... / Story's / Festivals / En route naar BEYOND THE GATES in Bergen, Noorwegen - Deel 1
Festivals

En route naar BEYOND THE GATES in Bergen, Noorwegen - Deel 1

België, onze thuisbasis, staat niet alleen bekend omwille van onze ingewikkelde politiek maar gelukkig ook van onze uitgebreide biercultuur, de lekkere Belgische gastronomische keuken (inclusief onze frietjes) én onze festivals. Ondanks onze kleine oppervlakte zijn wij één van de koplopers wat festivals betreft. Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland, Graspop, Alcatraz, ... er zijn er haast te veel om op te noemen. Tijdens de zomermaanden lokken ze mensen van over de hele wereld naar ons land. Aan de andere kant zijn er ook in het buitenland tal van festivals die bij ons in het oogspringen. Zo ook het Noorse festival BEYOND THE GATES in Bergen. Afgelopen zomer waren wij er reeds te gast en achteraf kregen we daar heel wat vragen over. Lezers, vrienden, random mensen die ons aanspraken over dit avontuur en graag meer wilden weten over het hoe, wat, wanneer, ... In de aanloop naar de komende editie bezorgen we jullie graag wat informatie …

Vier dagen metal in het hart van Bergen

Bryggen Wharf Bergen Hordaland Fjord Norway Photo Florian Olbrechts 34Ad36ea F7bc 4150 B48b Af2c2c14628f

Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen, is een echte havenstad. De belangrijkste bron van inkomsten voor de lokale bewoners. Vooral bekend omwille van hun 360 dagen regen op een jaar. En... hun geschiedenis in de black metal. Bergen is immers de thuishaven voor tal van bekende Noorse bands zoals Enslaved, Taake, Gorgoroth, Gaahl’s Wyrd, ... Jawel op een doordeweekse dinsdagavond kan je deze jongens dus ook gewoon in de lokale supermarkt aantreffen terwijl ze hun boodschappen doen. Black metalgrootheden dienen immers ook gewoon te eten. Enkel en alleen voor dat gegeven lijkt een uitstapje naar de stad al leuk in interessant te zijn. Vooral tijdens het weekend van 31 juli tot en met 3 augustus 2024. Dan staat de stad pas echt in het teken van metal.

Indoor ...

Grieghallen

De Grieghallen, vernoemd naar de componist Edvard Grieg

Omwille van het wisselvallige weer kiest de organisatie van Beyond The Gates ervoor om ook tijdens de zomer hun festival indoor te laten doorgaan. Daarvoor hebben ze maar liefst vier locaties voorzien waar je als festivalbezoeker terechtkan. De grootste en misschien wel de belangrijkste locatie is de befaamde Grieghallen! Het is in dit gebouw dat Mayhem ooit hun legendarische ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ opnam. Later volgden Dimmu Borgir, Taake, ... om hun albums er op te nemen. Het imposante gebouw staat centraal in het centrum van Bergen en je kan het gerust een beetje vergelijken met wat de Eifeltoren in Parijs is voor muziekliefhebbers. Elke zichzelf respecterend muziekfan moet dit gebouw op z’n minst één keer gezien hebben. Al was het maar enkel aan de buitenkant. Architecturaal is het dan ook echt een pareltje.

USF

USF Verftet is de grootste co-locatie van kunst, cultuur en creatieve bedrijven van Noorwegen

Een tweede zaal die het festival benut, is de USF Verftet. Een industrieel pand iets buiten het centrum waarbij je buiten een prachtig zicht hebt op de boten die Bergen komen binnenvaren. Daarnaast heb je ook nog de Kulturhuset I Bergen en Stereo. Twee kleinere zaaltjes die vooral worden gebruikt voor de dagprogrammatie en nachtelijke feestjes.

Soorten tickets

15 08 23+BTG 2023 Fb Insta Post+1080X1350+Gold+Pass

Vier dagen festival in verschillende zalen. Het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld. En toch is het festival zo opgebouwd dat al deze zalen op wandelafstand van elkaar liggen. Al moeten we toegeven dat Bergen nu ook niet de meest vlakke stad is waar we ooit zijn geweest. Om de USF Verftet te bereiken is wel een kleine inspanning nodig. Goede stapschoenen zijn dus wel aan te raden. Toch is de programmatie zo opgedeeld dat je eigenlijk elke band die er speelt kan zien en er nooit overlappingen zijn.

Je krijgt dus wel waar voor je geld als bezoeker. Over geld gesproken: hoeveel kost dit feestje nu precies? Wel, ook dat kan je als bezoeker van dit festival zelf een beetje bepalen. Het festival biedt namelijk tal van ticketformules aan. Zo heb je in de eerste plaats het “Golden ticket”. Met dit ticket heb je toegang tot alle concertzalen en bijgevolg ook alle concerten. Hiervoor tel je wel al snel 390 euro neer. 

Wil je het toch liever wat budgetvriendelijker houden? Dan kan je ook tickets kopen per zaal apart. Wil je dus enkel de bands bekijken die in Grieghallen spelen, kan dit dus ook perfect. Of wil je enkel de kleinere bands zien die in de kleinere zalen spelen, kan dit ook. Weet gewoon dat je dan natuurlijk bepaalde bands niet zal kunnen bekijken. Het is een systeem dat je vooraf goed moet bekijken en over nadenken. Wij kozen vorig jaar voor het Golden ticket en hadden bijgevolg geen problemen om ergens binnen te geraken. Maar heel af en toe zagen we toch enkele metalheads bedrukt voor een zaal staan omdat ze de toegang werden ontzegd. Je zal het uiteraard maar meemaken dat je een ticket kocht voor USF en niet binnen mocht tijdens de speciale Dimmu Borgir-set die ze er toen gaven.

In deel twee van 'En route naar Beyond The Gates' focussen we ons op de programmatie en het zijprogramma dat het festival voorziet.