... / Story's / Actueel / ELDER kondigt nieuw album ‘Innate Passage’ aan
Actueel

ELDER kondigt nieuw album ‘Innate Passage’ aan

Prog- en psychedelische rockmeesters ELDER hebben hun gloednieuwe album ‘Innate Passage’ aangekondigd voor een release op 25 november via Stickman Records.

Elder - Foto: Maren Michaelis

Foto: Maren Michaelis

Het is de zesde plaat van de band en vindt de grotendeels in Berlijn gevestigde groepsleden terug in het post-pandemische tijdperk als veteranen in de voorhoede van een competitie van progressieve en heftige bands die grotendeels in dezelfde invloedssfeer verkeren. ELDER zijn statige aanwezigheid en wiens groepsgeluid even betrouwbaar, vooruitstrevend als onvoorspelbaar is maakt dat ze behoren tot de belangrijkste acts van hun meestal nog opkomende generatie. Ze zijn echte leiders in stijl en expressieve intentie. ‘Innate Passage’ bewijst andermaal het waarom.

In het voorjaar van 2020 bracht ELDER hun vijfde album ‘Omens’ uit. Het werd aanzien als hun meest vooruitstrevende interpretatie van uitdijende heavy rock and roll. Twee jaar later bouwt ‘Innate Passage’ voort op veel vergelijkbare concepten, maar overtreft zijn voorganger op elk niveau van uitvoering. Het gewicht van die impact wordt geïllustreerd door het vloeiende samenspel tussen oprichter Nick DiSalvo en de gitaren en toetsen van Mike Risberg, het nu ingeburgerde drumwerk van Georg Edert - die zijn debuut maakte op ‘Omens’ – en de klankwarmte van bassist Jack Donovan die de glans van DiSalvo's leads onderstreept. Naast DiSalvo speelt voor het eerst ook een gastzanger in de persoon van Behrang Alavi van Samavayo een rol op deze ‘Innate Passage’.

Elder Innate Passage cover

Het aankomende album van ELDER is een culminatie van alles wat ze eerder hebben gedaan en dat is reden om te vieren, maar meer nog, het is dat ze na meer dan vijftien jaar nog steeds vooruitgaan naar plaatsen waar noch zij, noch iemand die ze hebben beïnvloed hen voor is gegaan.

DiSalvo vertelt: “Deze plaat kanaliseert de surrealistische wereld waarin we leven vanuit een fantastisch gezichtspunt en hoe wij als mensen dat hebben verwerkt; ieder op zijn eigen reis door tijd en ruimte en laat plaats voor welke versie van de werkelijkheid ze ook voor zichzelf hebben gekozen. De uitdrukking 'Innate Passage' verscheen me bij het schrijven van de plaat. Passage en transitie zijn noodzakelijk in de menselijke conditie en dit proces is inherent aan ons. Alle groei en introspectie die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, maken dit zonneklaar, meer dan alle andere ervaringen in het leven tot nu toe.”

Elder Tournee 2022 affiche

Europese tourdata:

15.10.2022 – BE – Antwerpen, Desertfest

16.10.2022 – NL – Tilburg, 013

30.10.2022 – BE – Gent, Desertfest