... / Story's / Actueel / Griekse black metal act DEVISER keert terug met nieuw album
Actueel

Updated 05/12/2022

Actueel

Griekse black metal act DEVISER keert terug met nieuw album

Na twaalf jaar stilte keert de Griekse black metalband DEVISER terug met een nieuw album. ‘Evil Summons Evil’ wordt in februari 2023 uitgebracht door Hammerheart Records. De video voor de eerste single ‘Cold Comes The Night’ is nu uit.

DEVISER ging in 1989 in Kreta van start als death metalband. Drie jaar later verkastte de band naar Athene om een betere uitvalsbasis te hebben om ‘de wereld te veroveren’. Een korte tournee bracht hen twee jaar later in het vizier van het Nederlandse Mascot Records dat in 1996 het debuutalbum ‘Unspeakable Cults’ uitbracht. Van de brute old school death metal uit de begindagen was toen al geen sprake meer. DEVISER opteerde voor een gesmaakte combinatie van agressie en melodie en incorporeerde elementen uit zowel black als symphonische metal in hun composities. Met ‘Transmission To Chaos’ wekten ze in 1998 behoorlijk wat internationale belangstelling, maar aan de samenwerking met Mascot kwam een einde. Het Belgische LSP bracht soelaas en gaf de Griekse band in 2002 de kans om het derde album ‘Running Sore’ uit te brengen. Daarna begon het te rommelen in de band. Tournees werden afgezegd en op een paar rariteiten na verscheen er amper nieuw werk. In 2011 was het liedje helemaal uit …

Dev2

Reünie en nieuw werk

Dev1

In 2017 staken de ‘core members’ Nick Christogiannis en Matt Chnaras de koppen bij elkaar om DEVISER nieuw leven in te blazen. Twee jaar later resulteerde dat in de EP ‘Howling Flames’ en nu dus in het nieuwe album ‘Evil Invites Evil’ dat naar eigen zeggen ‘een eerbetoon is aan de originaliteit van de donkere, atmosfersiche black metal sound. Muzikaal zijn er parallellen met andere Griekse bands zoals Rotting Christ en Septicflesh - Psychon is niet toevallig ook de producer van dienst – en wordt de sound van het nieuwe album omschreven als ‘Greek Black Metal’. Het artwork is van de hand van de (stilaan legendarische) Belgische kunstenaar/tekenaar Kris Verwimp.