... / Story's / Actueel / ROTTEN SOUND brengt gloednieuwe track 'Renewables' uit
Actueel

ROTTEN SOUND brengt gloednieuwe track 'Renewables' uit

ROTTEN SOUND pakt uit met 'Apocalypse', een gloednieuw album met achttien korte, maar scherpe nummers die in deze roerige tijden er stevig op inhakken. Om het einde van de wereld te vieren, brengt ROTTEN SOUND nu weer een nieuwe track en video uit genaamd 'Renewables'.

Rotten Sound - Foto: Mika Aalto

Foto: Mika Aalto

ROTTEN SOUND-frontman Keijo Niinimaa zegt over het nummer: "Hernieuwbare energie is duidelijk goed voor de toekomst, maar de manier waarop we vrij veel batterijen ontginnen, creëert een ander probleem, want dat is verre van CO2-neutraal en vervuilt ook het milieu. De toekomst zal laten zien hoe goed we bijvoorbeeld kunnen overstappen op vloeibare waterstof, dat in theorie alle fossiele brandstoffen in enkele decennia zou kunnen vervangen en CO2-vrij zou zijn als het zou worden gemaakt met zon, wind en andere natuurlijke energiebronnen. Het voornaamste wordt aangekaart in een van de coupletten: ‘we hebben niet geleerd om minder te consumeren, maar eindigen met ‘greenwashing’, nogal vaak zonder het te beseffen.’ De muziek is geschreven door Sami, snel en furieus en Matti's zanglijnen brengen weer wat meer diepte."

Rotten Sound - Foto: Mika Aalto/1

Foto: Mika Aalto

"Ik probeer een positieve manier te vinden om te zeggen dat we misschien, heel misschien, een tijdje een beetje lui waren", zo probeert zanger Keijo Niinimaa, oprichter van de band samen met gitarist Mika Aalto, grijnzend uit te leggen waarom het zo lang duurde voordat de band zijn creatieve batterijen weer had opgeladen. “Dit gezegd zijnde, de opname is klaar sinds januari 2022, maar toen moesten we het illustratieve luik afronden, de productie van het vinyl plannen en het juiste moment vinden om het uit te brengen. Maar wat deze keer echt een verschil maakte, was dat we er een volledige preproductie voor hadden gedaan. De laatste keer dat we dat deden was voor ‘Cycles’ in 2008. Dat proces heeft misschien zes maanden extra gekost, maar het was het waard omdat we echt de tijd hebben genomen om elk klein detail te finetunen totdat we helemaal tevreden waren. We zouden het echter waarschijnlijk eerder hebben uitgebracht als wat er was gebeurd, nou ja, niet was gebeurd. Op 8 maart 2020 voltooide ROTTEN SOUND de ‘Campaign For Musical Destruction’-tour met Napalm Death, Bat, Eyehategod en Misery Index. Negen dagen later stond de wereld ineens stil en beroofde hen even van zijn inspiratie. "Het schrijven van liedjes was al begonnen in 2019, maar gedurende ongeveer zes maanden wist ik niet waar ik tekstueel gezien naartoe wilde totdat het op de een of andere manier eindelijk klikte.”

Rotten Sound Apocalypse cover

“Ja, ‘Apocalypse' duurt misschien maar eenentwintig minuten, maar er zullen er maar heel weinig overblijven als de chaos en woede die door die achttien nummers raast voorbij is. We hebben er een beetje over gediscussieerd, maar we waren het er allemaal over eens dat een relatief korte speelduur het album nog compacter maakt. Bovendien heeft het een sneller tempo en meer ritmewisselingen dan al onze vorige albums. Het is ook de eerste opname met hun nieuwe bassist Matti Raappana. Hij verving Kristian Toivainen die in 2020 vertrok. Naast zijn spel bracht Matti zijn energie en zijn achtergrondzang naar de band, je kunt zijn geschreeuw zelfs horen in 70% van de nieuwe nummers. Bovendien is Matti een live ingenieur en woont hij, net als onze drummer Sami Latva in Tampere, dus dat maakt ons leven ook gemakkelijker.”

'Apocalypse' komt uit op 31 maart 2023 via Season of Mist en is nog steeds beschikbaar in voorverkoop HIER. Het album kan HIER vooraf worden opgeslagen.