... / Story's / Actueel / De missing link tussen Ronnie James Dio en Christina Aguilera: Griekse power-zangeres ANDRY kondigt debuutalbum aan
Actueel

Updated 15/12/2023

Actueel

De missing link tussen Ronnie James Dio en Christina Aguilera: Griekse power-zangeres ANDRY kondigt debuutalbum aan

Is zij ‘the missing link between Ronnie James Dio and Christina Aguilera’? Zo laat de classic hardrock- en metalstijl van het debuutalbum 'Skies' van power zangeres Andry (GR) zich alvast treffend omschrijven. Op vrijdag 16 februari 2024 verschijnt dit volledig door haar zelf geschreven album via Baby Mistress Records/The Orchard. Vandaag brengt de voormalige 'Voice Of Greece'-finaliste daarvan de eerste single en video 'Skies' uit.

Andry 3 (1)

Titelsong en tevens eerste single 'Skies' is voor Andry (volledige naam: Andry Lagiou) een erg persoonlijk nummer over weer overeind krabbelen na tegenslagen, en als een feniks uit de as herrijzen: “'Skies' gaat over mondig worden, zelfvertrouwen opdoen en opstaan uit de as van een nucleaire oorlog. De teksten bevatten allegorieën van vrouwenmishandeling en van mijn persoonlijke leven. Het artwork van het album is geïnspireerd op de ruimte en hoe die er in de toekomst uit zou kunnen zien. Omdat je niet in het verleden kunt leven, is het troostrijk om over de toekomst te dromen en over de veranderingen die deze zal brengen." Hoewel Andry volgend jaar haar debuutalbum onder eigen naam uitbrengt, is de enorm gedreven en ambitieuze zangeres zelf allesbehalve een nieuwkomer. In 2013 richtte ze haar eigen bluesy metal band The Harps op en in 2017 brak ze in eigen land door toen ze als finaliste eindigde in het goed bekeken tv-programma 'The Voice Of Greece', waar ze Rainbow’s iconische ‘Temple Of The King’ en Deep Purple's 'Burn' op spectaculaire wijze coverde. 

Vocal challenge met Floor Jansen

Andry

De keuze voor die songs was allesbehalve toeval: op zeer jonge leeftijd raakte Andry namelijk in de ban van classic hardrock en metal - van Black Sabbath en Iron Maiden tot Deep Purple, Dio en Rainbow (Ronnie James Dio is haar absolute idool en held). Op haar negende zong ze op haar slaapkamer al luidkeels nummers van Judas Priest, WASP, Helloween, Nightwish, Savatage en Manowar mee. Als dertienjarig meisje deelde ze het podium met diverse Griekse muzikanten, en de afgelopen jaren was ze als zangeres te horen bij verschillende bands en op muzikale projecten zoals The Vivaldi Metal Project, Mike LePond’s Silent Assasins en prog metal band Pyramid, waar ze op het nummer 'Stygma' een duet zong met Tim Ripper Owens. Andry coverde de afgelopen jaren onder meer nummers van Black Sabbath, Queensrÿche, Doro, Beth Hart, Queen, Iron Maiden, Rainbow, Deep Purple en Christina Aguilera. In januari 2022 deed ze op TikTok een vocal challenge ('Nemo' van Nightwish acapella) met Floor Jansen. Behalve songwriter en zangeres (ze studeerde op de National Conservatory in Athene) is ze ook muzikant: ze speelt gitaar, bas, drums, harp en (een beetje) toetsen. 

Life is a jungle

Skies

In 2022 besloot Andry haar muzikale lot opnieuw in eigen hand te nemen en schreef en nam haar eerste soloalbum 'Skies' op. Dit 9 tracks tellende album is gemixt door geluidswizard Jay Ruston (o.a. Anthrax, Amon Amarth, Meat Loaf, Avatar, Mr. Big, Winery Dogs, Diana Ross etc.) en bevat gastbijdragen van Billy Sheehan (Steve Vai, David Lee Roth, Mr. Big, The Winery Dogs), Mike Lepond (Symphony X), Russell Gilbrook (Uriah Heep) en Stephen Platt (Devin Townsend). Andry: "Je kiest uiteindelijk zelf je eigen lotsbestemming. Hoe hard wil je werken om je doelen te bereiken en wat wil je daarvoor opgeven? Are you a slave to your emotions or to your goals? Life is a jungle: you eat or you'll be eaten."

Shows in Nederland

14/01/2024 - The Church, Almelo (NL) (try out)

16/01/2024 - De Lantaarn, Hellendoorn (NL)

18/01/2024 - Eurosonic 2024, Simplon Groningen (NL- (ESNS Extra)

20/01/2024 – Iduna, Drachten (NL)