... / Story's / Actueel / RISE AGAINST pakt onverwacht uit met nieuwe EP 'Nowhere Generation II'
Actueel

Updated 11/06/2022

Actueel

RISE AGAINST pakt onverwacht uit met nieuwe EP 'Nowhere Generation II'

Eerder onverwacht heef de Amerikaanse punkrockband RISE AGAINST een nieuwe EP uitgebracht met als titel ‘Nowhere Generation II’. Het mini-album komt er net een jaar na de release van hun negende album ‘Nowhere Generation’ en bevat vijf nummers die tijdens de sessies voor die plaat werden geschreven en opgenomen. RISE AGAINST kondigde de EP aan met een video voor de kersverse single ‘Last Man Standing’.

“'Last Man Standing' was een manier om de frustratie over onze wereld met betrekking tot uitbuiting, publieke vervreemding en menselijke ongelijkheid te uiten", legt Ryan Valdez, regisseur van de clip, uit. "Zoals je in de video kunt zien, worden we door deze overlevingsrace gevoed. Alleen om weer tot de grond te worden afgebroken, ongeacht ons succes of onze inspanningen. Bijna alsof het spel is gecreëerd en gemanipuleerd om ons klaar te stomen voor mislukking."

Het behoorlijk opzwepende nummer neemt het lyrische stokje over van ‘Talking To Ourselves’ dat op ‘Nowhere Generation’ staat en herinnert ons eraan wat er zou kunnen gebeuren als de machthebbers de stem van het volk blijven negeren. Frontman Tim McIlrath ventileert zijn woede in elke regel. "Ik zie RISE AGAINST als dystopische kunst", zegt McIlrath. "Zoals elke goede dystopische kunstinspanning, zing je over de wereld en hoe het zou kunnen zijn als we doorgaan op de weg die we inslaan. Het is de onvermijdelijke conclusie van wat er zou gebeuren als we dezelfde beslissingen blijven nemen. Dat is waar dystopische kunst voor gemaakt is, om je dat te laten beseffen en je te inspireren om wat veranderingen aan te brengen.

Rise Agaonst

Kritische dialoog

75565 Rise Against Nowhere Generation Ii Cd

De nieuwe EP is de voortzetting van een kritische dialoog tussen de RISE AGAINST-leden, hun fans en de wereld in het algemeen, en gaat dieper in op de chronische sociale, economische en politieke instabiliteit en ongelijkheid die in deze moderne tijd doordringt. "We hadden 16 nummers geschreven voor dit album en hebben destijds besloten ze uit elkaar te halen", legt McIlrath uit. "Niet alleen de muziek, maar ook de boodschap kon verloren gaan als we alles tegelijk hadden uitgebracht. Ik denk dat dit, hopelijk, een effectievere manier is om deze problemen het platform en de schijnwerpers te geven die ze terecht verdienen. We wilden deze vijf songs achterhouden en ze pas aan onze fans geven als ze naar ons gevoel voldoende tijd hadden gehad om de eerste lading goed te verteren.”

McIlrath spak naar eigen zeggen met fans over de hele wereld en allemaal uitten ze dezelfde angsten. “Ze communiceerden dezelfde zorgen over hun leven vandaag en hoe dat er morgen zal uitzien. Die angsten en zorgen waren allemaal met elkaar verbonden, ongeacht de taal die ze spraken. Ik kon het na een tijdje gewoon niet langer negeren."

‘II’ is beschikbaar op cd en via digitale platforms, voor de fysieke editie op cassette is het wachten tot 15 juli, de vinyl uitgaven komen er pas aan op 28 oktober 2022.