... / Story's / Actueel / SATAN kaart opwarming van de aarde aan op nieuw album ‘Earth Infernal’
Actueel

Updated 10/02/2022

Actueel

SATAN kaart opwarming van de aarde aan op nieuw album ‘Earth Infernal’

NWOBHM-veteranen SATAN brengen hun zesde studioalbum, ‘Earth Infernal’, uit op 1 april 2022 via Metal Blade Records. Als voorproefje heeft de band met ‘Burning Portrait’ al een eerste video klaar. 'Burning Portrait' beschrijft de val van een persoon, de geleidelijke afname van optimisme die verandert in cynisme, en hoe idealen, zoals verf op een foto, kunnen afbrokkelen en vergaan als ze niet goed worden onderhouden.

“De val gebeurt in zijn eigen geest in plaats van in de echte wereld”, legt gitarist Russ Tippins uit. “Hij kan zichzelf niet meer visualiseren zoals vroeger en realiseert zich dat hij de som is geworden van alles wat hij als jonge idealist verachtte.”

‘Earth Infernal’ is een product van deze tijd. Nadat ze in de jaren 80 uitpakten met geavanceerde heavy metal, handhaaft de band op hun zesde full length de hoge standaard die ze lang geleden hebben gesteld, en het is misschien wel hun meest ‘actuele’ release. "Twee jaar lang is de wereld in beslag genomen door politiek en pandemieën en terwijl we allemaal de andere kant op keken, werd onze planeet steeds heter", gaat Tippins verder. "Onze aarde is nu zo heet als de hel. Bijna onomkeerbaar dus. We zijn op een enkele reis naar de hel en slepen onze kinderen mee. Ja, SATAN heeft iets te zeggen over de opwarming van de aarde."

Satan Photo 22

Experiment in unisono

Een nieuw album maken na het succesvolle ‘Cruel Magic’ uit 2018 was geen sinecure. Tippins beschouwt de plaat immers als een 'game changer' voor SATAN. "Het voelt alsof we een niveau of twee omhoog zijn gesprongen. Alsof alles waar we sinds de reünie naartoe hadden gewerkt plotseling op zijn plaats was geklikt."

Aan ‘Earth Infernal’ ging meer dan drie jaar voorbereiding vooraf. De band omschijft de plaat beknopt als 'brutaal, uptempo, luide gitaren'. “Het is klassieke SATAN maar klinkt toch fris en nieuw, dankzij een beetje experimenteren", aldus Tippins. "Steve (Ramsey, gitaar) en ik hadden het al een tijdje over het unisono spelen van een aantal van onze dubbele leads in plaats van in harmonie - wat onze normale methode is. De vertrouwde twin harmonies zijn nog steeds in overvloed aanwezig op deze plaat , maar in twee van de nummers spelen we de leads in unisono, zoals Rossington en Collins’ solo in de Lynyrd Skynyrd-song 'Free Bird'.”

Tracklist

Satan Earthinfernal
  1. Ascendancy
  2. Burning Portrait
  3. Twelve Infernal Lords
  4. Mercury's Shadow
  5. A Sorrow Unspent
  6. Luciferic
  7. From Second Sight
  8. Poison Elegy
  9. The Blood Ran Deep
  10. Earth We Bequeath

Pre-orders voor ‘Earth Infernal’ kunnen vanaf nu HIER besteld worden.

SATAN live aan het werk zien? Dat kan op Alcatraz Metal Festival waar de band de plaat zal voorstellen.