... / Story's / Actueel / Kort en scherp: ROTTEN SOUND – Nieuwe plaat telt 18 nummers en duurt 21 minuten
Actueel

Updated 13/02/2023

Actueel

Kort en scherp: ROTTEN SOUND – Nieuwe plaat telt 18 nummers en duurt 21 minuten

De Finse grindcoreband ROTTEN SOUND slaat op 31 maart 2023 ongenadig toe met een nieuw album dat perfect aansluit bij de roerige tijden die we vandaag doormaken. 'Apocalypse' telt, pure grindcore indachtig, achttien korte nummers. Om de viering van het einde van de wereld passend in te zetten is er vandaag de nieuwe track + video uit 'Nothingness', met amper28 seconden één van de kortste nummers op het nieuwe album.

‘Apocalypse’ is het achtste studioalbum van de Finse grindcore-machine die van mening is dat het einde van de wereld nabij is. “En wie kan er daar beter de soundtrack bij schrijven dan wij?”, grijnst brulboei Keijo Niinimaa die de band samen met gitarist Mika Aalto in 1993 heeft opgericht. ‘Nothingness' is een van de kortere tracks op het album en gaat over hoe we soms verdwalen in het systeem waar we vandaag in leven."

Rotten Sound 02 Mika Aalto

Het vorige studioalbum (‘Abuse To Suffer’) dateert van 2016. “"Ik probeer een positieve manier te vinden om te zeggen dat we misschien, heel misschien, ‘een beetje lui’ zijn geweest”, lacht Keijo. “De opnames dateren al van januari 2022, maar toen moesten we het artwork nog afronden, de productie van het vinyl plannen en het juiste moment vinden om het uit te brengen. Maar wat deze keer echt een verschil heeft gemaakt, is dat we vooraf een volledige preproductie hadden gedaan. De laatste keer dat we dat deden was voor ‘Cycles’ in 2008. Dat proces heeft misschien zes maanden extra gekost, maar het was het waard omdat we echt de tijd hebben genomen om elk klein detail te finetunen totdat we helemaal tevreden waren.

Sneller dan ooit

Rotten Sound 01 BW Mika Aalto

Zoals het een goede grindcoreband betaamt, schreef ROTTEN SOUND een handvol (ultra)korte nummers en verliepen ook de opnames van ‘Apocalypse’ ‘met een rotvaart’. “Drie weken om alles op te nemen, te mixen en te masteren.”

‘Apocalypse’ duurt net geen 21 (!) minuten … “Er zullen er maar weinig overblijven als de chaos en woede die door die achttien nummers wordt opgeroepen, tot zwijgen wordt gebracht. We hebben er wat over gediscussieerd, maar waren het er allemaal over eens dat een relatief korte speelduur het album nog compacter maakt. Bovendien ligt het tempo nòg hoger en zijn er meer ritmewisselingen dan op al onze vorige albums. Het is ook de eerste opname met de nieuwe bassist Matti Raappana die in 2020 Kristian Toivainen is komen vervangen. Naast zijn spel bracht Matti zijn energie en zijn achtergrondzang naar de band, je kunt zijn geschreeuw zelfs horen in 70% van de nieuwe nummers.”

Waarschuwing

SOM673 ROTTEN SOUND Apocalypse 500X500px 300Dpi RGB

Het nieuwe album is ‘een beetje een waarschuwing’. “Ik ben de laatste persoon die een profeet wil worden genoemd, maar ik probeer hier toch positief te klinken in de zin van: 'Kunnen we de handen niet elkaar slaan en deze aanstaande apocalyps vermijden?', ook al klink ik behoorlijk pissig als ik dat doe. Het langste nummer duurt één minuut en zevenenvijftig seconden, het kortste slechts een twintigtal seconden. De meeste songtitels zelf zijn het laatste stukje van de puzzel en bestaan uit een of twee woorden die de track in kwestie het beste beschrijven. Dat is al sinds ‘Murderworks’ in 2002 onze manier om het te bekijken.”