... / Story's / Actueel / Gaahls WYRD: over droomtoestanden en de ruimte ‘achter de sluier’
Actueel

Gaahls WYRD: over droomtoestanden en de ruimte ‘achter de sluier’

Als een fantoom uit de diepten van een ongeziene planeet: de nieuwe single ‘Time and Timeless Timeline’ is Gaahls WYRD op zijn helderst en directst, maar daarom niet minder raadselachtig. De track is afkomstig van het album ‘Braiding The Stories’ dat op 6 juni 2025 verschijnt via Season Of Mist.

Zanger Gaahl (aka Kristian Espedal), gitarist Lust Kilman (aka Ole Walaunet), drummer Spektre (aka Kevin Kvåle) en bassist Nekroman (aka Andreas Salbu) borduren op hun tweede langspeler verder op het concept van de in 2021 verschenen EP ‘The Humming Mountain’, maar verbreden de muzikale blik van Gaahls WYRD’s sonisch spectrum. Het album verenigt op kunstige wijze introspectieve vergezichten en gewelddadige omwentelingen.

De single ‘Time and Timeless’ kenmerkt zich niet door de uitdijende structuren die vaak geassocieerd worden met esoterische metal, maar brengt zijn boodschap met een vette groove en een op de jaren 80 geïnspireerde productie. Gedreven door Ole Walaunet's messcherpe riffs in combinatie met Gaahl's bevelende zang, verkent het nummer de dissonantie van perceptie en herinnering. Het is een meditatie over tijdelijke dislocatie, waar chronologie instort en het onderbewuste naar de oppervlakte komt. Het nummer geeft de essentie weer van 'Braiding the Stories', een album dat zich verdiept in droomtoestanden, vloeiende emoties en de ruimte “achter de sluier”. ‘Time and Timeless Timeline’ bevindt zich tussen werelden in: tussen ritueel en rock, tussen structuur en geest, tussen tijd en tijdloosheid.

Gaahlswyrd Braidingthestories Pressreleasephoto Jornveberg

Gaahls WYRD – Foto © Jørn Veberg

Achter de sluier

“Ik noem het de White Lodge”, zegt Gaahl, verwijzend naar de verschillende eigenschappen van ‘Braiding The Stories’. “Misschien noem ik het wel de Bright Lodge. Ik wilde de nadruk leggen op waar ik denk dat Ole zich muzikaal het meest op zijn gemak voelt. Er zijn meer dingen op dit album waarmee hij zich verbonden voelt dan voorheen. Dus heb ik de meer black metal nummers overgeslagen, omdat ik vond dat die niet bij dit proces hoorden. Toen we bijvoorbeeld in de studio gingen zitten, wilden we een specifieke energie. Die energie is iets uit de jaren 80 en 90. Bijna gothic rock, maar het gaat meer om het geluid dan om de stijl.”

 ‘Braiding The Stories’ is echter geen retro. Het is geen black metal, geen death metal of welke metal dan ook. “Muzikaal gezien is het uniek”, gaat Gaahl verder. “Het is niet per se verbonden met ‘GastiR – Ghosts Invited’ en ‘The Humming Mountain’. Die albums zijn verbonden met zeer aardse elementen, de natuurlijke stroom der dingen. De nieuwe plaat is een andere dimensie - achter de sluier, als je wilt. Ik herinner me dat ik 'And The Now' als eerste single wilde uitbrengen, maar dat is waarschijnlijk te veel informatie om als eerste nummer uit te brengen.

Emoties zonder pauze

Op dit album gebruikt Gaahl veel verschillende stemmen. "Ik heb veel nagedacht over hoe al deze verschillende personages in de muziek passen. Ik wilde dus dat de luisteraar in het album zou vallen, niet afgeleid zou worden, en ik denk dat ik dat bereikt heb. Het is filmisch. Ik werk altijd met het onderbewuste. En dromen zijn de plek waar we ons het meest bewust zijn van ons onderbewustzijn, denk ik. Op een bepaalde manier is ‘Braiding The Stories’ een voortzetting 'The Sleep' (van ‘The Humming Mountain’-, maar dan verteld vanuit een ander perspectief. Maar om het eenvoudig te houden: ‘Braiding The Stories’ gaat over dromen, maar niet over specifieke dromen. Het gaat over de overgangen van dromen, emoties die zonder pauze van de ene in de andere overgaan.”

Tracklist

SOM853 GAAHLS WYRD BRAIDING THE STORIES 500X500px 72DPI RGB
  1. The Dream
  2. Braiding The Stories
  3. Voices In My Head
  4. Time And Timeless Timeline
  5. And The Now
  6. Through The Veil
  7. Visions And Time
  8. Root The Will
  9. Flowing Starlight

Gekristalliseerde wijn

Het opvallende hoesontwerp van beeldend kunstenaar Øivind Myksvoll (Wardruna, Trelldom) is net zo mysterieus en boeiend als zijn werk voor ‘The Humming Mountain’. Wie goed kijkt, ziet iets wat haar lijkt te zijn (aka ‘de sluier’) en de kosmos (gekristalliseerde wijn uit Gaahls collectie). De kenmerkende gehoornde figuur van de groep schuilt tussen de lagen. Voor Gaahls WYRD zijn muziek, teksten, concept en kunst synoniem. Ze zijn ontworpen om in hun geheel en in harmonie ervaren te worden.

Alles wat Gaahl doet, heeft de neiging om te eindigen met een melancholische stroom en gevoel, zonder dat het per se een idee hoeft te zijn - het gebeurt gewoon … “Maar dat heb ik deze keer vermeden. Het is minder fysiek. Deze keer heb ik het gevoel dat ik de Witte Loge heb bezocht, niet de Zwarte.”