... / Story's / Actueel / Speednoise uit het moerasland: RONKER brengt ode aan de naïviteit
Actueel

Updated 21/02/2024

Actueel

Speednoise uit het moerasland: RONKER brengt ode aan de naïviteit

Met de single 'Slow Murder' heeft de Belgische crossover/speednoise band RONKER het eerste nummer vrijgegeven van het album ‘FIAFTNSLABB’ dat op 10 mei 2024 verschijnt via Labelman.De band omschrijft de single een song ter grootte van een handgranaat vol dissonante agressie, gevoed door het vermogen om te relativeren.

'Slow Murder' is naar eigen zeggen ‘het ideale voorgerecht voor de aankomende plaat’ en betekent het startsein voor een nieuwe campagne waarme RONKER één doel heeft: alle neezeggers van crossover aanpakken. De albumtitel oogt wartaal, maar is niet meer dan de afkorting van ‘Fear Is A Funny Thing Now Smile Like A Big Boy’. “‘FIAFTNSLABB’ is niet alleen een ode aan het vieren van naïviteit, het album is bewust ongepolijst en speels gehouden”, aldus de band. “Het is een soort DUPLO-metal, dat kiest voor eenvoud en een breed kleurenpalet.”

Ronker

RONKER - Foto © Nathan Dobbelaere

Bipolair

Op hun debuutalbum klinkt de band hongerig, nerveus en geeft zich over aan zijn bipolaire aard: de zorgeloosheid van post-punk en het concrete karakter van 90's alternatieve metal dragen beide evenveel bij aan het DNA van de band. In hun brouwsel zitten stukjes hardcore, vermengd met noise, indie, prog en punk. Geen huis is nog heilig.

De woede van RONKER was aanvankelijk intern, maar is nu extravert en uitgesproken. Zelfhaat heeft plaatsgemaakt voor de angst om volwassen te worden. Door het album heen verschuift de band het verhaal en drijft de spot met de behoefte aan rattengedrag en conformiteit in beige tinten.

Tracklist

Ronker2
 1. Professional Facebreaker
 2. Kennedy
 3. Slow Murder
 4. Fear :)
 5. Denderslijk
 6. Boys In The Elevator
 7. HIIT
 8. Black Toast
 9. Wallswallswalls
 10. Hools
 11. Ballad Of The Big Boys

Live data

08/03/24 - De Studio, Antwerpen (BE)

23/03/24 - Get Out Of My Garage Fest, Genk (BE)

31/03/24 - Les Nuits Eclectiques, Marbehan (BE)

13/04/24 - Trekstaal, Diest (BE)

19/04/24 - JVC De Schuit, Katwijk (NL)

20/04/24 - Poppodium Volt, Sittard (NL)

27/04/24 - Storm Festival, Grimbergen (BE)

03/05/24 - JH De Vonk, Geel (BE) try-out

10/05/24 - Rock Affligem, Affligem (BE)

11/05/24 - JC Juvenes, Zele (BE)

De releaseshow op 15 mei in AB Club, Brussel, is uitverkocht