... / Story's / Festivals / En Route naar BEYOND THE GATES in Bergen, Noorwegen - Deel 2
Festivals

En Route naar BEYOND THE GATES in Bergen, Noorwegen - Deel 2

In ons eerste deel van deze reeks En Route naar BEYOND THE GATES gaven we jullie al een kleine inkijk in de stad Bergen, de geschiedenis en hoe de tickets voor het festival werken. In dit deel leggen we de focus op het belangrijkste aspect: de programmatie. Waarom is het nu net zo de moeite om de trip naar Noorwegen te maken voor deze affiche? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: het is een ervaring. Gedurende de gehele duur van het festival ademt Bergen metal uit. Nog meer dan het anders al doet doorheen het jaar. Ook geven we graag enkele toeristische tips mee voor metalheads die naar Bergen afzakken.

Woensdag 31 juli

Btg Affiche

Het festival start traditiegetrouw in de USF VERFTET. Dit industrieel pand – ‘verftet’ betekent letterlijk scheepswerf – ligt even buiten het stadscentrum van Bergen, maar is te voet perfect bereikbaar. Wil je toch liever niet stappen, geen probleem. Bergen beschikt over een prima taxi- en Ubersysteem. Probeer bij de chauffeurs echter wel een prijs te bekomen vóór je instapt. Zo voorkom je zeer hoge prijzen voor een taxirit van amper drie kilometer. Maar goed, terug naar het programma. Beyond The Gates opent op de eerste dag rustig. Slechts één zaal en één podium. Je kan dus gerust alle bands die er spelen gaan bekijken. Opnieuw: als je het juiste ticket hebt. Dit wil zeggen, het golden ticket waarvan sprake in DEEL 1 of een dagticket waarvoor je zo’n 100 euro dient neer te tellen. In ruil krijg je als opener de black metalband Manbryne voorgeschoteld. Gevolgd door het Amerikaanse Black Anvil, een band die live altijd staat als een huis en niet zo heel vaak in Europa te zien is. Daarna is het de beurt aan Whoredom Rife, dè black metalsensatie van het moment. Met Trelldom krijg je als bezoeker meteen een eerste klepper voor de kiezen. De band rond Gaahl is na jàren helemaal terug en maakt tijdens Beyond The Gates hun livedebuut. Alsof dat nog niet genoeg is kan je ook nog Watain meepikken en als hoofdact krijgen de bezoekers niemand minder als Mayhem voor de kiezen. Zij komen hun veertigste verjaardag in stijl vieren.

Donderdag 1 augustus

800Px Behemothband

Op donderdag komt het festival pas echt op gang. Overdag kan je in het KULTURHUSET terecht voor het dagprogramma. Daar treden onder meer Ritual Death, Doombringer en Bad Oman op. Een uurtje later gaat het festival dan verder in de USF VERFTET. Daar mag het Zweedse Attic de spits afbijten, gevolgd door Darkspace, Cult Of Fire en het Italiaanse Death SS. Vooral die laatste is erg interessant want deze band is niet zo heel vaak live te zien. Met Venom heeft de organisatie best een grote klepper weten te strikken maar de publiekstrekker van deze dag zal ongetwijfeld het Poolse Behemoth zijn dat de avond in USF Verftet mag afsluiten. Wie daarna nog wat energie over heeft mag zich terug naar het KULTURHUSET voor het nachtprogramma waarbij je Old Tower en Ahklys kan zien. Voor de houders van een golden ticket is hier dus geen enkel probleem. Zij kunnen vrij genieten van deze drie onderdelen. Beschik je niet over zo’n ticket maar wil je wel de volledige dag meemaken, dan moet je dus in het bezit zijn van een dagticket voor de Kulturhuset, een dagticket voor de USF én een nachtticket voor de Kulturhuset. Dat brengt je op zo’n 180 euro in totaal. Let wel, er zijn ook combinatieformules mogelijk. We kunnen het dus niet genoeg benadrukken om de website van het festival zeker goed door te nemen.

Vrijdag 2 augustus

BTG Saty 2

Op vrijdag gaat de dag opnieuw van start in het KULTURHUSET. Daar kunnen de vroege vogels (eerste band start meestal rond 15.00 u) Fir, Syn en Owls Woods Graves meepikken. Een perfect trio om opgewerkt richting GRIEGHALLEN te wandelen. Eindelijk! Daar hebben we ze! De legendarische hallen waar Dødheimsgard (aka DHG) de spits mag afbijten. Ook Djevel en Enslaved met een speciale ‘Fros’t-set zullen er te zien zijn. Maar de hoofdact is niemand minder dan Satyricon. Zij gaan onder de noemer ‘Horns & Diadems pt. 1’ het beste uit hun carrière brengen. Kreeg u nog niet genoeg van al deze bands kan u nog even terug naar het KULTURHUSET om met Fir en Aura Noir de Noorse nacht in te trekken.

Zaterdag 3 augustus

Bathory Tribute T

Op de laatste dag van BEYOND THE GATES heeft de organisatie er opnieuw voor gezorgd dat het er wat rustiger aan toe kan gaan. Geen dag- of nachtprogrammatie. Gewoon één podium in de Grieghallen. Daar mogen Vemod en Vreid met hun 30 years of Sognametal openen. Wat daarna volgt? Misschien wel het concert van de eeuw? Overdrijven doen we bij Rock Tribune ook al eens graag maar toch. Blood Fire Death! A Tribute To Quorthon and the music of Bathory! Een band die voor de gelegenheid is samenbracht met ex-leden van Bathory en andere Noorse en Zweede black metallegendes. Zo weten we al zeker dat Erik van Watain deel zal uitmaken van deze band. Benieuwd wat dit live zal geven. Afsluiten doet Satyricon opnieuw. Ditmaal onder de noemer ‘Horns & Diadems pt.2’. Aanwezigen zullen dus over de twee dagen heen een prima overzicht krijgen van Satyricons carrière.

Metaltoerisme

Standard Lysekloster

Het Lysekloster kennen black metalfans van legendarische foto’s van onder andere Bathory, Gorgoroth, ...

Daarnaast biedt de organisatie enkele interessante toeristische uitstappen aan doorheen de dag. Zo kan je onder leiding van producer Pytten de Grieghallen bezoeken. Daarbij legt hij uit hoe hij op bepaalde ideeën kwam om bepaalde albums van Enslaved, Mayhem, Emperor, Dimmu Borgir, Taake, ... daar op te nemen. Trek je liever de natuur in kan je dit doen met niemand minder dan Tore Bratseth (bekend van Old Funeral, Bömbers, …). Met hem kan je enkele locaties zoals het Lysekloster bezoeken die black metalfans zullen kennen van legendarische foto’s van onder andere Bathory, Gorgoroth, ... Of neem een kijkje in de bunker waar Euronymous werd gefotografeerd voor de promocyclus van ‘De Mysteriis Dom Sathanas'. Een andere stop op de tocht is de locatie van de originele Os Rock club waar Mayhem repeteerde voor de opnames van ‘DMDS’ in Grieghallen, en ook vaste repetitieplaats voor Old Funeral en Amputation.

Bunkereuronymous Ezgif.Com Webp To Jpg Converter

In Bergen kun je de bunker bezoeken waar Euronymous werd gefotografeerd voor de promocyclus van ‘De Mysteriis Dom Sathanas'. 

De beruchte brandstichting

Terwijl je in Bergen bent, kan je ook heel wat andere voor black metalfans legendarische plekken bezoeken. Eén van de eerste locaties die we graag tippen is de wijk Bryggen die nog bestaat uit de oude authentieke houten huisjes. Daar heeft Kristian ‘Gaahl’ Espedal (Gaahl’s Wyrd, ex-Gorgoroth) zijn kunstgalerij Galleri Fjalar. Deze is vrij toegankelijk en Gaahl is altijd in voor een praatje of een foto. Op diezelfde locatie kan je ook de tattoostudio vinden van Jannicke Wiese Hansen, de vrouw die de logo’s voor onder meer Immortal, Burzum en Enslave heeft ontworpen.

Download

Maar de toeristische trekpleister bij uitstek is toch wel de Fantoft Stave Church. Uiteraard niet de originele want die werd ergens midden de jaren negentig door enkele kerels met de grond gelijkgemaakt tijdens een van de beruchte brandstichtingen. Gelukkig werd de kerk terug opgebouwd en voor slechts 5 euro kan je deze bezoeken. Legendarische trve & kvlt foto’s verzekerd!

Onwards To Bergen! For four days of black metal in the heart of Bergen!

Meer info: https://www.beyondthegates.no/