... / Story's / Actueel / CONCEPTION deelt nieuwe single in aanloop naar re-release ‘State of Deception’
Actueel

Updated 04/02/2022

Actueel

CONCEPTION deelt nieuwe single in aanloop naar re-release ‘State of Deception’

De Noorse progressieve metalband CONCEPTION plant een re-release van ‘State Of Deception’, hun vijfde album dat oorspronkelijk in april 2020 verscheen. De band werkt nu aan een ‘deluxe’ editie (met live tracks, re-recordings en ook nieuwe nummers) die nog dit jaar zou verschijnen. De single ‘Monument In Time’, eén van die nieuwe songs, is daar de voorbode van.

Conception

Foto: Conception

In progressieve metalkringen is CONCEPTION een naam waar met veel respect over wordt gesproken. De in 1989 opgerichte Noorse band bracht in hun eerste periode vier albums uit die met lovende kritieken werden ontvangen. In 1998 hield de band het evenwel voor bekeken. Pas 20 jaar later staken Tore Østby (gitaar, keyboards, zang), Roy Khan (zang), Ingar Amlien (basgitaar) en Arve Heimdal (drums) de koppen opnieuw bij elkaar, een kortstondige reünie voor een paar festivals in 2005 niet te na gesproken. In 1998 bezegelden de muzikanten de hernieuwde samenwerking met de EP ‘My Dark Symphony’, in 2020 gevolgd door een nieuw full album: ‘State of Deception’.

Liefde voor orkestrale muziek

Conception Monument In Time (Single) Artwork

Hoewel ook deze plaat goed werd ontvangen, was 2020 niet bepaald de meest gunstige periode om nieuw werk te promoten. Vandaar dat de band vandaag werkt aan een deluxe heruitgave met heel wat extra’s, waaronder de nieuwe track ‘Monument In Time’ die vandaag als single naar voren wordt geschoven. Zanger Roy Khan beschrijft de track als 'een gecomprimeerd document van vreugde, uitdagingen en ontberingen die we als band zijn tegengekomen én overwonnen hebben’. Over het schrijfproces vertelt gitarist Tore Østby: 'Bij het componeren van dit stuk combineerde ik mijn liefde voor orkestrale muziek en dramatische koren in combinatie met hardrock. Het is een spannende manier van schrijven die ik volop aan het ontdekken ben en waardoor ik mijn expressie kan uitbreiden. We zijn er supertrots op en benieuwd hoe het zal worden ervaren.’