... / Story's / Actueel / DOOL kondigt nieuw studioalbum ‘The Shape Of Fluidity’ aan
Actueel

DOOL kondigt nieuw studioalbum ‘The Shape Of Fluidity’ aan

Op 19 april 2024 brengt dark rock band DOOL hun nieuwe studioalbum ‘The Shape of Fluidity’ uit via Prophecy Productions. Datzelfde weekend zal DOOL het album live presenteren tijdens Roadburn Festival. De nieuwe single ‘Hermagorgon’ is nu uit.

‘Alles stroomt, niets blijft hetzelfde’. Deze notie van de oude Griekse filosoof Heraclitus is op ons allemaal van toepassing, aangezien het leven zelf in een constante staat van verandering is. Hetzelfde kan gezegd worden over het derde studioalbum van DOOL. Met de toepasselijke titel ‘The Shape of Fluidity’ is er niet alleen sprake van muzikale vernieuwing, maar draait de volledige plaat om thema's als persoonlijke verandering, fysieke verandering, psychologische verandering en de steeds veranderende wereld om ons heen. DOOL en in het bijzonder zanger en gitarist Raven van Dorst stellen vragen: Hoe beïnvloedt verandering ons? Hoe blijven we onszelf in een wereld die zo ongelooflijk veeleisend en agressief is ten opzichte van het individu? We moeten zo vloeibaar zijn als water om onszelf door deze oceaan van mogelijkheden en onzekerheden te navigeren - en vrede te sluiten met chaos en vergankelijkheid.

Dool3

Grenzen doorbreken

Het is niet verwonderlijk dat het thema van het album, dat het concept van identiteit plaatst tegen de achtergrond van een wereld die constant in beweging is, de teksten van het album verbindt met de biografie van Raven van Dorst (vocals/gitaar). Hen werd intersekse geboren, maar de artsen gingen ervan uit dat ze operatief konden bepalen wat voor leven het kind zou moeten leiden en besloten dat het een meisje moest worden. Dit leidde tot een leven vol soulsearching, het bestrijden van taboes en het doorbreken van grenzen, tot Raven onlangs besloot om datgene terug te claimen wat anderen zo hard hebben geprobeerd van hen af te pakken, en eindelijk diens hermafrodiete aard te omarmen.

Collectieve inspanning

Dool2

Muzikaal gezien gaat DOOL verder op het pad dat is uitgestippeld op de twee vorige studio-opnamen. ‘The Shape of Fluidity’ is een eclectische maar naadloze samensmelting van progressieve en post-rock, doom en heavy metal in combinatie met catchiness en een dynamische achtergrond.

Wat dit album onderscheidt van zijn voorgangers ‘Here Now, There Then’ (2017) en ‘Summerland ‘(2020), is de collectieve inspanning die erin is gestoken met de gebundelde krachten van songwriter-trio Raven en gitaristen Nick Polak en Omar Iskandr. In de ritmesectie heeft bassist JB van der Wal gezelschap gekregen van de overvloedige creativiteit van de nieuwe drummer Vincent Kreyder.

Doorbreken van binaire beperkingen

De nieuwe single heet ‘Hermagorgon’: “Als een van de eerste nummers die we voor ‘The Shape of Fluidity’ aan elkaar hebben geweven, gaf ‘Hermagorgon’ ons een heel duidelijke richting aan waar we muzikaal naartoe wilden”, geeft Raven aan. “Het nummer gaat over het terugwinnen van ruimte, het doorbreken van binaire beperkingen en het trotseren van de wereld. Dit is iets waar iedereen zich op de een of andere manier mee kan identificeren. Dit is echter een van de meest persoonlijke nummers op het album. Het beschrijft de interne reis die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt. Het nummer laat ook de geboorte zien van de collectieve songwriting spirit waarop dit hele album is gebaseerd."