... / Story's / Actueel / De schoonheid van de natuur inspireert dark folk/blackgaze project SULDUSK tot tweede album
Actueel

De schoonheid van de natuur inspireert dark folk/blackgaze project SULDUSK tot tweede album

Op 1 maart 2024 brengt het Australische dark folk/blackgaze project SULDUSK hun tweede studio-uitgave, getiteld ‘Anthesis’, uit via Napalm Records. Eerder gaf de band uit Mebourne al de titeltrack vrij, vandaag voegen ze daar de nieuwe single ‘Crystalline’ aan toe.

Op ‘Anthesis’ gaat SULDUSK verder waar hun debuutalbum ‘Lunar Falls’ (2019) ophield, maar klinkt muzikaal complexer. Het album neemt de luisteraar mee naar een sombere, magische wereld waarin de Austalische band een grote verscheidenheid aan duistere en extreme geluiden combineert binnen zijn eigen sonisch universum.

Suldusk1 (1)

SULDUSK - Foto: Shane Mulholland

Van 'one-woman'-project tot band

SULDUSK werd als éénvrouwsproject opgericht door zangeres Emily Highfield. Voor het aankomende album trok ze een stel getalenteerde muzikanten aan om de visie van haar oorspronkelijk akoestische muziek naar het niveau van een intense, heavy plaat te tillen. Op Anthesis pakt de band uit met dark folk, blackgaze, post-rock, prog, doom en zelfs black metalelementen die samenvloeien tot een uniek geluid. Emily’s stem maakt nu eens indruk met zachtheid en breekbaarheid om dan in het volgende moment over te gaan in demonisch geschreeuw. Voor het eerst in de geschiedenis van SULDUSK zijn er ook mannelijke vocale bijdragen van Shane Mulholland.

Eerbetoon aan de oceaan

Suldusk2

‘Anthesis’ werd geproduceerd en gemixt door Troy Mccosker, en gemasterd door Thomas "Plec" Johansson (Soilwork, Opeth, Katatonia). Het album bevat gastoptredens van Raphael Weinroth-Browne (Leprous) en Rachelle Harvey op cello, en is een aanrader voor fans van Myrkur, Oathbreaker en Chelsea Wolfe.

“De single ‘Crystalline’ is een opvolger van 'Nazare' dat op ‘Lunar Falls’ staat”, vertelt bandleider Emily Highfield “De natuur - haar schoonheid en wreedheid - is absoluut een krachtige muze voor de muziek van SULDUSK. Beide nummers zijn een eerbetoon aan de kracht en de troost van de oceaan. Ik kom uit Australië, een geïsoleerd eiland, waar de natuur overvloedig is en voor mij altijd een bron van inspiratie vormt."