... / Story's / Actueel / PEARL JAM kondigt nieuw album ‘Dark Matter’ en wereldtournee aan
Actueel

Updated 14/02/2024

Actueel

PEARL JAM kondigt nieuw album ‘Dark Matter’ en wereldtournee aan

Op 19 april 2024 brengt PEARL JAM hun twaalfde studioalbum ‘Dark Matter’ uit op Monkeywrench Records/Republic Records. In mei volgt een 35-daagse wereldwijde tournee. Het titelnummer van het album is nu uit en is de eerste release van de band sinds ‘Gigaton’ (2020).

In 2023 trokken de leden van Pearl Jam - Eddie Vedder [zang], Jeff Ament [bas], Stone Gossard [ritmegitaar], Mike McCready [leadgitaar], en Matt Cameron [drums] - naar de Shangri-La Studios in Malibu waar ze gewoon inplugden en speelden met producer Andrew Watt (bekend van o.a. Ozzy Osbourne, Cardi B., Post Malone, Dua Lipa, Metallica, Stevie Wonder, Miley Cyrus, Bruno Mars, Shawn Mendes, Elton John, Lana Del Rey, Mick Jagger, Brandi Carlile, Paul McCartney, Smokey Robinson en Lady Gaga) aan het roer. De muzikanten stonden tegenover elkaar in dezelfde ruimte en communiceerden sonisch op het hoogste niveau. ‘Dark Matter’ werd in slechts drie weken tijd geschreven en opgenomen in een uitbarsting van inspiratie. Als resultaat kanaliseert het album de gedeelde geest van een groep levenslang creatieve vertrouwelingen en broers die in één ruimte spelen alsof hun leven ervan afhangt. Al het bloed, zweet, tranen en energie van een legendarische carrière werd in dit nieuwe werk gegoten.

Pj2

PEARL JAM - Foto: Danny Clinch

Betekenisvol

“We zijn nog steeds op zoek naar manieren om te communiceren”, vertelt Vedder. “We zitten in deze tijd van ons leven waarin je het wel of niet kunt doen, maar we vinden het nog steeds belangrijk om iets uit te brengen dat betekenisvol is en waarvan we hopelijk denken dat het ons beste werk is. Zonder overdrijving, ik denk dat dit ons beste werk is."

Ament voegde eraan toe: "We hadden het gevoel dat we op het punt stonden om een echt belangrijke plaat te maken. Veel daarvan had te maken met de sfeer die Andrew neerzette. Hij heeft een encyclopedische kennis van onze geschiedenis, niet alleen als band en hoe we songs schreven, maar ook als spelers. Hij kon dingen aanwijzen die we op oude nummers deden, tot het punt waarop ik dacht: "Waar heeft hij het in godsnaam over?" Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Hij is een enorme kracht. Ik kan niet trotser zijn op ons als band. Ik ben zo dankbaar voor de fans, maar vooral voor mijn broers en de mensen met wie ik muziek heb gemaakt."

Lichtschilderkunst

Op de albumverpakking van Dark Matter prijkt de lichtschilderkunst van Alexandr Gnezdilov. Lichtschilderen is een artistieke vorm van fotografie waarbij beelden worden gemaakt door de belichting van een camera voor een langere periode in te stellen en een lichtbron, zoals een zaklamp, te gebruiken om in het donker te "schilderen". De albumhoes werd gemaakt met behulp van een grote zelfgemaakte caleidoscoop. Elke letter op de hoes werd individueel vastgelegd en met de hand geschreven in de lucht met een speciaal ontworpen zaklamp om het parelmoereffect te creëren.

Tracklist

Scherm­Afbeelding 2024 02 14 Om 20.39.42
 1. Scared of Fear
 2. React, Respond
 3. Wreckage
 4. Dark Matter
 5. Won’t Tell
 6. Upper Hand
 7. Waiting for Stevie
 8. Running
 9. Something Special
 10. Got to Give
 11. Setting Sun

De band viert de release van een speciale editie van 'Dark Matter' op 20 april 2024 bij deelnemende winkels aan Record Store Day. 

Dark Matter Wereldtournee 2024

Ter ondersteuning van Dark Matter gaat Pearl Jam dit jaar op wereldtournee die negen landen aandoet. Special guest in Europa is The Murder Capital.

Tickets zijn op twee manieren verkrijgbaar:

 1. Een Ten Club members-only voorverkoop wordt gehouden via Ticketmaster Request. Dat geldt wel enkel voor betalende Ten Club-leden die al actief lid waren op maandag 12 februari. Meer info op pearljam.com
 2. Fans kunnen zich registreren voor een kans om deel te nemen aan de Dark Matter World Tour 2024 registratieverkoop op shops.ticketmasterpartners.com/pearl-jam vóór zondag 18 februari om 23:59 uur plaatselijke tijd voor shows in Europa, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland en vóór zondag 18 februari om 23:59 uur PT voor shows in Noord-Amerika. Dit is de enige manier voor fans om deel te nemen aan de onsale. Registratie garandeert geen toegang tot de verkoop.

De tour rekent all-in prijzen voor alle shows in Noord-Amerika, Europa en het Verenigd Koninkrijk om ervoor te zorgen dat de vermelde ticketprijs de volledige out-of-pocket prijs is, inclusief kosten.

Europese data

22/06/2024 – Dublin (IE), Marlay Park

25/06/2024 – Manchester (UK), Manchester Co-Op Arena

29/06/2024 – Londen (UK), Tottenham Hotspur Stadion

02/07/2024 – Berlijn (DE), Waldbühne

03/07/2024 – Berlijn (DE), Waldbühne

06/07/2024 – Barcelona (ES), Palau Sant Jordi

08/07/2024 – Barcelona (ES), Palau Sant Jordi

11/07/2024 – Madrid (ES), Mad Cool Festival

13/07/2024 – Lissabon (PT), NOS Alive Festival