... / Story's / Actueel / HEAVY SOUND TRIBUTE start vandaag met inhuldiging METALLICA-monument
Actueel

HEAVY SOUND TRIBUTE start vandaag met inhuldiging METALLICA-monument

Deze week staat Poperinge helemaal in het teken van de viering van 40 jaar Heavy Sound Festival. Vandaag start de tribute met de inhuldiging van het monument ter ere van de aanwezigheid van Metallica op het festival in 1984. Verder is er een METAL & HARDROCK TOP 100 ALLER TIJDEN, de tentoonstelling ART ROCK EXPO van Eric Philippe, een METAL FUN HARDROCK MARKET en als kers op de taart het HEAVY SOUND TRIBUTE festival.

Metal HS

Vandaag is het D-Day voor alle Metallica-fans met de onthulling van het monument (‘preview’ foto: Franky Bruyneel) op de parking van Maeke-Blyde in Poperinge. De ceremonie wordt muzikaal begeleid door 'Hopchora', een 45-koppig koor uit Poperinge dat een versie van 'Nothin' Else Matters' zal brengen met een enorme Metallica-foto als achtergrond. Lange tijd werd gehoopt dat (iemand van) de band zelf aanwezig zou zijn, maar dat bleek ‘een beetje wishfull thinking van onze kant’, aldus de organisatie. “Helaas ontvingen we een bericht van hun management dat de jongens niet naar Poperinge zullen kunnen reizen voor het evenement. Tussen de tour, persoonlijke verplichtingen en reisschema's zijn er geen echte 'vrije' dagen terwijl de band in Europa is. Ze hebben echter wel een videoboodschap gefilmd voor de inwijding. Deze video wordt op 12 juni om 12.00 uur vertoond in de Maeke-Blyde.”

De videoboodschap wordt gevolgd door de premièrepresentatie van het boek 'Heavy Sounds In The West' van Hans Verbeke en ook de première van de heruitgave van Crossfire's album 'Second Attack'. Sofie Engelen neemt de presentatie van het gebeuren op zich. Het Heavy Sound café zal open zijn vanaf 9u30, de toegang is gratis.

Heavy Sounds In The West

Heavy Sounds

Het 400 pagina’s tellende boek vertelt over de opkomst van metal in West-Vlaanderen aan de hand van nooit eerder gepubliceerde verhalen, foto's en memorabilia. Aan het eind van de jaren 70 wakkerde de (toen) nieuwe Maeke-Blyde concertzaal een nieuw vuur aan. Lokale jongeren stonden met hun lange haren te zwaaien tijdens liveshows van Metallica, AC/DC, Slayer, Van Halen en talloze anderen. Organisatoren, ooggetuigen en bandleden vertellen hoe de regio een niet te evenaren rol speelde in de opkomst van hardrock en metal in België en bij uitbreiding het Europese vasteland. In 1983 resulteerde dat in de eerste editie van Heavy Sound in Brugge, overigens Europa's allereerste (!!) metalfestival. De volgende twee legendarische edities in Poperinge hadden toekomstige wereldtoppers zoals Slayer, Metallica, Twisted Sister en Motörhead op het programma staan. In het boek vindt de lezer exclusieve interviews met organisatoren, bezoekers, crew- en bandleden en zelfs de hoeders van de wet in Poperinge destijds, én meer dan 300 niet eerder vertoonde foto’s, een aanzienlijk deel daarvan van de hand van Rock Tribune-fotograaf Rudy De Doncker.  

Unieke foto's

Rudy was prominent aanwezig op de drie Heavy Sound festivals en bezorgde ons een selectie unieke beelden uit die lang vervlogen tijden ...

Anvil (1983) Metallica (1984) Mercyful Fate (1984) Twisted Sister (1984) Crossfire (1985) Lita Ford (1985) Motörhead (1985) Slayer (1985) Tobruk (1985)
 

Tribute festival

Op vrijdag 14 juni staat vanaf 17.00 u de TOP 100 ALLER TIJDEN METAL & HARDROCK met enkele GUEST DJ’S op het programma, ook hier is de inkom gratis.

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni is er de tentoonstelling ART ROCK EXPO van Eric Philippe, waarbij Eric zelf aanwezig is.

Op zaterdag 15 juni is er ook het ‘HEAVY SOUND TRIBUTE’ met Sanity's Rage (18u30 - 19u15), Motörheat (19u45 - 20u45), Ostrogoth (21u15-22u15) en Metallica tribute-band Magnetica (22u45-00u00).

Op zondag 16 juni ten slotte is iedereen welkom op de METAL FUN HARDROCK MARKET (van 11.00 u tot 17.00 u).

HS Trib