... / Story's / Actueel / GELD tekent bij Relapse Records en kondigt nieuw album ‘Currency // Castration’ aan
Actueel

Updated 14/04/2023

Actueel

GELD tekent bij Relapse Records en kondigt nieuw album ‘Currency // Castration’ aan

Op ‘Currency // Castration’ geeft het Australische GELD de dissociatie en vervreemding van het moderne leven met uiterste precisie weer. Het album ontvouwt zich als een reeks oneindige reflecties die uiteenvallen in fractal chaos - het wordt steeds onduidelijker of iemands lijden van de buitenwereld komt, of van de beslotenheid van de eigen schedel. Ze hebben een wanhopig helse visie op de wereld gedistilleerd in een donderende spleet naar de tempel, een naakte en meedogenloze samensmelting van het somberste geweld van hardcore met de meedogenloze kracht door overtuiging van metal.

Geld - Foto: Anita Shao

GELD is gewelddadig en onwrikbaar, verontrustend echt. De taal van zanger Al Smith is existentieel maar anti-filosofisch. Op ‘Fog of War’ keert GELD klassieke stijlfiguren van anti-oorlogsretoriek om en keert ze naar binnen, waarbij ze de luisteraar confronteert met de angst om onderworpen te zijn aan de grillen van een wereld die allang buiten ieders controle is geraakt - tenminste van heel je eigen ik.

Met hun eerste LP ‘Perfect Texture’ (Iron Lung Records en Static Shock Records) vestigde GELD zich als de voorlopers van een nieuw soort gestoorde agressie in de goten van Melbourne's krioelende punk- en hardcorescene. Deze plaat werd snel achter elkaar gevolgd door de EP ‘Soft Power’ en LP ‘Beyond the Floor’, releases waarin de band hun geluid geleidelijk naar een zwaarder, klaagzang verbogen register duwde. Op de derde LP van GELD - en de eerste bij Relapse Records - krijgt hun miasmatische overdaad een facelift. Het resultaat is een uitgeklede, gestroomlijnde kijk op hardcore in zijn puurste vorm, gereconstrueerd tot een zware, psychedelische dosis amfetaminesensatie.

Geld Currency // Castration cover

Met ‘’Currency // Castration’ biedt GELD geen belofte van een hoger doel of vastberadenheid. Ze leunen eerder op dissociatie, vinden waarheid en betekenis in de transcendentale vreugde van simpelweg ontsnappen, overleven, bestaan. Hun geluid zal een welkom thuis vinden bij degenen die hun doel hebben gevonden in de neerslachtigheid van outsidermuziek en outcast kunst.

'Currency // Castration' komt op 9 juni 2023 via Relapse.