Updated 16/03/2024
CHVE (Colin H. van Eeckhout) kondigt ‘Kalvarie’ aan – Soloalbum uit op 31 mei
Als zanger van het Belgische post-metalcollectief AMENRA staat Colin H. van Eeckhout bekend om zijn vermogen om contact te maken met luisteraars en hen te begeleiden op Amenra's transformatieve pad naar genezing. Met zijn solowerk als CHVE kan hij zijn eigen verhaal vertellen - een verhaal dat erop gericht is de luisteraar diep in zichzelf mee te nemen, om iets ‘oers’ aan te boren dat in ons allemaal huist. CHVE’s debuut op Relapse Records is een krachtige, duistere, rituele en sfeervolle ervaring.
De EP ‘Kalvarie’ werd opgenomen en geproduceerd door Amenra's bassist Tim De Gieter, gemixt door Seth Manchester en gemasterd door Matt Colton. De titel is een verwijzing naar de plaats waar Christus zou zijn gekruisigd, en ook de naam van de straat waar Colin naar school ging. De hoes toont een steen met een galg erop - nog een verwijzing naar de heuvel Calvarie, en ook naar de tatoeage op Colins rug, een symbool dat synoniem is geworden met Amenra's werk. Zoals Colin uitlegt, ziet hij zijn solowerk als verbonden met Amenra: "Dit is het verhaal dat verteld wordt door 1/5 van Amenra, dus er zal altijd een verband zijn."
Volledige creatieve vrijheid
Voor Colin vertegenwoordigen CHVE en ‘Kalvarie’ de mogelijkheid tot volledige creatieve vrijheid: om te experimenteren met geluid zonder beperkingen, en om de kwetsbaarheid te omarmen die gepaard gaat met het alleen creëren. Zijn hypnotiserende muziek is bijna geestverruimend, aangezien de dreunende herhalingen van de draailier, verschillende percussies en effecten samensmelten met de zachte wereldvreemdheid van Colins stem. "Ik ben een erg emotioneel persoon: ik beoordeel en werk met gevoel. Ik probeerde via het instrument te spreken en probeerde er emotie uit te persen. Ik denk dat het interessant is om te zien wat je uit een instrument kunt halen zonder het eerst te leren bespelen, omdat je er dan op een heel eerlijke, directe manier mee kunt werken."
Colin zit al sinds zijn tienerjaren in bands en was eigenlijk niet van plan om een soloalbum te maken, maar …. ‘er is altijd dat vraagteken als je in een band zit: wat zou je persoonlijke verhaal zijn, en hoe zou het klinken?’ "Met je band zijn er veel hokjes en verwachtingen die je moet afvinken. Als je alleen bent, kun je doen wat je wilt. Maar op een bepaalde manier vergt het solowerk meer van me. Als ik alleen ben, komt alles ineens op mij neer. Dat is heel confronterend. Als kind had ik al faalangst, en die blijft in je zitten. Maar als het lukt en je bent in staat om iets op te bouwen, dan voedt dat je eigenwaarde."
45 jaar in afzondering
Zijn eerste twee releases als CHVE haalden inspiratie uit zijn persoonlijke leven – ‘Rasa’ uit 2015 werd geschreven toen zijn schoonvader een hersenaneurysma kreeg, terwijl ‘10910’ uit 2016 werd geschreven toen zijn zoons ziek werden. Voor zijn nieuwe EP ‘Kalvarie’ liet Colin zich deels inspireren door het werk van Jean-Marie Massou (1950-2020), een Franse man die 45 jaar in afzondering diep in een bos leefde. Hij bracht zijn dagen door met het graven van ondergrondse gangen met zijn eigen handen als voorbereiding op wat hij geloofde dat het einde van de wereld was, en hij nam ook zijn eigen stem op cassettebandjes op. Hij was het onderwerp van een documentaire in 2009, Le Plein Pays, die zijn fascinerende leven aan het licht bracht. "Ik hou van het idee dat deze man in zijn eigen wereld leefde, en dat hij muziek als taal had met die wereld", legt Colin uit. "Hij koos ervoor om deze muziek te zingen en op te nemen, gewoon om het te doen. Hij was niet van plan om albums te maken of shows te spelen. Ik vond dit prachtig: dat de muziek er gewoon was om zijn leven te verrijken."
Een draailier en ... stenen
De EP bevat één enkel nummer: het bijna 15 minuten durende ‘Eternit’. Het opent met de geluiden van stenen, voordat het overgaat in een uitgestrekte, repetitieve geluidsreis, geladen met elementaire kracht. De onheilspellende tonen van de draailier vermengen zich met de geluiden van de stenen, en in de tekst zingt Colin in het Frans over de eindtijd - net als Jean-Marie Massou. Het was ook Massou's werk met stenen dat Colin inspireerde om ze te gebruiken in plaats van traditionele percussie. "Ik denk dat je je op een instinctieve manier met dit soort muziek verbindt," besluit Colin. "Ik vergelijk het met een vuur: als je een vuur ziet, kijk je ernaar, je raakt erin verdwaald. Hetzelfde kan gebeuren met repetitief geluid: het triggert iets vanbinnen. Het is strippen tot op het bot, proberen om muziek te gebruiken waarvoor het bedoeld is."