... / Story's / Actueel / SÓLSTAFIR brengt bloederige nieuwe muziek uit voor 'Dionysus'
Actueel

SÓLSTAFIR brengt bloederige nieuwe muziek uit voor 'Dionysus'

De IJslandse postmetalband SÓLSTAFIR is trots om hun gloednieuwe videoclip voor de track 'Dionysus' uit te brengen. Het nummer is afkomstig van hun jongste album 'Endless Twilight of Codependent Love' dat in 2020 verscheen via Season of Mist.

Sólstafir - Foto: Gaul H.

Foto: Gaul H.

'Dionysus' werd geproduceerd en gefilmd in Reykjavik tussen augustus en oktober 2021, en gemonteerd in de studio van Don't Panic Films in Boston, Massachusetts. Hoewel de video oorspronkelijk in 8K was opgenomen, werd het eindproduct in zijn geheel gescand op 35 mm-filmmateriaal om te worden vrijgegeven. In wezen is de videoclip voor 'Dionysus' een allegorie voor het innerlijke geweld, de tragedie van middelenmisbruik en voor de strijd met een eindeloze schemering, inherent aan wederzijds afhankelijke liefde.

Sólstafir 'Endless Twilight Of Codependent Love' cover

Een kwart eeuw nadat zanger/gitarist Aðalbjörn ‘Addi’ Tryggvason mede-oprichter was van het atmosferische IJslandse metalkwartet SÓLSTAFIR, volgen ze nog steeds hun hoofdregel - dat er geen regels zijn. Voor hen voelt het natuurlijk om een episch nummer van tien minuten te schrijven zonder een traditioneel couplet/refrein. Hoewel ze twee albums in het Engels hebben gemaakt, zingt Addi voornamelijk in zijn moedertaal en is zijn zang evenzeer een instrument als een vat voor woorden. Hun video's laten evenzeer de band en hun IJslandse wereld zien waarmee ze communiceren.

En hun muziek beweegt zich vrijelijk. "Ik zit al heel lang in een metalband en heb shoegaze, atmosferische black metal en postrock meegemaakt, ik voel me bevoorrecht al mijn favoriete genres te kunnen mixen en ermee weg te komen", zegt Tryggvason.

In de wereld van SÓLSTAFIR dwarrelen artiesten zo gevarieerd als The Beatles, Kraftwerk, Darkthrone, Ennio Morricone en Billy Corgan door hun hoofd en dergelijke invloeden sijpelen door in hun muzikale kader. Grappig genoeg doet de hoes van het nieuwste album van de groep, ‘Endless Twilight of Codependent Love’, denken aan een beroemde albumhoes van Smashing Pumpkins.

Geschilderd in waterverf door Johann Baptist Zwecker in 1864, is ‘The Lady of the Mountain' de vrouwelijke personificatie van IJsland. Het werd voor het eerst gepubliceerd in een boek met IJslandse volksverhalen, maar werd nooit in het openbaar vertoond. Een zwart-witte houtblokreplica van de kunstenaar is wat IJslanders tot voor kort wisten toen twee burgers het origineel terugvonden in een museumgalerij in Wales waar het al een eeuw was verborgen en opgeslagen. Nu is het weer thuis en siert het de hoes van het nieuwe SÓLSTAFIR album.

SÓLSTAFIR kondigde eerder hun trektocht met KATATONIA aan, die in januari en februari 2023 zal van start gaan tijdens een co-headline tour door het VK en Europa.

17 Feb 23 Haarlem (NL) Patronaat

18 Feb 23 Antwerp (BE) Trix

20 Feb 23 Luxembourg (LU) Rockhal