... / Story's / Actueel / CANDLEMASS keert terug naar de roots met nieuw album ‘Sweet Evil Sun’
Actueel

CANDLEMASS keert terug naar de roots met nieuw album ‘Sweet Evil Sun’

De Zweedse godfathers van de epic doom metal zijn klaar om - voor zover dat nog nodig is - te bewijzen dat ze nog steeds een van de zwaarst, klinkende metalbands ter wereld zijn. Hun nieuwe album ‘Sweet Evil Sun’ komt uit op 18 november 2022 via Napalm Records, de eerste single (met video) kunnen de fans nu al beluisteren.

Met legendarische albums zoals ‘Epicus Doomicus Metallicus’ en ‘Nightfall’ wist CANDLEMASS zich probleemloos aan de top van de doom metal te nestelen. Een plaats waar weinig andere bands zelfs maar in de buurt komen. Met de nieuwe single ‘Scandinavian Gods’ maken ze meteen een statement. Aangedreven door trage en zware drums, dreunende gitaren en indrukwekkende vocalen brengen ze de mysterieuze verhalen uit de Scandinavische mythologie over aan de volgende generatie.

Candle Band

CANDLEMASS - Foto: Linda Åkerberg

“'Scandinavian Gods' is Slayer meets Queen meets Judas Priest”, geeft drijvende kracht Leif Edling ons mee. “Het gaat over erfgoed en toekomst en het feit dat het soms absoluut noodzakelijk is om je oude goden te verlaten of op zijn minst te twijfelen. Het gaat over de ontberingen die hiermee gepaard gaan en de ironie dat je steeds weer tot hen aangetrokken wordt in de zwarte cirkels en de vergeetachtigheid van het verleden. Waar willen we heen? Waar zullen we in geloven? Hebben we hen echt nodig om aan een betere toekomst te bouwen?”

De essentie in één album

CANDLEMASS werkte 18 maanden aan ‘Sweet Evil Sun’ en keert naar eigen zeggen terug ‘naar de grootsheid van hun vroege jaren, waarbij thema's als ambitie en strijd, hoop en mislukking worden verkend’. De plaat werd geproducet door de band samen met producer en multi-instrumentalist Marcus Jidell die ‘de massieve, rokerige gitaarklanken, krachtige drums en larger-than-life zang tot een unieke, hoogkwalitatieve sonische ervaring heeft gesmeed.’

Candel Art

Het artwork voor ‘Sweet Evil Sun’ is van de bekwame hand van Erik Rovanperä, de architect achter de visuele stijl van CANDLEMASS sinds ‘Psalms for the Dead’ (2012). “’Sweet Evil Sun’ gaat over hoop, streven, aanbidding en falen”, gaat Edling verder. “Het gaat over alle persoonlijke gevechten die je voert, maar ook over het nooit eindigende verval van de mensheid. Het duurde meer dan een jaar om de plaat te maken en er staat geen slecht nummer op! We hebben een fantastische tijd gehad met het opnemen ervan en kijken erg uit naar de release. Het is onheil, het is metal! Het is de essentie van CANDLEMASS in één album gestopt!”

‘Sweet Evil Sun’ zal beschikbaar zijn op cd, in digitale vorm en in verschillende kleuren vinyl. Vooraf bestellen kan HIER.

Tracklist

  1. Wizard Of The Vortex
  2. Sweet Evil Sun
  3. Angel Battle
  4. Black Butterfly
  5. When Death Sighs
  6. Scandinavian Gods
  7. Devil Voodoo
  8. Crucified
  9. Goddess
  10. A Cup Of Coffin (Outro)

CANDLEMASS live

20/08/22 - IJssportcentrum Eindhoven, Eindhoven (NL)

30/10/22 – Desertfest, Gent (BE)