... / Story's / Actueel / SABATON brengt volgend jaar film over ‘The War To End All Wars’ uit
Actueel

SABATON brengt volgend jaar film over ‘The War To End All Wars’ uit

In 2023 plant SABATON de release van de film ‘The War To End All Wars’ met nummers van het gelijknamige studioalbum dat in maart 2022 verscheen. De film dient zich aan als een muzikaal en historisch avontuur met verhalen van de Eerste Wereldoorlog door middel van een combinatie van animatie en live action. De film heeft de kijker een beter begrip van waar de nummers op het album over gaan.

‘The War To End All Wars’ - momenteel in postproductie - wordt gemaakt in samenwerking met Yarnhub Animation Studio. Sabaton werkte eerder met hen samen aan andere projecten, waaronder de geanimeerde video voor 'The Red Baron'. "We hebben een vroege versie van deze film voor de pers in première gebracht tijdens een preview-sessie voor ons nieuwste album 'The War To End All Wars' in het Koninklijk Legermuseum in Brussel”, vertelt bassist Pär Sundström. “Hun reactie erop was onbetaalbaar, dus we besloten om het naar een hoger niveau te tillen en de grenzen nog verder te verleggen voor een wereldwijd publiek."

Luister- (en kijk)sessie

Sab 2

RT-journaliste Vera Matthijssens was destijds getuige van de première: “Elke song van het nieuwe album werd visueel uitgebeeld, zodat er veel duidelijk werd. Ditmaal in chronologische volgorde zoals het allemaal gebeur is, een volgorde die op het album anders is. Dat wekte een beetje verwarring op, maar hoe Sabaton ook dit aangepakt heeft, verdient alweer veel bewondering. Het is een flitsende ervaring van moderne beelden die op het netvlies gebombardeerd worden.”

 

 

Luister/kijksessie in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel - Foto: Tim Tronckoe

Kippenvel creëren

"Toen Sabaton ons vroeg om verder te gaan dan alles wat we eerder hadden geproduceerd en samen een film te maken voor hun nieuwe album, waren we vervuld van opwinding”, luidt het bij David Webb van Yarnhub. “Het was een enorme onderneming die nieuwe mensen, nieuwe technologie en vaardigheden vereiste. We zeggen vaak dat het onze missie is om kippenvel te creëren, en ons werk met Sabaton is in dat opzicht altijd het meest succesvol geweest. Er is twee jaar aan gewerkt, maar na vele late nachten en weekenden met meetings met de band, is het eindresultaat iets unieks. Het is een nieuwe manier om naar het album te luisteren; een dieper begrip dat de kijker helpt de moed en tragedie te ervaren die de inspiratie vormden voor Sabatons meesterwerk."

Educatieve waarde

TWTEAW Movie

In de film acteren de leden van de band, zowel in het echte leven als geanimeerd, en er is heel veel onderzoek en moeite in gestoken om ervoor te zorgen dat het de geschiedenis zo nauwkeurig mogelijk weergeeft. Logisch dus dat de band erg gepassioneerd over het project is. “We droomden ervan iets te creëren dat vermakelijk is, maar ook een grote educatieve waarde heeft, en die droom is na twee jaar hard werken werkelijkheid geworden”, besluit de band.

The The Tour To End All Tours

25/04/2023 – Rockhal, Esch/Alzette (LU)

03/05/2023 – Ziggo Dome, Amsterdam (NL)

13/05/2023 – Sportpaleis, Antwerpen (BE)