... / Story's / Actueel / FOO-FIGHTERS-drummer TAYLOR HAWKINS onverwacht overleden in Bogota
Actueel

Updated 26/03/2022

Actueel

FOO-FIGHTERS-drummer TAYLOR HAWKINS onverwacht overleden in Bogota

Enkele uren voor FOO FIGHTERS een concert zouden spelen op een festival in de Colombiaanse hoofdstad Bogota raakte band bekend dat TAYLOR HAWKINS, sinds 1997 de vaste drummer van de band, overleden is. De band schrapte vanzelfsprekend onmiddellijk het geplande optreden en annuleerde totaal verweesd de rest van de Zuid-Amerikaans tour.

In een statement laat de band weten dat de Foo Fighters familie ‘kapot is door het tragische en vroegtijdige verlies van onze geliefde Taylor Hawkins. Zijn muzikale geest en aanstekelijke lach zullen voor altijd bij ons blijven. Onze harten gaan uit naar zijn vrouw, kinderen en familie en we vragen dat hun privacy met het grootste respect wordt behandeld in deze onvoorstelbaar moeilijke tijd.’

Een doodsoorzaak werd (nog) niet bekendgemaakt.  

Foo Fighters Cancel Colombia Concert After Death Of Drummer Taylor Hawkins Scaled

Onstuitbaar duo

Taylor Hawkins werd geboren in 1972 in Fort Worth, Texas en groeide op in Laguna Beach, California. Hij startte zijn carrière in de lokale band Sylvia vooraleer zijjn eerste grote concerten te spelen in dienst van de Canadese zanger Sass Jordan. In het midden van de jaren 90 was hij de touring drummer voor Alanis Morissette toen hij Dave Grohl backstage ontmoette. Het klikte bijzonder goed tussen beide muzikanten en toen in 1997 drummer William Goldsmith FOO FIGHTERS verliet, belde Grohl meteen naar Hawkins. Als grote fan van de band hapte hij onmiddellijk toe. Volgens Grohl was het ‘kind of love at first sight’ … ‘Samen zijn we een onstuitbaar duo geworden, op het podium en daarbuiten, op zoek naar elk avontuur dat we kunnen vinden’, schreef Dave Grohl in 2021 over Taylor in zijn boek The Storyteller: Tales of Life and Music. Hij noemde hem zijn beste vriend en zijn ‘brother from another mother.’  

Dave Grohl Taylor Hawkins

Somebody to Love

Foo Fighters Studio 666

Hawkins vertelde in 2019 dat hij vroeg in zijn carrière beïnvloed werd door Stewart Copeland van The Police, Roger Taylor van Queen en Phil Collins die hij ‘één van zijn favoriete drummer aller tijden noemde’. Toen Taylor bij Alanis Morisette speelde, haalde hij Stephen Perkins van Jane’s Addiction aan als grote inspirator.

Na Grohl was Hawkins het meest herkenbare lid van de groep. Hij verscheen vaak naast de zanger in interviews en speelde prominente, meestal komische, rollen in tal van video's van de band en in hun recente horrorkomediefilm 'Studio 666'. Het gebeurde ook dat hij en Grohl op het podium van plaats wisselden bij hun coverversie van Queen’s ‘Somebody to Love’.

De hele wereld treurt mee

Hawkins drumde en zong ook voor het zijprojecttrio TAYLOR HAWKINS & THE COATTAIL RIDERS, bekend van het in 2006 verschenen album ‘Get the Money’. Hij laat zijn vrouw Alison en hun drie kinderen achter.

Ondertussen regent het wereldwijd reacties op het onverwachte overlijden van de sympathieke en altijd goedlachse drummer. Onder meer Ozzy Osbourne, Tom Morello, Slash, Wolf Van Halen, Finneas (broer, songschrijver en producer van Billie Eilish), Gene Simmons, Nickelback, The Smashing Pumpkins, collega-drummer Mike Portnoy en notoire FOO-FIGHTERS-fan Miley Cyrus stuurden hun condoléances de wereld in. Ook concertorganisator Live Nation heeft op sociale media gereageerd: "We zijn een van de grootste drummers uit de rockmuziek verloren."