... / Story's / Actueel / Holland Dance Festival haalt BLACK SABBATH – THE BALLET exclusief naar Rotterdam
Actueel

Holland Dance Festival haalt BLACK SABBATH – THE BALLET exclusief naar Rotterdam

Holland Dance Festival heeft bekendgemaakt dat het Birmingham Royal Ballet met Black Sabbath – The Ballet van 12 tot en met 15 juni 2024 exclusief in Luxor Rotterdam te zien is. Voor het eerst in de geschiedenis van Holland Dance Festival is er een echte heavy metal balletervaring te beleven. Het bijzondere aan deze dans- en muziekvoorstelling is dat zanger Ozzy Osbourne en gitarist Tony Iommi van Black Sabbath nauw betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de show.

Foto's: Johan Persson

HDF24 Birmingham Royal Ballet Black Sabbath The Ballet ©Johan Persson (1)

Naast volledige orkestraties van legendarische nummers als ‘Paranoid’ en ‘Iron Man’ werd ook nieuwe muziek gecomponeerd, in het nieuwe Luxor live uitgevoerd door Sinfonia Rotterdam. Deze avondvullende dansvoorstelling in drie aktes werd gecreëerd door o.a. de gerenommeerde Zweedse choreograaf Pontus Lidburg (wiens werk is uitgevoerd door het Zweeds Royal Ballet en het Paris Opera Ballet) en de Tony Award winnende componist Christopher Austin (wiens werk onder andere bestaat uit het orkestreren van de muziek van The White Stripes voor Wayne McGregor's Chroma). Verder werkten choreografen Raúl Reinoso, Cassi Abranches en componisten Marko Nyberg en Sun Keting mee. Ook de leden van Black Sabbath waren nauw betrokken bij de ontstaansgeschiedenis van deze gedanste metal-symfonie.

HDF24 Birmingham Royal Ballet Black Sabbath The Ballet ©Johan Persson (2)

Verrassende combinatie

Birmingham is niet alleen de thuisstad van het Birmingham Royal Ballet, het is ook de plek waar de heavy metal band Black Sabbath zijn unieke geluid smeedde. Klassieke dans en heavy metal muziek lijkt een verrassende combinatie, maar Carlos Acosta (artistiek directeur van het Birmingham Royal Ballet) weet het muzikale erfgoed van die stad op ingenieuze wijze te verbinden met de klassieke danstaal. Acosta raakte geïnspireerd door het werk en door de impact die de band Black Sabbath, de grondlegger van heavy metal, heeft gehad op Birmingham.

HDF24 Birmingham Royal Ballet Black Sabbath The Ballet ©Johan Persson (3)

Uitverkochte zalen

De recensies in Engeland na deze performance logen er niet om. Vrijwel alle serieuze kranten gaven de voorstelling vier en vijf sterren. Na uitspraken, zoals ‘a headbanging triumph’, ‘a hybrid production that appeals to both dance audiences and Black Sabbath fans’ en ‘a triumphant world premiere that celebrates Birmingham’s local heroes’ waren alle voorstellingen daar uitverkocht.

Black Sabbath - The Ballet is een theatrale spectaculaire dans- en muziekvoorstelling, waarbij de vonken ervan af zullen vliegen. Deze show is een intrigerend nieuw antwoord op de muziek en nalatenschap van Black Sabbath.

De acht Black Sabbath-nummers die worden gespeeld zijn: ‘Paranoid’, ‘Ironman’, ‘War Pigs’, ‘Black Sabbath’, ‘Solitude’, ‘Orchid’, ‘Laguna Sunrise’ en ‘Sabbath Bloody Sabbath’.

Black Sabbath The Ballet 1 Black Sabbath The Ballet 2 Black Sabbath The Ballet 3 Black Sabbath The Ballet 4 Black Sabbath The Ballet 5 Het Birmingham Royal Ballet Met Toni Iommi In BS Thuisstad Birmingham