... / Story's / Actueel / BEFORE THE DAWN doorbreekt de stilte – Nieuw album uit op 30 juni
Actueel

Updated 21/04/2023

Actueel

BEFORE THE DAWN doorbreekt de stilte – Nieuw album uit op 30 juni

Op 30 juni 2023 brengt Napalm Records het album ‘Stormbringers’ van de Finse death metalband BEFORE THE DAWN op de markt. Met de single ‘Destroyer’ doorbreekt de band tien jaar stilte.

Snelle en loeiharde passages die afwisselen met kalmere stukken, flitsende gitaarsolo’s en de intense cleane zang van Paavo Laapotti: BEFORE THE DAWN bewijst dat ze na hun jarenlange afwezigheid niets van hun kracht hebben verloren en maken met ‘Destroyer’ de weg vrij om hun plek in de scene te heroveren. "'Destroyer' is het eerste nummer dat we hebben geschreven voor het nieuwe album”, geeft de band mee bij de release van de video. “Omdat het de vonk was die het hele schrijfproces in gang heeft gezet, verdient het ook de eerste single te zijn. Het nummer geeft het ‘herontdekte vuur’ en onze vastberadenheid en kracht weer die we hebben verzameld tijdens de 10 jaar van winterslaap."

BTD 1

Foto: Teppo Ristola

Voice Of Finland finalist

BEFORE THE DAWN werd opgericht in 1999 als soloproject van de Finse componist, multi-instrumentalist, zanger en producer Tuomas Saukkonen (Wolfheart). De band was een van de meest succesvolle Finse metalbands van de vroege jaren 2000 en bracht zeven albums uit vooraleer er in 2013 mee op te houden. Met de nieuwe line-up introduceert de band zijn grootste veranderingen tot nu toe. Saukkonen zelf is achter de drums gaan zitten en Voice Of Finland 2022 finalist Paavo Laapotti verzorgt alle vocale taken. Swallow The Sun's Juho Räihä  - die al sinds 2006 bij BEFORE THE DAWN is  - neemt de leadgitaar voor zijn rekening. Op bas vinden we Pyry Hanski die net voor de break al kortstondig actief was in de band.

Tracklist

BTD2
  1. The Dawn
  2. Destroyer
  3. Reveries
  4. Downhearted
  5. Chains
  6. Divided
  7. The Dark
  8. Chaos Star
  9. The Weight