... / Story's / Concerten / CANDLEMASS + Konvent - Marche Funèbre - The Fifth Alliance - Cult Of Scarecrow
Concerten

CANDLEMASS + Konvent - Marche Funèbre - The Fifth Alliance - Cult Of Scarecrow

14 mei 2022 - Kavka Zappa, Antwerpen

In het kielzog van Black Sabbath hielden bands als Candlemass het essentiële belang van doom metal levendig. Hun carrière kende ups en downs. De meest succesvolle perioden waren deze met Messiah Marcolin en Robert Lowe (Solitude Aeturnus) als zanger. In 2018 kwam uiteindelijk Johan Längquist terug in beeld: de man die ‘Epicus Doomicus Metallicus’ had ingezongen, maar toen bedankte voor een vaste inlijving. Aangezien Candlemass nooit lange tournees doet, lag het voor de hand om deze gelegenheid aan te grijpen.

Tekst: Vera Matthijssens - Foto's: Theo de Rijcke

Candlemass 1

Een paar weken eerder stond Candlemass nog op de planken in de VS, terwijl ze ook het Duitse Keep It True festival met een bezoek vereerden. Ze hebben de draad weer opgepikt en sterker nog: ditmaal met meesterbrein/bassist Leif Edling op het podium. De man spendeerde de laatste jaren thuis en achter de schermen als mentor, maar hem de baan op krijgen was een ander verhaal. Het is vanavond mooi om te merken dat zijn burn-out overwonnen lijkt en hij zijn pennenvruchten live kan vertolken voor een horde trouwe fans.

Candlemass 2

Het blijft een relatief kleine schare fans die de concerten bijwoont – dat stelden we eerder al vast tijdens festivals – maar telkens wordt het een intens traditioneel doomgebeuren dat zonder al te veel opsmuk aan de man gebracht wordt. Ditmaal stond het allereerste album ‘Epicus Doomicus Metallicus’ centraal. Dat album is inmiddels al 36 jaar oud en werd integraal gespeeld in deze set. Dat betekent meteen de klassieker ‘Solitude’ op je bord en afsluiten met het al even sublieme ‘A Sorcerer’s Pledge’. Dit betekende geenszins dat het feest na drie kwartier al over was, want na een kleine pauze hervatte men met ‘The Well Of Souls’. Candlemass heeft in 2019 nog een nieuw album uitgebracht, ‘The Door To Doom’ en daarvan getuigde ‘Astorolus – The Great Octopus’. Uiteraard zonder solo van Tony Iommi, maar gitarist Lars Johansson nam dit met verve over. ‘Mirror Mirror’ sloot de avond af. Het concert kwam bij momenten een beetje bezadigd over – de tijd heeft immers ook voor hen niet stilgestaan - maar al bij al kwamen de klassiekers toch mooi uit de verf.

Candlemass 3

Support acts

Deze avondvullende gebeurtenis werd voorafgegaan door het Belgische Cult Of Scarecrow (7) dat al om 18u van start ging en er duidelijk zin in had, gevolgd door The Fifth Alliance (7). Onze Belgische doomtrots Marche Funèbre (8) mocht ook niet ontbreken en stond garant voor een solide set. Konvent (6) leed onder te eenzijdige vocale bagage (enkel onverstaanbare putgrunt van Rikke Emilie List), maar de epische doom metal van Candlemass (8) klonk daarna des te fijner.

The Fifth Alliance Cult Of Scarecrow Marche Funbre Konvent