... / Story's / Actueel / In een tijd vol onzekerheid, dreiging en chaos houdt SOMALI YACHT CLUB het hoofd boven water
Actueel

In een tijd vol onzekerheid, dreiging en chaos houdt SOMALI YACHT CLUB het hoofd boven water

Hun naam ontleenden ze aan de piraten die schepen aanvallen voor de Somalische kust in combinatie met het statussymbool van diegene die hun vrije tijd in de meest gestoorde luxe doorbrengen. Na meer dan een decennium musiceren in hun Oekraïense thuisbasis en andere Oost-Europese landen, sloot SOMALI YACHT CLUB in 2021 een deal met Season of Mist om hun derde full-length, ‘The Space’, uit te brengen.

Het verhaal van de band begon in 2010 toen gitarist/zanger Ihor aan drummer Lesyk de vraag stelde om een ​​hybride van math rock, post-hardcore, stoner en post-metal te spelen. Lesyk belde op zijn beurt bassist Artur om de line-up van de band te vervolledigen. De eerste jamsessies verliepen zo goed dat het trio besloot definitief door te gaan. De band laat zich graag inspireren door bands zoals Moccasin, Ahkmed (de vroege EP's), Mars Red Sky, Sungrazer en het legendarische Isis-duo Oceanic en Panopticon, evenals Down, Electric Wizard, Queens of the Stone Age en labelmates Weedeater.  

Somali Yacht Club Small May Lee

Foto: May Lee

The Sun - The Sea - The Space

Hoe breed en gevarieerd hun invloeden ook zijn, het Oekraïense psychedelische stonerrocktrio wist zijn eigen weg te banen via hun in eigen beheer uitgebrachte EP’s ‘Sandsongs’ (2011) en ‘Desert Walls’ (2013) en hun ‘full’ debuut ‘The Sun’ (2014), dat boordevol psychedelische jams met kolkende stoner-doommetal stond. In 2018 volgde ‘The Sea’ waar ze opnieuw een frisse draai aan een rijk maar goed verkend genre wisten te geven. Op 22 april 2022 voegen ze daar nu hun derde album ‘The Space’ aan toe. Het album werd in 2021 opgenomen in thuisland Oekraïne toen het daar nog relatief rustig was en is het sluitstuk van de trilogie die eerder met ‘The Sun’ en ‘The Sea’ werd aangesneden.     

Het perfecte elixer

SOM648 Somali Yacht Club The Space 1500X1500px 300Dpi RGB

"Het is een beetje moeilijk om een ​​echt verhaal in onze muziek te vertellen, want laten we eerlijk zijn - het is nog steeds meer instrumentaal gericht”, laat de band (die omwille van de huidge situatie geen interviews kan geven) weten. “De nummers op ‘The Space’ zijn heel losjes verbonden tot een soort concept met abstracte en persoonlijke lyrische thema's. ‘The Space’ kenmerkt zich door een evenwichtsoefening tussen heavy stukken en zachte, zuivere gitaarmomenten, naar onze mening het perfecte elixer in een tijd vol onzekerheid, dreiging en chaos.’

'The Space' wordt op 22 april 2022 via Season of Mist uitgebracht. Vooraf bestellen kan HIER.