... / Story's / Actueel / VANDEN PLAS stelt nieuwe plaat én nieuwe toetsenist voor
Actueel

VANDEN PLAS stelt nieuwe plaat én nieuwe toetsenist voor

Na een onderbreking van vier jaar sinds hun vorige album heeft de Duitse progressieve rockgroep VANDEN PLAS details bekendgemaakt van hun nieuwste album ‘The Empyrean Equation Of The Long Lost Things’ dat gepland staat voor release op 19 april 2024 via Frontiers. Fans krijgen vandaag een voorproefje met de release van de leadsingle + video van het album. ‘My Icarian Flight’ betekent ook het officiële debuut van Alessandro Del Vecchio als nieuwe toetsenist.

Del Vecchio is een Italiaanse toetsenist, zanger, platenproducer en songwriter, bekend om zijn samenwerkingen met Jørn Lande, Revolution Saints, Hardline, Fergie Frederiksen, Ted Poley, Mat Sinner en Edge of Forever. Fans van AOR en melodieuze hardrock kennen hem uiteraard ook als huisproducer van Frontiers Music. Del Vecchio's toevoeging belooft het geluid van VANDEN PLAS naar nieuwe hoogten te stuwen, terwijl ze toch trouw blijven aan hun kenmerkende stijl.

Vandenplas

Artistieke dynamiek

Op ‘The Empyrean Equation Of The Long Lost Things’ laat de band opnieuw complexe melodieën samensmelten met tot nadenken stemmende teksten. Het album treedt in de voetsporen van’"The Ghost Xperiment serie’. Gitarist Stephan Lill, die de composities op de vorige albums voor zijn rekening nam, schreef ook nu weer de muziek, terwijl Andy Kuntz zoals gewoonlijk de teksten en zangpartijen op zich neemt. "Ik bewonder Alessandro al sinds onze samenwerking voor zijn Frontiers Allstars project, waaraan talloze gerenommeerde rockmuzikanten deelnamen”, vertelt Kuntz. “Hoewel Alessandro vanwege tijdgebrek niet kon deelnemen aan het schrijven van de nummers voor dit album, heeft zijn keyboardspel de songs en het geluid verrijkt met verschillende nuances. De nieuwe artistieke dynamiek is voelbaar in deze productie."

Herontdekken van een verloren juweel

Desondanks blijft Vanden Plas trouw aan hun kenmerkende stijl: progressieve rock/metal doordrenkt met elementen van elegie, melodie en epische invloeden. Bovendien is het duidelijk dat Vanden Plas een "back to the roots"-richting omarmt. ‘The Empyrean Equation Of The Long Lost Things’ put inspiratie uit de beeldspraak die door de songteksten wordt gesuggereerd. Het concept kan worden vergeleken met het herontdekken van een verloren juweel in het muziekuniversum door de band na het doorstaan van uitdagende ervaringen en verliezen.

Tracklist

VANDEN PLAS The Empyrean Equation OTLLT COVER HI
  1. The Empyrean Equation Of The Long Lost Things
  2. My Icarian Flight
  3. Sanctimonarium
  4. The Sacrilegious Mind Machine
  5. They Call Me God
  6. March Of The Saints