Foto: Vlad VDK

Donkerste hoofdstukken

De line-up van BEAR, opgericht in 2009, werd compleet toen de band in 2017 de Britse gitarist James Falck verwelkomde. Maar toen het kwartet zich opmaakte om hun vierde album 'Propaganda' uit te brengen, kreeg de band een wrede klap te verwerken. Falck kreeg een levensbedreigende kankerdiagnose en de band liet alles vallen om hun wapenbroeder te steunen. Net toen Falck begon te herstellen, stak de pandemie weer de kop op en werd BEAR opnieuw gemuilkorfd. Na zoveel doorstaan te hebben om zover te komen, draagt de band met trots hun littekens om licht te brengen in enkele van de donkerste hoofdstukken uit hun leven. ‘Vanta' verkent de viscerale thema's van 'Propaganda' en drijft de progressieve metal nog verder op met uitgebreide, complexe arrangementen en een dieper, intiemer tekstueel concept. "Vanta draait om de alledaagse verschrikkingen in het gewone leven," legt Falck uit, "van het kijken naar oude vrienden die hun instrumenten voorgoed aan de haak hangen tot het nadenken over wat iemand als jij en ik tot moord kan aanzetten."

“‘Vanta' is het bewijs dat zelfs in de somberste omstandigheden er nog steeds groei kan zijn”
Vanta

'Vanta' laat een nieuw geluid van vier vrienden die voor altijd veranderd zijn, maar toch verbonden blijven door fysiek en emotioneel lijden. De band is niet bang om te klauwen op de plekken waar het het meest pijn doet en wanhoop om te zetten in iets dat hoop benadert te midden van zoveel onzekerheid. ‘Vanta' is het bewijs dat zelfs in de somberste omstandigheden er nog steeds groei kan zijn. "'Vanta' vertegenwoordigt de collectieve strijd die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. We hebben er al onze woede in gestopt en we zijn ontzettend trots op het resultaat. Dit is hoe we altijd hebben willen klinken."