... / Story's / Actueel / MYRKUR zet koers naar onontgonnen gebieden
Actueel

Updated 14/09/2023

Actueel

MYRKUR zet koers naar onontgonnen gebieden

De Deense black/gothic/folk metalact MYRKUR heeft vandaag de nieuwe single ‘Mothlike’ gedeeld van het album ‘Spine’, dat op 20 oktober uitkomt via Relapse. De video voor ‘Mothlike’ werd geregisseerd door David Fitt en ontvouwt het volgende hoofdstuk in de persoonlijke mythologie van zangeres en multi-instrumentaliste Amalie Bruun.

Fitt vertelt: "Al vroeg in het proces wist ik dat het vertalen van 'Mothlike' naar een video de notie van transformatie vereiste, zoals rupsen die in motten veranderen. Het bracht me aan het denken over kunstenaars, hoe ze vaak worden geconfronteerd met afwijzing wanneer ze iets nieuws op tafel brengen, voordat ze worden erkend na doorzettingsvermogen en vastberadenheid. De video is letterlijk de illustratie van dit proces tot de oogopenende onthulling van een nieuwe waarheid die je visie verruimt."

Myrkur

Nieuwe koers

‘Spine’ is een titel met een heleboel krachtige connotaties: groei, kracht, weerbaarheid, de kern van ons wezen en flexibiliteit. Het is wat een mens overeind houdt en ons in staat stelt om opnieuw op te bouwen. Het nieuwe album omvat al deze eigenschappen en is een daad van wedergeboorte die onze meest euforische en onze donkerste momenten in evenwicht houdt. ‘Spine’, gemarkeerd door de geboorte van Amalie’s kind, is een manier om de storm van emoties te verwerken. De plaat zet een nieuwe koers uit voor Bruun doorheen de meest turbulente periode van haar leven naar onontgonnen gebieden, vrij van genrebeperkingen en met een nieuw scala aan emotionele en sonische contouren. Thematisch gaat het over het contrast tussen de diepste menselijke verbinding van moeder en kind en een wereld die steeds meer vervreemdt, van pandemische beperkingen en isolatie tot de opkomst van kunstmatige intelligentie.

Tracklist

Spine
  1. Balfaerd
  2. Like Humans
  3. Mothlike
  4. My Blood Is Gold
  5. Spine
  6. Valkyriernes Sang
  7. Blazing Sky
  8. Devil In The Detail
  9. Menneskebarn