... / Story's / Actueel / INSOMNIUM onthult details voor nieuw conceptalbum 'Anno 1696’ en lanceert video voor eerste single ‘Lilian’
Actueel

INSOMNIUM onthult details voor nieuw conceptalbum 'Anno 1696’ en lanceert video voor eerste single ‘Lilian’

Op 24 februari brengen het Finse INSOMNIUM hun negende langspeler ‘Anno 1696’ uit via Century Media Records. ‘Anno 1696’ is een poort naar een andere wereld.

Insomnium - Foto: Terhi Ylimäinen

Foto: Terhi Ylimäinen

Deze keer vertelt INSOMNIUM ons een muzikale saga gebaseerd op een kort verhaal van Niilo Sevänen (bas/zang), verweven met verdriet en de laatste afbrokkelende overblijfselen van hoop, plus toorn en morbide slaapliedjes. Welkom in 1696. Welkom in de hel. Dit is een tijdperk van onrust. De tijd van grote hongersnood in het noorden. In heel Europa is de heksenjacht in volle gang en de gruwelijke heksenprocessen hebben zelfs de afgelegen en majestueuze landschappen van Finland en Zweden bereikt. "De heksenprocessen van Torsåker waren een afschuwelijke bron van nachtmerrieachtige inspiratie", zegt Sevänen over zijn afschuwelijke muze. "Al dat gepraat over zeventig onthoofde vrouwen in deze kleine Zweedse parochie? Het zijn dingen die echt gebeurt zijn! En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook enkele zeer duistere verhalen over kannibalisme en kindermoord uit de jaren van de grote hongersnood." Meer metal dan dit worden verhalen niet.

Insomnium Anno 1696 cover

En alsof een verbluffende prestatie als ‘Anno 1696’ niet genoeg is, vervolgt INSOMNIUM het epische verhaal op hun addendum-achtige EP ‘Songs Of The Dusk’ met nog drie reizen naar een donker en mistig verleden. "We hadden gewoon elf geweldige nummers en we dachten dat dit materiaal te goed was om 'slechts' bonustracks te zijn", zegt Sevänen. "Ze maken deel uit van het grote verhaal, dus je kunt ze zien als het materiaal van de ‘director's cut’ dat net dat beetje extra vertelt. Een must voor wie meer wil hebben."

'Anno 1696' komt in heel wat verschillende uitvoeringen. Een overzicht van het aanbod en het album bestellen kan HIER.