... / Story's / Actueel / EINAR SOLBERG kondigt debuut soloalbum ‘16’ aan – Eerste single nu uit
Actueel

Updated 10/02/2023

Actueel

EINAR SOLBERG kondigt debuut soloalbum ‘16’ aan – Eerste single nu uit

EINAR SOLBERG, frontman van de Noorse progressieve-metalband LEPROUS – pakt op 2 juni 2023 uit met zijn eerste soloalbum. '16' zou naar verluidt ‘enorm divers, maar spiritueel geworteld in de gevestigde muzikale wereld van Einar zijn’ en is ‘een album dat bruist van verrassingen met een verzameling intieme maar extravagante samenwerkingen’.

Vandaag verschijnt 'Grotto', de eerste single van het album, een nummer geschreven samen met Magnus Børmark, vooral bekend als lid van de Noorse alt-folkgroep Gåte. Andere medewerkende muzikanten zijn Keli Guðjónsson (Agent Fresco) op drums, Tor Egil Kreken op bas, Raphael Weinroth-Browne (Leprous touring-lid) op cello en Chris Baum (Bent Knee) op viool.

Slechte dingen ...

Sol2

EINAR SOLBERG (foto: Elena Sihida) staat net zo bekend om de eerlijkheid van zijn teksten als om de excentrieke muziek van Leprous. Maar zelfs naar zijn maatstaven is ‘16’ een emotioneel en dynamisch stuk werk. Einar beschrijft de plaat als ‘het dichtst dat ik ooit ben gekomen bij het schrijven van een conceptalbum’ en legt uit dat de nieuwe nummers gaan over een zeer specifieke en transformerende periode in het leven van de muzikant. “Het album heet ‘16’ omdat toen de eerste echt slechte dingen met me in het leven begonnen te gebeuren. Van mijn 16de tot mijn 19de waren er veel levensbepalende momenten die me overkwamen en die me veranderden. Toen verloor ik een beetje mijn onschuld en begon ik te beseffen dat het leven serieus is en dat er slechte dingen kunnen gebeuren. In die drie jaar zijn er behoorlijk ingrijpende dingen gebeurd. Maar dit album gaat niet alleen over de slechte dingen. Het gaat ook over enkele van de carrièrebepalende momenten, zoals het moment dat ik met de band begon te spelen en een gemeenschap begon te vinden om bij te horen. Emotioneel ben ik een beetje van alles, de plaat omvat het hele emotionele spectrum.” 

Naast de muzikanten die op de single ‘Grotto’ spelen, werkte Einar ook samen met onder andere Ihsahn en Star Of Ash. De plaat werd door gemixt door Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves) en gemasterd door Robin Schmidt (The 1975, Placebo, The Gaslight Anthem, etc.).

Tracklist

Solberg
 1. 16 (feat. Raphael Weinroth-Browne)
 2. Remember Me
 3. A Beautiful Life
 4. Where All The Twigs Broke (feat. Star Of Ash)
 5. Metacognitive (feat. Raphael Weinroth-Browne)
 6. Home (feat. Ben Levin)
 7. Blue Light (feat. Asger Mygind)
 8. Grotto (feat. Magnus Børmark)
 9. Splitting The Soul (feat. Ihsahn)
 10. Over The Top
 11. The Glass Is Empty (feat. Tóti Guðnason)

Einar presenteert zijn solomateriaal live met twee exclusieve shows op de edities van Prognosis Festival in Eindhoven en Londen (respectievelijk op 15 en 22 april 2023).