... / Story's / Actueel / BEHEMOTH steekt middelvinger op met nieuw album ‘Opvs Contra Natvram’
Actueel

BEHEMOTH steekt middelvinger op met nieuw album ‘Opvs Contra Natvram’

‘Opvs Contra Natvram’, het ondertussen al 12de album van de Poolse meesters van de extreme metal, staat gepland voor release op 16 september 2022 via Nuclear Blast. ‘Ov My Herculean Exile’, de eerste single van de nieuwe plaat, is vandaag verschenen.

‘Opvs Contra Natvram’ telt tien woede-uitbarstingen die geschreven en opgenomen zijn in de loop van een zeer vreemd jaar voor de wereld - een situatie die volgens de band ‘het niveau alleen maar verhoogde’. Net als bij eerdere studio-albums nam BEHEMOTH de productie van ‘Opvs...’ zelf in handen. De mix werd verzorgd door studiolegende Joe Barresi (Nine Inch Nails, Tool, QOTSA, Alice in Chains).

Frontman Adam ‘Nergal’ Darski, bekend om zijn nauwgezette aandacht voor detail en absolute creatieve controle over BEHEMOTH’s wereld, ‘genoot van de drukloze omgeving die de pandemie met zich meebracht’. Het betekende dat er voor bijna de eerste keer sinds de oprichting van de band meer dan 30 jaar geleden, geen deadline was om in acht te nemen, ‘wat een bijna ongekend niveau van aandacht mogelijk maakte voor het schrijf- en opnameproces.’

Behemoth

Foto: Sylwia Makris & Christian Martin Weiss

Tegen de stroom in

BEHEMOTH is in de loop der jaren uitgegroeid tot de personificatie van rebellie en onwankelbare zelfexpressie. De band lag regelmatig in de clinch met de reguliere pers en had ook een zware aanvaring met de Poolse katholieke kerk. Fans herinneren zich ongetwijfeld Nergal's proces wegens godslastering in 2010, een daad die alleen diende om de diepgewortelde hypocrisie die zijn muziek probeert uit te dagen, aan het licht te brengen. "De albumtitel betekent tegen de stroom ingaan", vertelt Nergal over ‘Opvs Contra Natvram’. "Het gaat over het negatieve van de waarden, moraal en ethiek waar ik tegen ben. Ik heb serieus geworsteld met destructieve neigingen in de popcultuur zoals de annuleercultuur, de sociale media en de tools waarvan ik denk dat het zeer gevaarlijke wapens zijn in de handen van mensen die niet bekwaam zijn om anderen te beoordelen. Dat vind ik erg destructief en verontrustend, en extreem beperkend vanuit het oogpunt van een artiest. Dit is mijn middelvinger daar tegen. Er staat een nummer op de plaat genaamd 'Neo-Spartacvs'. Spartacus was een van de meest iconische rebellen in de geschiedenis die het opnam tegen het machtigste rijk aller tijden. Uiteindelijk ben ik het die schreeuwt: 'Ik ben Spartacus, en jij ook!' Ik wil die vlam van rebellie aanwakkeren. Als er iets mis lijkt te zijn, kom er dan tegen op!"

Opvs Contra Natvram - white cover

‘Opvs Contra Natvram’ heeft dubbele albumhoezen die beschikbaar zijn in zowel zwart als wit en zal vanaf 16 september 2022 beschikbaar zijn op cd en vinyl in tal van in formaten.

Pre-order het album HIER.

Opvs Contra Natvram - black cover

BEHEMOTH LIVE

Festivals 

13/08/22 – Alcatraz Metal Festival, Kortrijk (BE)

The European Siege Tour (met Arch Enemy + Carcass + Unto Others)

22/10/22 – Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch (NL)